Παπακωνσταντίνου vs "Αγανακτισμένοι" βουλευτές

Σκληρή κριτική στον Γ. Παπακωνσταντίνου από περίπου 90 βουλευτές του ΚΤΕ Οικονομίας του ΠΑΣΟΚ. "Σου είπα για μέτρα και με αντιμετώπισες σαν ούφο", τόνισε η Β. Παπανδρέου. Τι λένε για Μεσοπρόθεσμο.

Παπακωνσταντίνου vs Αγανακτισμένοι βουλευτές
Σκληρή κριτική στο κυβερνητικό έργο και προσωπικά στον κ. Γ. Παπακωνσταντίνου ασκούν περίπου 90 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης από τον υπουργό στο ΚΤΕ Οικονομίας για το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα για το 2011 - 2015.

Ο κ. Παπακωνσταντίνου στην αρχική τοποθέτησή του δήλωσε ότι "δεν έχουμε αποτύχει, υπάρχουν όμως ορισμένες αστοχίες στην εφαρμογή της πολιτικής μας".

Παράλληλα, παρουσιάστηκε διαλλακτικός για το φορολογικό, αφήνοντας να εννοηθεί ότι μπορεί να χαλαρώσουν τα μέτρα, ενώ εξήγησε πως ασκείται μεγάλη πίεση από την τρόικα για την υλοποίηση των αποκρατικοποιήσεων.

Ο υπουργός σημείωσε ότι το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα θα έρθει μεν στη Βουλή ως ένα άρθρο, όμως οι βουλευτές θα γνωρίζουν εκ των προτέρων το περιεχόμενο των νόμων.


Οι "αγανακτισμένοι" βουλευτές 

Για έλλειψη σχεδίου και συγκάλυψη των επιλογών των "κολλητών" έκανε λόγο στην ομιλία της η κ. Β. Παπανδρέου. "Όταν εκβιάζεται η Βουλή, δολοφονείται η Δημοκρατία. Αυτό που έγινε πέρυσι αυτό θα γίνει και φέτος. Δεν υπήρχε σχέδιο ούτε πέρυσι. Αυτό που πάτε να κάνετε με το μεσοπρόθεσμο και τον νέο δανεισμό έχει κοντά ποδάρια. Η διαδικασία ακριβής δανειοδότησης δεν οδηγεί πουθενά. Αφήστε τα κόλπα με το opengov, που συγκαλύπτει τις επιλογές των κολλητών σας".  

Παράλληλα, η κ. Παπανδρέου ρώτησε τον ΥΠΟΙΚ τι έχει κάνει με τους κερδοσκόπους, ενώ σημείωσε ότι είχε ζητήσει τη λήψη μέτρων από τον Οκτώβριο του 2009. "Τον Οκτώβριο του 2009 ήμουν στο γραφείο σου και σου είπα να πάρεις μέτρα και με αντιμετώπισες σαν ούφο", τόνισε χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με τους πολιτικούς ρεπόρτερ, ο πρώην πρόεδρος της Βουλής, κ. Απ. Κακλαμάνης, ανέβασε περαιτέρω τους τόνους, λέγοντας: "Κάποτε, αυτοί που κορόιδεψαν τον λαό, πήγαν στο Γουδή. Αν θέλετε να πουλήσετε βιομηχανίες και κτήματα της Θράκης, σκεφτείτε το καλά". Έπειτα από λίγες ώρες, πάντως, ο κ. Κακλαμάνης διέψευσε τη δήλωση αυτή.

Ο βουλευτής κ. Α. Μακρυπίδης ζήτησε "ανάπτυξη χθες", σημειώνοντας ότι σε αυτόν τον τομέα θα έπρεπε να έχει δοθεί έμφαση εδώ και πολύ καιρό.

Η βουλευτής Θεσσαλονίκης κ. Χρύσα Αράπογλου στάθηκε ιδιαίτερα στο θέμα των αποκρατικοποιήσεων και σημείωσε ότι η πώληση κερδοφόρων επιχειρήσεων όπως η ΕΥΑΘ δεν θα είναι τελικά συμφέρουσα, δεδομένου ότι το ποσό που θα εισπράξει η κυβέρνηση σήμερα θα το μαζέψει σε μια πενταετία. Σύμφωνα με πληροφορίες, αντιπρότεινε αντί να πουληθούν ποσοστά των συγκεκριμένων εταιριών να γίνουν τιτλοποιήσεις μελλοντικών εσόδων.

Ο κ. Κώστας Γείτονας επισήμανε πως δεν πρέπει να καταργηθεί το αφορολόγητο. "Χάσαμε στο επικοινωνιακό πεδίο", τόνισε, υπογραμμίζοντας πως δεν είναι θετικός σε διεξαγωγή δημοψηφίσματος.

Ο βουλευτής κ. Π. Κουρουμπλής, ο οποίος υπέγραφε και την επιστολή των "16", υπογράμμισε: "Δεν μπορώ να διανοηθώ ότι αυτήν τη δανειακή σύμβαση την έχει υπογράψει Έλληνας υπουργός. Χρειάζεται αλλαγή προσώπων".

Ο κ. Π. Κουκουλόπουλος είπε ότι "με την πολιτική μας τον τελευταίο ενάμιση χρόνο καταφέραμε να αδειάσουμε τις τράπεζες και να γεμίσουμε τις πλατείες", καλώντας την κυβέρνηση να δώσει έμφαση στην ανάπτυξη.  

Η κ. Παναρίτη ρώτησε τον κ. Παπακωνσταντίνου: "Πώς θα διασφαλίσουμε ότι δεν θα πάρεις και άλλα μέτρα;". Παράλληλα, επισήμανε την ανάγκη δομικών αλλαγών που δεν έχουν γίνει.

Λίγο πριν μπει στην αίθουσα, ο πρόεδρος της Βουλής κ. Πετσάλνικος δήλωσε πως αν κατατεθεί αυτήν την εβδομάδα το νομοσχέδιο για το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα και ακολουθηθούν οι συνήθεις διαδικασίες, τότε αυτό θα έρθει στην Ολομέλεια προς ψήφιση στις 28 Ιουνίου -μετά τη σύνοδο κορυφής- και θα εφαρμοστεί στις αρχές Ιουλίου.

Ο κ. Γιάννης Αμοιρίδης έκανε κριτική στο οικονομικό επιτελείο και ρώτησε πώς εξηγείται ο πανικός για την 5η δόση που μετά είπαμε ότι εξασφαλίστηκε. Άσκησε κριτική στο υπουργείο Περιβάλλοντος γιατί καθυστέρησε έξι μήνες με τα αυθαίρετα χάνοντας έτσι 600 εκατ. ευρώ, ενώ σε ό,τι αφορά τις καταθέσεις εξωτερικού είπε ότι αν οι τράπεζες είχαν δώσει τα στοιχεία που ζητήσαμε εδώ και 6 μήνες, θα είχαμε εισπράξει τουλάχιστον 1 δισεκατομμύριο ευρώ.

Παράλληλα, πρότεινε την επιβολή εισφοράς αλληλεγγύης ύψους 3% σε όλους τους φορολογουμένους ώστε να μη μειωθεί το αφορολόγητο και να μην αυξηθούν οι φόροι στα καύσιμα. 
  
Ο κ. Δ. Καρύδης υπογράμμισε: "Δεν μπορούμε να πείσουμε τους ψηφοφόρους μας. Έχει συγκεντρωθεί μισό εκατομμύριο κόσμος στο Σύνταγμα και εμείς ψηφίζουμε αμέριμνοι".

Θέμα αξιοπιστίας της κυβέρνησης έθεσε η κ. Πέμυ Ζούνη, ενώ ο κ. Γιάννης Βούρος σημείωσε ότι δεν θα πρέπει να υπάρξει ξανά άνιση κατανομή των βαρών.

"Κόκκινη γραμμή" στην εξίσωση του φόρου στο πετρέλαιο θέρμανσης με αυτό της κίνησης και στην πώληση των εταιριών υδάτων έβαλε ο κ. Β. Γιουματζίδης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v