Πρόσκληση για συνεργασία σε ελληνο-ιταλικό & TAP

Πρόσκληση στις εταιρίες ελληνο-ιταλικού αγωγού και του αγωγού Trans Adriatic Pipeline – ΤAP να συνεργαστούν απηύθυνε ο υφυπουργός ΠΕΚΑ Γ. Μανιάτης στη διάρκεια Συνεδρίου Oil & Gas.

Πρόσκληση για συνεργασία σε ελληνο-ιταλικό & TAP
Πρόσκληση στις εταιρίες του ελληνο-ιταλικού αγωγού και του αγωγού Trans Adriatic Pipeline – ΤAP να συνεργαστούν απηύθυνε ο υφυπουργός ΠΕΚΑ Γ. Μανιάτης στη διάρκεια του Συνεδρίου Mediterranean Oil & Gas.

Στη διάρκεια της ομιλίας του και απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις, ο υφυπουργός κάλεσε τις εταιρίες να εξετάσουν συστηματικά τη δυνατότητα συνεργιών που θα έχουν αμοιβαίο όφελος.

Ο λόγος είναι ότι και οι δύο αγωγοί θα μεταφέρουν φυσικό αέριο από το Αζερμπαϊτζάν στην Ιταλία και ο μεν ελληνο-ιταλικός διέρχεται σε όλο το μήκος του από την Ελλάδα, ενώ ο ΤΑP σε ποσοστό 70% και συνεχίζει στην Αλβανία.

Οι επισημάνσεις αυτές έχουν ιδιαίτερη σημασία, καθώς την 1η/10 η κοινοπραξία που παράγει αέριο στο Αζερμπαϊτζάν θα πρέπει να αποφασίσει ποιο από τα σχέδια αγωγών θα προτιμήσει για τη μεταφορά του φυσικού αερίου στην Ευρώπη.

Στο συνέδριο μίλησαν τόσο ο εκπρόσωπος του TAP όσο και ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΠΑ Χ. Σαχίνης, αναφέροντας ο καθένας τα πλεονεκτήματα του δικού του σχεδίου.

Ο μεν ελληνο-ιταλικός σύμφωνα με τον εκπρόσωπό του αποτελεί σήμερα το πλέον προωθημένο έργο από άποψη αδειοδότησης, και επιπλέον προσφέρει λύσεις για τροφοδοσία με φυσικό αέριο και σε χώρες της ΝΑ Ευρώπης, ενώ ο κύριος Τούγκλαντ, γενικός διευθυντής του TAP τόνισε ιδιαίτερα το χαμηλό κόστος που έχει η δική τους πρόταση σε συνδυασμό με τη δυνατότητα αύξησης του μεταφερόμενου όγκου.

Ακόμη, να σημειωθεί ότι σύμφωνα με δηλώσεις του κ. Σαχίνη, στο 2011 προβλέπεται αύξηση της κατανάλωσης φυσικού αερίου στην Ελλάδα σε 4 δις. κυβικά μέτρα, έναντι 3,7 του 2010, εξαιτίας κυρίως της λειτουργίας νέων μονάδων ηλεκτροπαραγωγής.

Ο CEO των ΕΛΠΕ κ. Γ. Κωστόπουλος μιλώντας για τις προοπτικές του ομίλου τόνισε με έμφαση το επενδυτικό πρόγραμμα ύψους 3 δις. ευρώ το οποίο υλοποιείται και αποτελεί τη μεγαλύτερη επένδυση που βρίσκεται σε εξέλιξη αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα, ενώ όπως είπε, η αύξηση της ζήτησης προϊόντων πετρελαίου στην Αν. Μεσόγειο ανοίγει προοπτικές για περαιτέρω επέκταση των ΕΛΠΕ στην περιοχή.

Ο ίδιος, τέλος, διευκρίνισε ότι ο όμιλος θα ενδιαφερόταν για έρευνες πετρελαίου στην Ελλάδα, εφόσον γίνουν οι προκηρύξεις από το ελληνικό δημόσιο και οι όροι είναι ικανοποιητικοί.

*Η ομιλία του υφυπουργού ΠΕΚΑ Γιάννη Μανιάτη δημοσιεύεται στη δεξιά στήλη "Συνοδευτικό Υλικό"

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v