Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σκληρό ροκ με φόντο τη συναίνεση

Το δίλημμα "θυσίες ή δραχμή" ως πίεση σε Σαμαρά και κοινωνία και οι φόβοι για νέα περίοδο εσωστρέφειας, την ώρα που απαιτούνται μέτρα. Το νέο πακέτο βοήθειας κρίνει τις κάλπες.

Σκληρό ροκ με φόντο τη συναίνεση
Σε σκληρό -επικοινωνιακό- ροκ με φόντο τη συναίνεση τείνει να εκτραπεί, πριν καν ξεκινήσει και πάλι, η προσπάθεια για δημοσιονομική εξυγίανση της χώρας, προκαλώντας ανησυχία στην αγορά ότι το πολιτικό σύστημα θα βυθιστεί σε νέο γύρο εσωστρέφειας, την ώρα όπου απαιτείται αποφασιστικότητα για να αποτραπούν τουλάχιστον τα χειρότερα.

Ενώ η κυβέρνηση διαθέτει άνετη κοινοβουλευτική πλειοψηφία για την ψήφιση των νέων μέτρων, μια και όπως ξεκαθάρισε ο κ. Παπακωνσταντίνου απαιτούνται μόλις 151 ψήφοι, τα τελευταία 24ωρα επιστρατεύει επικοινωνιακά τρικ, για να κρατήσει σε θέση "απολογουμένου" τη Ν.Δ. και να εκμαιεύσει την κοινωνική συναίνεση.

Το δίλημμα "θυσίες ή επιστροφή στη δραχμή", που έθεσε χθες ευθέως η επίτροπος αλιείας της Ε.Ε. και στέλεχος του κυβερνώντος κόμματος, κ. Μαρία Δαμανάκη, αποτελεί μεν, σύμφωνα με τραπεζίτες και επιχειρηματίες, το πραγματικό διακύβευμα για τον τόπο, όμως σε αυτό πρωτίστως πρέπει να απαντήσει η κυβέρνηση.

"Παρότι η επίτευξη ευρύτερης πολιτικής συναίνεσης επί των μέτρων που πρέπει να ληφθούν θα ήταν ευχής έργον για τη χώρα, η κυβέρνηση δεν μπορεί να κρύβεται πίσω από την άρνηση της Ν.Δ. και των υπόλοιπων κομμάτων. Οφείλει να κυβερνήσει". Αυτό σημειώνει στο Euro2day γνωστός επιχειρηματίας, ο οποίος δεν κρύβει την ανησυχία του για τον νέο αποπροσανατολισμό της δημόσιας συζήτησης, την ώρα όπου ο χρόνος μετράει αντίστροφα.

"Σε μια περίοδο όπου στην Ευρώπη υπάρχουν τρεις γραμμές για το πώς θα καλυφθούν οι δανειακές ανάγκες της Ελλάδας την περίοδο 2012-13 και πιθανώς και το 2014, το τελευταίο που χρειάζεται η χώρα είναι η εικόνα ενός πολιτικού συστήματος που αλληλοκατηγορείται για τη… συναίνεση", υπογραμμίζει ο ίδιος.

Μαζί του συμφωνεί και το μεγαλύτερο μέρος της αγοράς, που προειδοποιεί ότι τα μέτρα, τα οποία ανακοίνωσε η κυβέρνηση, δεν πέτυχαν να αλλάξουν το κλίμα στο εξωτερικό για την Ελλάδα γιατί οι εξαγγελίες δεν πείθουν πια κανέναν και απαιτείται εφαρμογή.

"Οι αγορές θέλουν να δουν... αίμα", σύμφωνα με στέλεχος ξένης επενδυτικής τράπεζας, κινήσεις δηλαδή όπως οι καταργήσεις - συγχωνεύσεις οργανισμών και η συμβολική, έστω, απόλυση μερικών δημοσίων υπαλλήλων των οποίων οι οργανικές θέσεις καταργούνται.

Η δημιουργία κλίματος και η λαϊκή αγανάκτηση

Αν το δίλημμα "θυσίες ή επιστροφή στη δραχμή" αποσκοπεί στη δημιουργία κατάλληλου κλίματος για να περάσουν τα νέα, ακόμη πιο επώδυνα, μέτρα που συζητούνται από χθες με την τρόικα, η κυβέρνηση παίζει το παιχνίδι άτσαλα, σύμφωνα με πολιτικούς αναλυτές, καθώς έχει μεσολαβήσει παρατεταμένη περίοδος αβεβαιότητας, υπ' ευθύνη της μάλιστα, και η ψυχολογία των πολιτών βρίσκεται στο ναδίρ.

Η χθεσινή συγκέντρωση "αγανακτισμένων πολιτών" στις κεντρικές πλατείες των μεγάλων αστικών κέντρων της χώρας αποτελεί δείγμα της συσσωρευμένης και πολυποίκιλης αγανάκτησης εναντίον του πολιτικού συστήματος, που καθιστά κενό περιεχομένου κάθε επικοινωνιακό τρικ για τη δημιουργία κλίματος.

"Η καλύτερη συνταγή για την έξοδο από παρατεταμένη περίοδο εσωστρέφειας με αφορμή τα μέτρα είναι η εφαρμογή των μέτρων", τονίζει γνωστός τραπεζίτης, ώστε να διασφαλιστεί αρχικά η εκταμίευση της πέμπτης δόσης και εν συνεχεία οι προϋποθέσεις για χορήγηση στην Ελλάδα νέου πακέτου βοήθειας.

Για να συμβεί αυτό η κυβέρνηση πρέπει να συμφωνήσει το σύνολο των απαιτούμενων μέτρων για φέτος και την τετραετία 2012-15 με την τρόικα και να τα ψηφίσει μέχρι και τις 6 Ιουνίου. Τα περισσότερα εξ αυτών θα έχουν άμεση εφαρμογή, ώστε να σταλεί το μήνυμα αποφασιστικότητας και να επανακτήσει πόντους αξιοπιστίας η χώρα.

Αν συμβούν τα παραπάνω, ο πρωθυπουργός θα έχει τη δυνατότητα να διεκδικήσει στη σύνοδο κορυφής της 25ης Ιουνίου νέο πακέτο βοήθειας για την κάλυψη των δανειακών αναγκών της χώρας τη διετία 2012-13 και πιθανώς και το 2014.

Αν αποφασιστεί νέο δάνειο ή επιμήκυνση του χρέους, θα έχει συνοδεύσει τα νέα σκληρά μέτρα με μια επιτυχία που θα διασφαλίζει στην περίπτωση πιστής εφαρμογής του νέου μνημονίου ότι η Ελλάδα έχει χρόνο μέχρι και το 2014 να επιδείξει πρωτογενές πλεόνασμα και να επανέλθει στις αγορές

Πρώτα νέο πακέτο βοήθειας και μετά σενάρια για εκλογές

Αν ο πρωθυπουργός γυρίσει από τη σύνοδο έχοντας εξασφαλίσει επιπρόσθετη βοήθεια 65 δισ. για το 2012-13, ή, ακόμη καλύτερα για την κυβέρνηση, πακέτο 90 δισ. ευρώ, που να εκετείνεται έως και το 2014, τότε το ενδεχόμενο πρόωρης προσφυγής στις κάλπες τίθεται στο τραπέζι των συζητήσεων.

Σχετικές εισηγήσεις, σύμφωνα με πληροφορίες, έχουν ήδη διενεργηθεί για ένα τέτοιο ενδεχόμενο, τίποτε όμως δεν έχει οριστικοποιηθεί. Αν η κυβέρνηση κλειδώσει νέο πακέτο βοήθειας, αποκτά ένα επικοινωνιακό χαρτί το οποίο μπορεί να επικαλεστεί, αν, διαπιστώνοντας ισχυρή κοινωνική αντίσταση στα μέτρα, προσφύγει στη λαϊκή ετυμηγορία.

Παρότι οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι αρνούνται συστηματικά την ύπαρξη οποιασδήποτε κόντρας μεταξύ εταίρων ή ανάμεσα στα κράτη και στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αναφορικά με το ελληνικό χρέος, από τις δημόσιες τοποθετήσεις και το κλίμα που διαμορφώνεται με διαρροές είναι φανερό ότι υπάρχει χάσμα απόψεων.

Η ΕΚΤ δεν δέχεται την παραμικρή συζήτηση για αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, προειδοποιώντας ότι ακόμη και σε εθελοντική επιμήκυνση θα σταματήσει να δέχεται ως ενέχυρο ελληνικά κρατικά ομόλογα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, γι' αυτήν τη θέση έδωσε διευκρινίσεις στον πρωθυπουργό, κ. Γ. Παπανδρέου, ο οικονομικός του σύμβουλος, κ. Λ. Παπαδήμος, στο πρόσφατο ραντεβού τους.

Με την κάθετη στάση της ΕΚΤ στο ζήτημα του ελληνικού χρέους συντάσσονται τόσο οι οίκοι αξιολόγησης (η Fitch, υποβαθμίζοντας την Ελλάδα, οριοθέτησε ενδεχόμενο reprofiling ως πιστωτικό γεγονός, που οδηγεί σε αξιολόγηση χρεοκοπίας) όσο και οι τράπεζες, ταμεία και άλλοι θεσμικοί κατέχουν θέσεις long σε ελληνικά και δευτερευόντως σε πορτογαλικά, ιρλανδικά αλλά και σε ισπανικά ομόλογα.

Στον αντίποδα, η "ομάδα των ΑΑΑ" της ευρωζώνης, χώρες δηλαδή με την υψηλότερη πιστοληπτική αξιολόγηση, όπως η Γερμανία, η Ολλανδία και η Φινλανδία, θέλουν να επωμιστούν οι ιδιώτες επενδυτές μέρος του κόστους αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους προκειμένου να μην αναλάβει όλο το βάρος ο προσωρινός μηχανισμός (EFSF) και επομένως έμμεσα οι ίδιες.

Ενώ Ευρωπαίοι αξιωματούχοι, όπως ο κ. Όλι Ρεν, κρατούν ενδιάμεση στάση, προτείνοντας αναδιάταξη του ελληνικού χρέους, η διάσταση απόψεων είναι τόσο μεγάλη που δύσκολα θα γεφυρωθεί μέχρι τον Ιούνιο εκτιμούν αναλυτές.


* To Εuro2day.gr ενθαρρύνει τον διάλογο και την έκφραση απόψεων από τους αναγνώστες. Σχολιάστε το άρθρο και πείτε την άποψή σας δημόσια για όσα συμβαίνουν και μας αφορούν όλους. Αν θεωρείτε το άρθρο σημαντικό, διαδώστε το με τα εργαλεία κοινωνικής δικτύωσης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v