Προφίλ αλουμινίου: «Ανάσες» στο εξωτερικό

Τη δραστική υποχώρηση της εγχώριας ζήτησης προσπαθούν να αντιμετωπίσουν οι εισηγμένες εταιρείες προφίλ αλουμινίου, περιορίζοντας κόστη και κατευθύνοντας ακόμη μεγαλύτερο ποσοστό των πωλήσεών τους στις αγορές του εξωτερικού.

Προφίλ αλουμινίου: «Ανάσες» στο εξωτερικό
Τη δραστική υποχώρηση της εγχώριας ζήτησης προσπαθούν να αντιμετωπίσουν οι εισηγμένες εταιρείες προφίλ αλουμινίου, περιορίζοντας κόστη και κατευθύνοντας ακόμη μεγαλύτερο ποσοστό των πωλήσεών τους στις αγορές του εξωτερικού.

Όσο η οικοδομική δραστηριότητα στην Ελλάδα μειώνεται και όσο οι τράπεζες κρατούν κλειστή την κάνουλα των χορηγήσεων στους πελάτες τους, οι εισηγμένες του κλάδου (ΕΤΕΜ, Βιοκαρπέτ, Alco Hellas, ΑΛΟΥΜΥΛ) αναγκάζονται:

Πρώτον, να δώσουν μεγαλύτερη έμφαση στις αγορές του εξωτερικού, προσαρμόζοντας φυσικά και το μίγμα του παραγόμενου προϊόντος, καθώς αυξημένη ζήτηση στην Ευρώπη παρατηρείται κυρίως στο βιομηχανικό προφίλ.

Δεύτερον, να προσέξουν ακόμη περισσότερο τον κίνδυνο των επισφαλειών στην εγχώρια αγορά, καθώς δεν είναι λίγες οι φορές που την «πάτησαν» κατά την τελευταία διετία.

Τρίτον, να προσέξουν τις ταμιακές τους ροές, σε ένα ιδιαίτερα ασταθές περιβάλλον και να συνεχίσουν την πολιτική περιορισμού του λειτουργικού τους κόστους.

Άνθρακες ο θησαυρός!

«Πολλή φασαρία για λίγα πράγματα» θεωρούν το πρόγραμμα «Εξοικονόμηση κατ’ Οίκον» παράγοντες του κλάδου προφίλ αλουμινίου, θεωρώντας ότι τα οφέλη που θα προκύψουν γι αυτούς θα είναι σαφώς περιορισμένα.

Ωστόσο, σημειώνουν πως τα πράγματα θα γίνουν πολύ καλύτερα, αν –όπως φημολογείται- το συγκεκριμένο πρόγραμμα επεκταθεί και στον τομέα των επιχειρήσεων.

Με βάση πάντως τα σημερινά δεδομένα, οι παράγοντες της αγοράς θεωρούν το πρόγραμμα ως ιδιαίτερα γραφειοκρατικό, ενώ επίσης σημειώνουν και άλλα δύο σοβαρά μειονεκτήματά του: Πρώτον, απευθύνεται σε περιορισμένο αριθμό κατοικιών και δεύτερον, απευθύνεται σε δικαιούχους που στην πλειονότητά τους δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να αναβαθμίσουν τις υποδομές των κατοικιών τους.

Τι δηλώνουν οι εισηγμένες

ΕΤΕΜ:
Ο Όμιλος καλείται φέτος επιπρόσθετα να αντιμετωπίσει το πρόβλημα της επένδυσής του στη Λιβύη, όπου βρίσκεται στον «αέρα» επένδυση ύψους 6,5 εκατ. ευρώ που βρίσκεται σε πολύ προχωρημένο στάδιο υλοποίησης.

Γενικότερα, η διοίκηση της ΕΤΕΜ υλοποιεί πρόγραμμα αναδιάρθρωσης δίνοντας μεγαλύτερη έμφαση στο βιομηχανικό προφίλ και στις εξαγωγές, στην παραγωγή προϊόντων υψηλότερης προστιθέμενης αξίας, στο συντονισμό της παραγωγής μεταξύ των μονάδων της σε Ελλάδα και Βουλγαρία, στην αναδιάρθρωση των δραστηριοτήτων στο εξωτερικό προκειμένου να αυξηθούν οι εξαγωγές στη συγκεκριμένη γεωγραφική περιοχή.

ΒΙΟΚΑΡΠΕΤ: Οι προοπτικές του Ομίλου για το 2011 επηρεάζονται έντονα από τη μεγάλη παγκόσμια οικονομική κρίση και από τις δυσκολίες που υπάρχουν στο χρηματοπιστωτικό σύστημα.

Η μείωση της οικοδομικής δραστηριότητας θα προκαλέσει ύφεση στον κλάδο στην Ελλάδα, αλλά και χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Μέσα στα πλαίσια ενός τέτοιου ρευστού περιβάλλοντος είναι αρκετά δύσκολο να γίνουν προβλέψεις για την πορεία των διαφόρων μεγεθών για τη για τη χρήση 2011. Σύμφωνα με τα δεδομένα των τελευταίων μηνών και τη ληφθείσα παραγγελιοληψία υπάρχει η εκτίμηση ότι τα οικονομικά μεγέθη του 2011 θα είναι καλύτερα από αυτά του 2010.

Η διοίκηση του Ομίλου αποφάσισε την άμεση περικοπή διαφόρων εξόδων της τάξεως του 15%-30% και επίσης θα κάνει πολύ συνετή διαχείριση των αποθεμάτων, της παραγωγής και των αγορών πρώτων και βοηθητικών υλών και εμπορευμάτων, προκειμένου να μειωθεί ο τραπεζικός δανεισμός.

Επιπροσθέτως, θα γίνουν έντονες προσπάθειες προκειμένου να εισπραχθούν οι απαιτήσεις από την πελατεία και να μειωθεί από τώρα και εις το εξής, ο μέσος όρος πίστωσης προς αυτούς.

Alco Hellas: Για το 2011 δεν διαφαίνεται σημαντική βελτίωση της κακής οικονομικής κατάστασης της αγοράς που επικράτησε τα δύο προηγούμενα χρόνια σε ότι αφορά την Ελλάδα. Ιδιαιτέρως πρέπει να σημειωθεί η ύπαρξη σοβαρών προβλημάτων ρευστότητας των επιχειρήσεων που έχει σαν αποτέλεσμα την ύπαρξη στην αγορά τεράστιου ποσού ακάλυπτων επιταγών.

Απεναντίας, η κατάσταση στην Γερμανία όπου δραστηριοποιείται κυρίως ο Όμιλος παρατηρείται ομαλοποίηση και βελτίωση της κατάστασης.

Ο όμιλος θα συνεχίσει να εστιάζει την προσοχή του στην ορθή διαχείριση των αποθεμάτων, στην ελαχιστοποίηση του πιστωτικού κινδύνου, όσο βεβαίως είναι δυνατόν και στην μείωση του κόστους παραγωγής και λειτουργίας των εταιρειών του.

ΑΛΟΥΜΥΛ: Παρά τα σημάδια για ανάπτυξη της παγκόσμιας οικονομίας, το 2011 αναμένεται να είναι μια κρίσιμη χρονιά για την Ελλάδα. Η Αλουμύλ μετά τη σημαντική της διεθνή δραστηριοποίηση, είναι σε θέση να αντιμετωπίσει τις δυσκολίες που προκύπτουν από την εξαιρετικά δυσμενή οικονομική συγκυρία στην οποία έχει περιέλθει η ελληνική οικονομία.

Η οικονομική κατάσταση και η ρευστότητα του Ομίλου βρίσκονται σε ικανοποιητικό επίπεδο, ώστε να συνεχιστεί απρόσκοπτα η υλοποίηση του στρατηγικού του σχεδιασμού.

** Ο πίνακας με τα οικονομικά αποτελέσματα 2009-2010 των εισηγμένων εταιριών προφίλ αλουμινίου, δημοσιεύεται στη δεξιά στήλη "Συνοδευτικό Υλικό".

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v