Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σχέδιο fast track για αποκρατικοποιήσεις

Πωλήσεις και επενδύσεις-«εξπρές» ζητά η αγορά για ακίνητα, υποδομές και επιχειρήσεις Δημοσίου. Η πρόταση-πλαίσιο του ΙΟΒΕ για κοινές επενδύσεις ιδιωτικού και δημόσιου. Πώς μπορούν να αντληθούν κεφάλαια σε 3 φάσεις.

Σχέδιο fast track για αποκρατικοποιήσεις
Πωλήσεις ακινήτων, υποδομών αλλά και δημόσιων επιχειρήσεων με διαδικασίες-εξπρές σε ιδιωτικά και κρατικά επενδυτικά κεφάλαια, που θα λειτουργήσουν ως στρατηγικοί επενδυτές, ζητά η αγορά, ως λύση για τη σταδιακή έξοδο της οικονομίας από τον φαύλο κύκλο ύφεσης, ελλειμμάτων και δυσθεώρητου χρέους.

Την ώρα όπου η ύφεση βαθαίνει, διευρύνοντας το έλλειμμα, και η κυβέρνηση δείχνει να «βαλτώνει» στα λιμνάζοντα ύδατα της έλλειψης κοινής αντίληψης, σύμπνοιας και συντονισμού, τραπεζίτες, επιχειρηματίες και στελέχη προτείνουν ως μονόδρομο την επιτάχυνση των αποκρατικοποιήσεων.

«Η αξιοποίηση της δημόσιας κινητής και ακίνητης περιουσίας αποτελεί την τελευταία ευκαιρία της χώρας», τονίζει στο Euro2day κορυφαίος τραπεζίτης, σημειώνοντας ότι, αν γίνει συγκροτημένα, θα οδηγήσει σε σταδιακή επιστροφή στην ανάπτυξη και ταυτόχρονη μείωση του χρέους.

Το διεθνές σκηνικό παραμένει, σύμφωνα με τον ίδιο, ακόμη ευνοϊκό. Η αναταραχή στη Μέση Ανατολή και στη βόρεια Αφρική επαναφέρει την Ελλάδα ως παράγοντα σταθερότητας στην περιοχή, αντισταθμίζοντας τον οικονομικό κίνδυνο, ενώ την ίδια στιγμή υπάρχει, παγκοσμίως, πλεονάζουσα ρευστότητα, που αναζητά επενδυτικές ευκαιρίες.

«Είναι παράλογο να κωλυσιεργούμε, την ώρα όπου οι διαχειριστές των private equity funds, παγκοσμίως, "πονοκεφαλιάζουν" να βρουν επενδυτικές ευκαιρίες ώστε να μην ανακληθούν κεφάλαια που έχουν αντλήσει στην "ευφορία" του 2007 και δεν έχουν ακόμη επενδυθεί», τονίζει χαρακτηριστικά ο εν λόγω τραπεζίτης, συμπληρώνοντας ότι η χώρα κινδυνεύει να χάσει και το τελευταίο τρένο για τη σωτηρία της οικονομίας.

Στελέχη του χρηματοοικονομικού τομέα επιβεβαιώνουν το αυξημένο ενδιαφέρον ξένων για επενδύσεις στην Ελλάδα, συμπληρώνοντας ότι υπάρχουν τομείς, όπως ο τουρισμός, στους οποίους δεν υπάρχει κίνδυνος χώρας καθώς δεν εξαρτώνται από την πορεία της ελληνικής οικονομίας.

Την πίεση της αγοράς για fast track αποκρατικοποιήσεις αποτύπωσε η τελευταία πρόταση του ΙΟΒΕ. Στην πρόσφατη τριμηνιαία επισκόπηση των εξελίξεων στην ελληνική οικονομία, το Ινστιτούτο Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών προτείνει να προχωρήσει με διαδικασίες-εξπρές η πώληση της δημόσιας περιουσίας.

Πωλήσεις-εξπρές μέσω εταιριών ειδικού σκοπού

Το Ινστιτούτο εισηγείται να υιοθετηθεί η τακτική συνεπένδυσης δημόσιου και ιδιωτικού τομέα. Το Δημόσιο θα συνεισφέρει ακίνητα, υποδομές ή και δημόσιες επιχειρήσεις και οι ιδιώτες θα βάζουν τα κεφάλαια για επενδύσεις αναλαμβάνοντας το management.

Για την κάθε επένδυση θα συστήνεται εταιρία ειδικού σκοπού, με τον ιδιώτη στρατηγικό επενδυτή να κατέχει την πλειοψηφία του μετοχικού κεφαλαίου ή έστω να ασκεί το management.

Τα ποσοστά του Δημοσίου στις εταιρίες ειδικού σκοπού θα ελέγχονται από μία Εταιρία Συμμετοχών
με τον τίτλο Ελληνικό Στρατηγικό Ταμείο Ανάπτυξης, υπό την οποία θα περάσει σταδιακά όλη η αξιοποιήσιμη δημόσια περιουσία.

Όλες οι επενδύσεις που θα προωθηθούν από το ΕΣΤΑ θα ενταχθούν στο fast track, καθώς η ταχεία υλοποίησή τους αποτελεί και το κλειδί για την προσέλκυση κεφαλαίων.

Το ΕΣΤΑ θα ιδρυθεί από το ελληνικό δημόσιο με καταβολή μετρητών έναντι έκδοσης κοινών μετοχών που θα παραμείνουν στην κυριότητά του. Θα έχει τη νομική μορφή και τα φορολογικά πλεονεκτήματα μιας Ανώνυμης Εταιρίας Επενδύσεων Χαρτοφυλακίου (αφορολόγητη διανομή μερισμάτων και ενδεχομένως απαλλαγή από φόρο υπεραξίας), αλλά θα είναι ειδικού τύπου λόγω των ιδιαιτεροτήτων της επενδυτικής πολιτικής (fund of funds, διαφοροποίηση κινδύνων, μη εισηγμένες επενδύσεις, μόχλευση).

Το Δημόσιο αλλά και τα Ταμεία, οι μη εισηγμένες ΔΕΚΟ και οι ΟΤΑ θα εισφέρουν περιουσιακά στοιχεία αξιοποιήσιμα και ελεύθερα βαρών μέσω των Εταιριών Ειδικού Σκοπού που θα ιδρυθούν ως θυγατρικές του ΕΣΤΑ έναντι προνομιούχων μετοχών.

Σε δεύτερη φάση, οι μετοχές αυτές θα διατεθούν μέσω ιδιωτικής τοποθέτησης σε θεσμικούς επενδυτές, Έλληνες και ξένους, και σε ισχυρούς ιδιώτες επενδυτές. Σε τρίτη φάση, θα εκδοθούν νέες προνομιούχες μετοχές μέσω αύξησης κεφαλαίου, οι οποίες και θα αποτελούν τη βασική πηγή χρηματοδότησης.

Σε τέταρτη φάση, το ΕΣΤΑ θα μπορεί να εισαχθεί στο Χρηματιστήριο (δημόσια προσφορά και ιδιωτική τοποθέτηση), από το οποίο θα αντλεί και συμπληρωματικά κεφάλαια μέσω μεταγενέστερων αυξήσεων κεφαλαίου, ανάλογα με τις επενδυτικές ανάγκες και τη διαχείριση κινδύνων.

Το ΕΣΤΑ θα έχει και δυνατότητα μόχλευσης με βάση κάποιες προκαθορισμένες αναλογίες ξένων προς ίδια κεφάλαια (τραπεζικός δανεισμός, ομόλογα, ομόλογα μετατρέψιμα σε μετοχές, Europroject bonds).

Διαχείριση χρέους

Οι αδιάθετες προνομιούχες μετοχές μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως ενέχυρο σε νέες εκδόσεις κρατικών ομολόγων ή σε ευρωομόλογα, εάν προκριθούν ως ευρωπαϊκή λύση, με άμεσο αποτέλεσμα τη μείωση του κόστους δανεισμού και την επιστροφή στις διεθνείς κεφαλαιαγορές. Επίσης, θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε debt to equity swaps.


* To Εuro2day.gr ενθαρρύνει τον διάλογο και την έκφραση απόψεων από τους αναγνώστες. Σχολιάστε το άρθρο και πείτε την άποψή σας δημόσια για όσα συμβαίνουν και μας αφορούν όλους. Αν θεωρείτε το άρθρο σημαντικό, διαδώστε το με τα εργαλεία κοινωνικής δικτύωσης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v