Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Υποβάθμισε την Ελλάδα σε ΒΒ- η S&P

Σε υποβάθμιση της Ελλάδας σε "ΒΒ-" προχώρησε η S&P. Πιθανή η υπαγωγή στο EFSF και εν συνεχεία στο ESM. Γιατί υπονομεύονται τα σχέδια εξόδου στις αγορές. Ανοδικά τα spreads. Τι απαντούν ΥΠΟΙΚ-Παπανδρέου.

Υποβάθμισε την Ελλάδα σε ΒΒ- η S&P
Σε υποβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης της Ελλάδας κατά δύο βαθμίδες, σε "ΒΒ-" από "ΒΒ+", προχώρησε ο οίκος Standard and Poor's.

Το outlook της αξιολόγησης παραμένει αρνητικό και αυτό σημαίνει ότι ενδέχεται να προχωρήσει και σε νέα υποβάθμιση της χώρας.

Ο οίκος προχώρησε σε ταυτόχρονη υποβάθμιση και της Πορτογαλίας, σε μια απόφαση που συνδέεται με τα συμπεράσματα της πρόσφατης συνόδου κορυφής.

"Η υποβάθμιση από την S&P δεν οφείλεται σε δικές μας ενέργειες", σημείωσε ο πρωθυπουργός, κ. Γ. Παπανδρέου, αμέσως μετά την ανακοίνωση, τονίζει το Reuters.

Παράλληλα, ανοδικά κινούνται τα spreads της Ελλάδας και της Πορτογαλίας: η απόδοση του ελληνικού διετούς ενισχύεται κατά 10 μονάδες βάσης, στο 15,46%, ενώ του πορτογαλικού 2ετούς τίτλου κινείται σε νέα ιστορικά υψηλά για τη χώρα, στο 7,699%.


Τι αναφέρει η Standard & Poor's

Η S&P σημειώνει ότι ενδέχεται να προχωρήσει σε νέα υποβάθμιση της αξιολόγησης της Ελλάδας, κατά μία ή δύο βαθμίδες, εάν επιδεινωθεί περαιτέρω η δημοσιονομική θέση της.

Ο οίκος τονίζει ότι, δεδομένων των επίμονα υψηλών αναγκών αναχρηματοδότησης δανεισμού της Ελλάδας, είναι ιδιαίτερα πιθανή η υπαγωγή της στον προσωρινό μηχανισμό διάσωσης EFSF της Ε.Ε. και εν συνεχεία στον μόνιμο μηχανισμό ESM

Η υποβάθμιση, σημειώνει, αντανακλά την επιβεβαίωση από τα συμπεράσματα της συνόδου κορυφής της εκτίμησής του ότι η αναδιάρθρωση του χρέους είναι πιθανή προϋπόθεση για υπαγωγή στο European Stability Mechanism (ΕSM). 

Όπως αναφέρει, οι προϋποθέσεις εισαγωγής στον ESM, σε συνδυασμό με το υψηλό χρέος και τις ανάγκες χρηματοδότησης της χώρας, υπονομεύουν τα σχέδιά της για επιστροφή στις αγορές έως τα μέσα του 2013, όταν λήγει η περίοδος δανειοδότησης από το τρέχον δάνειο της Ε.Ε. και του ΔΝΤ, και αυξάνουν την πιθανότητα αναδιάρθρωσης του χρέους. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του οίκου, μετά τη λήξη του προγράμματος, η Ελλάδα θα ζητήσει χρηματοδότηση από το ESM. 

Παράλληλα, η S&P τονίζει πως αυξάνονται τα ρίσκα όσον αφορά στο έλλειμμα προϋπολογισμού της χώρας, μετά και τα τελευταία στοιχεία για το 2010. 

Επιπλέον, ο οίκος θεωρεί ότι η κυβέρνηση δεν έχει ενισχύσει επαρκώς τον έλεγχο των δαπανών, ώστε να αποφύγει νέες αποκλίσεις το 2011. 

Την ίδια στιγμή, οι προοπτικές για αύξηση των εσόδων από τη φοροδιαφυγή παραμένουν αβέβαιες, λόγω τόσο της χαμηλότερης εγχώριας ζήτησης όσο και της επίμονης ανεπάρκειας του φοροσυλλεκτικού μηχανισμού της χώρας, επισημαίνει ο οίκος. 

Η S&P εκτιμά ότι το χρέος της Ελλάδας θα διαμορφωθεί στα υψηλότερα επίπεδα το 2013, λίγο πάνω από το 160% του ΑΕΠ, προτού κινηθεί πτωτικά. 

Ο οίκος σημειώνει ότι η υποβάθμιση ενδέχεται να έχει αρνητικό αντίκτυπο στην αξιολόγηση των ελληνικών τραπεζών και ειδικότερα της Εθνικής, της Eurobank, της Alpha Bank, της Τράπεζας Πειραιώς και της United Bulgarian Bank (θυγατρική της ΕΤΕ), τονίζοντας ότι θα προχωρήσει σε σχετική ανακοίνωση όταν θα είναι δυνατόν, με βάση την ευρωπαϊκή νομοθεσία. 
 

Τι απαντά το ΥΠΟΙΚ για την υποβάθμιση από την S&P

Η σημερινή υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελληνικής Δημοκρατίας από "BB+" σε "BB-", από τον οίκο αξιολόγησης Standard & Poor's, βασίζεται σε μια λανθασμένη αξιολόγηση των πρόσφατων αποφάσεων της ευρωπαϊκής συνόδου κορυφής της 25ης Μαρτίου.

Δεν αντανακλά την προσπάθεια αλλά ούτε και την επιτυχία, μέχρι σήμερα, στην υλοποίηση του ελληνικού προγράμματος οικονομικής πολιτικής, ούτε τις οικονομικές προοπτικές της Ελλάδας.

Ο οίκος S&P's αποδίδει την υποβάθμιση αυτή στις ανακοινώσεις της συνόδου της 25ης Μαρτίου για τη δημιουργία του ευρωπαϊκού μηχανισμού σταθερότητας (ΕΜΣ): (α) την πιθανή επιβολή αναδιάρθρωσης του χρέους ως προαπαιτούμενο για δανεισμό από τον ΕΜΣ και (β) τη θεσμοθέτηση της προτεραιότητας της αποπληρωμής των δανειακών κεφαλαίων προς τον ΕΜΣ έναντι των υπόλοιπων πιστωτών.

Το σκεπτικό για την υποβάθμιση της Ελλάδας είναι ότι η χώρα δεν θα είναι σε θέση να καλύψει τις χρηματοδοτικές της ανάγκες από τα μέσα του 2013 μέσω δανεισμού στις ιδιωτικές αγορές κεφαλαίων, όταν το σημερινό πρόγραμμα χρηματοδοτικής στήριξης θα έχει ολοκληρωθεί, και θα χρειαστεί η Ελλάδα να δανειστεί από τον ευρωπαϊκό μηχανισμό σταθερότητας.

Αυτή είναι μια λανθασμένη εκτίμηση για μια σειρά λόγους:

Πρώτον, με βάση το πρόγραμμα στήριξης της Ε.Ε. και του ΔΝΤ, η Ελλάδα θα επανέλθει στις ιδιωτικές αγορές από το 2012. Άλλωστε, οι πρόσφατες αξιολογήσεις από την τρόικα επιβεβαιώνουν ότι το πρόγραμμα εξελίσσεται όπως έχει σχεδιαστεί και φέρνει αποτελέσματα.

Δεύτερον, η S&P's αγνοεί περιέργως τις υπόλοιπες κρίσιμες αποφάσεις που επιβεβαιώθηκαν στην ευρωπαϊκή σύνοδο κορυφής, οι οποίες μειώνουν περαιτέρω την πιθανότητα ότι η Ελλάδα θα χρειαστεί να έχει πρόσβαση στον ευρωπαϊκό μηχανισμό σταθερότητας.

Συγκεκριμένα, τα μέλη της ευρωζώνης συμφώνησαν να διπλασιάσουν την περίοδο αποπληρωμής του δανείου έως 7 έτη και να περικόψουν το επιτόκιο κατά 100 μονάδες βάσης, μειώνοντας τις αποπληρωμές της Ελλάδας.

Επιπλέον, η S&P's αγνοεί τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η Ελλάδα για να αντιμετωπίσει τον όποιο κίνδυνο δημοσιονομικών αποκλίσεων, στο πλαίσιο της προετοιμασίας μιας συνολικής και φιλόδοξης μεσοπρόθεσμης δημοσιονομικής στρατηγικής για την περίοδο 2012 - 2015, η οποία θα φέρει το έλλειμμα κοντά στο 1% του ΑΕΠ. Την ίδια στιγμή, η χώρα έχει επίσης δεσμευτεί να ολοκληρώσει ένα φιλόδοξο πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων και αξιοποίησης της ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου, με στόχο την εξοικονόμηση 50 δισ. ευρώ μέχρι το 2015, με τα έσοδα να χρησιμοποιούνται για την αποπληρωμή του δημόσιου χρέους της.

Συνοπτικά, η υποβάθμιση από την S&P's βασίζεται σε μία μονομερή εκτίμηση των αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και των δημοσιονομικών κινδύνων που αντιμετωπίζει η Ελλάδα, χωρίς να δίνει τη δέουσα βαρύτητα στις δράσεις που παίρνει η ελληνική κυβέρνηση για να αντιμετωπίσει αυτούς τους κινδύνους και τα αποτελέσματα της οικονομικής πολιτικής. 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v