Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στη Βουλή το ν/σ για την αγορά τυχερών παιχνιδιών

Κατατέθηκε χθες, Πέμπτη 17 Μαρτίου, στη Βουλή το σχέδιο νόμου του Υπουργείου Οικονομικών «Ρύθμιση της αγοράς παιγνίων».

Στη Βουλή το ν/σ για την αγορά τυχερών παιχνιδιών
Μετά από πολύμηνη καθυστέρηση, κατατέθηκε τελικά στη βουλή το νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών για τη «Ρύθμιση της αγοράς παιγνίων».

Στόχος του σχεδίου νόμου είναι να ρυθμιστεί η αγορά τεχνικών και τυχερών παιγνίων, η οποία λειτουργεί σήμερα χωρίς κανέναν έλεγχο και ρύθμιση, σε βάρος των δημοσίων εσόδων και κυρίως του κοινωνικού συνόλου, με γνώμονα την προστασία του δημοσίου συμφέροντος και ειδικά των νέων, μέσα από την ένταξη και παρακολούθηση σε νόμιμο πλέον πλαίσιο των διεξαγόμενων παιχνιδιών.

Επιπλέον, με τη ρύθμιση αυτή είναι δυνατή η διασφάλιση και είσπραξη εσόδων για το κράτος από μία αγορά, της οποίας ο παράνομος κύκλος εργασιών εκτιμάται σε περισσότερα από 4 δισ. ευρώ ετησίως. Ειδικά για το 2011, προβλέπεται η είσπραξη 500 εκατ. ευρώ από την έκδοση αδειών και 200 εκατ. ευρώ από τα τέλη των τυχερών παιγνίων (τα οποία θα εισπράττονται σε ετήσια βάση).

Το σχέδιο νόμου λαμβάνει υπόψη το κοινοτικό θεσμικό πλαίσιο, για να επιτευχθεί συμμόρφωση με την απόφαση του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς η μέχρι τώρα πλήρης απαγόρευση στοιχίζει στη χώρα μας πρόστιμο 31.536 ευρώ την ημέρα.

Το νομοσχέδιο προβλέπει την εγκατάσταση περίπου 30.000 μηχανημάτων για τυχερά και ψυχαγωγικά παιχνίδια και τη νόμιμη λειτουργία του διαδικτυακού στοιχήματος στην Ελλάδα.
Συνολικά, ο παράνομος τζίρος όλων των τυχερών παιχνιδιών εκτιμάται από την αγορά σε 10 δισ. ευρώ ετησίως, από τα οποία τα 4 δισ. ευρώ αφορούν στο παράνομο στοίχημα. Από τα ποσά αυτά το Ελληνικό Δημόσιο δεν εισπράττει τίποτα.

Με τη ρύθμιση της αγοράς το υπουργείο Οικονομικών υπολογίζει να εισπράξει πάνω από 1 δισ. σε διάστημα 2-3 ετών, ποσό που αντιστοιχεί στο ένα τρίτο της περικοπής των μισθών και των συντάξεων, ή στο 100% της περικοπής του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων.

Η κυβέρνηση σκοπεύει να διαθέσει τουλάχιστον το 20% των εισπράξεων από τη συμμετοχή του Δημοσίου στα μικτά κέρδη των επιχειρήσεων, για τη χρηματοδότηση σημαντικών κοινωνικών πολιτικών, για άτομα με αναπηρίες, για την καταπολέμηση της ανεργίας, για την ενίσχυση των δομών απεξάρτησης από τα παίγνια ή άλλους εθισμούς, για τον πολιτισμό και τον αθλητισμό.

Για τα μηχανήματα θα προκηρυχθούν 4- 10 άδειες ευρείας κλίμακας μετά από διεθνή πλειοδοτικό διαγωνισμό, τμήμα των οποίων θα λάβει η ΟΠΑΠ ΑΕ σύμφωνα με το δικαίωμα προαίρεσης που διαθέτει βάσει της συμβάσεώς της με το ελληνικό Δημόσιο (κυρώθηκε με το ν. 2843/2000).

Κάτοχοι άδειας μπορούν να είναι ΑΕ με κατατεθειμένο κεφάλαιο τουλάχιστον 400.000 ευρώ με έδρα ή μόνιμη εγκατάσταση στην Ελλάδα. Απαιτείται και σύσταση εγγύησης ύψους 200.000 ευρώ.

Ορίζεται ότι στην προκήρυξη θα προβλέπεται η τιμή εκκίνησης, το δε τίμημα θα καταβάλλεται 80% με την έκδοση της άδειας και το υπόλοιπο 20% σταδιακά σύμφωνα με την προκήρυξη. Η διάρκεια των αδειών θα είναι δεκαετής.

Στο νομοσχέδιο προβλέπεται η ελεύθερη διάθεση πιστοποιημένων τεχνικών-ψυχαγωγικών παιγνίων και διεξαγωγή τους μόνο σε αδειοδοτημένους χώρους.

Όσον αφορά στο διαδικτυακό στοίχημα, θα προκηρυχθούν 15- 20 άδειες, μετά από διεθνή πλειοδοτικό διαγωνισμό. Το Δημόσιο προσδοκά έσοδα άνω του 1 δισ. ευρώ σε διάστημα 2- 3 ετών, καθώς και επιπλέον έσοδα από το διαδικτυακό στοίχημα (ειδικά για το 2011, προβλέπεται η είσπραξη 500 εκατ. ευρώ από την έκδοση αδειών και 200 εκατ. ευρώ από τα τέλη των τυχερών παιγνίων).

Η «Επιτροπής Εποπτείας και Ελέγχου Παιγνίων», μέσω του Κανονισμού Διεξαγωγής και Ελέγχου Παιγνίων (ΚΔΕΠ), καθορίζει τις λεπτομέρειες του συστήματος αδειοδότησης και τις υποχρεώσεις που επιβάλλονται στους κατόχους άδειας.

Κάτοχοι άδειας μπορούν να είναι κεφαλαιουχικές εταιρείες με κατατεθειμένο κεφάλαιο τουλάχιστον 200.000 ευρώ και σύσταση εγγύησης ύψους 100.000 ευρώ.
Η διάρκεια των αδειών είναι πενταετής.

Οι ιστότοποι οφείλουν να έχουν ονομασία με κατάληξη .gr

*** Το νομοσχέδιο και τα ενημερωτικά δελτία δημοσιεύονται στη δεξιά στήλη "Συνοδευτικό Υλικό".

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v