Οι συστάσεις του ΔΝΤ για το τραπεζικό σύστημα

Τον μετασχηματισμό του τραπεζικού κλάδου, καθώς απομακρύνεται από τα κρατικά ομόλογα προς την καταναλωτική και επιχειρηματική πίστη που ναι μεν έχουν υψηλότερες αποδόσεις, εμπεριέχουν όμως μεγαλύτερο κίνδυνο επισημαίνει στην έκθεσή του το ΔΝΤ στην έκθεσή του για την ελληνική οικονομία.

Οι συστάσεις του ΔΝΤ για το τραπεζικό σύστημα
Ιδιαίτερη αναφορά στον τραπεζικό τομέα, όσον αφορά στις εξελίξεις αλλά και στους κινδύνους που αντιμετωπίζει περιλαμβάνει η έκθεση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για την ελληνική οικονομία, που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα.

Ειδικότερα, όπως τονίζει το ΔΝΤ, ο τραπεζικός τομέας στην Ελλάδα δείχνει να έχει υψηλή κερδοφορία, καλή κεφαλαιακή διάρθρωση και επαρκείς προβλέψεις.

Συμπληρώνει όμως πως το χαρτοφυλάκιο του ενεργητικού του απομακρύνεται έντονα από τα κρατικά ομόλογα προς την καταναλωτική και επιχειρηματική πίστη, οι οποίες έχουν υψηλότερες αποδόσεις, αλλά και μεγαλύτερο κίνδυνο.

Ο εν λόγω μετασχηματισμός, σύμφωνα με το ΔΝΤ, αποτελεί κανονική εξέλιξη για τον κλάδο και μάλλον θα συνεχισθεί για μερικά χρόνια, ενώ επισημαίνει πως από την άλλη, η ταχεία αύξηση της δανειοδότησης του ιδιωτικού τομέα δημιουργεί πιθανούς κινδύνους για την ποιότητα των δανείων, ειδικά καθώς αυτή έλαβε χώρα σε μια περίοδο οικονομικής ανάπτυξης και οι τράπεζες δεν έχουν συνεπώς δοκιμασθεί από μια οικονομική επιβράδυνση ή από αυξανόμενα επιτόκια.

Γνωρίζοντας καλά τα ζητήματα αυτά, η Τράπεζα της Ελλάδος ενίσχυσε περαιτέρω την εποπτική της εξουσία, αύξησε τα επίπεδα των προβλέψεων και της κεφαλαιακής επάρκειας και ενθάρρυνε τις τράπεζες να ενισχύσουν τις διαδικασίες διαχείρισης του κινδύνου, τονίζει στην έκθεσή του το ΔΝΤ, που συμπληρώνει πως αυτές οι πρωτοβουλίες είναι αξιέπαινες και θα πρέπει να συνεχισθούν, ιδιαίτερα αφού οι τράπεζες θα πρέπει να προετοιμασθούν για τη Βασιλεία ΙΙ.

Το ΔΝΤ εκτιμά πάντως πως οι αρχές θα πρέπει να ξεκαθαρίσουν τις επιπτώσεις που απορρέουν για τις τράπεζες από τις ανεπαρκώς χρηματοδοτούμενες συνταξιοδοτικές υποχρεώσεις τους, αφού από το τέλος του επόμενου έτους οι τράπεζες θα πρέπει να τις αναγνωρίσουν υπό τα Διεθνή Λογιστικά Πρότυπα.

Η εποπτεία του ασφαλιστικού κλάδου αποτελεί ένα εμφανώς αδύναμο σημείο, σημειώνεται στην έκθεση όπου παράλληλα επισημαίνεται πως πρέπει να δοθεί προτεραιότητα στο να λειτουργήσει άμεσα η ανεξάρτητη εποπτεύουσα αρχή των ασφαλιστικών εταιρειών και να διασφαλισθεί ότι διαθέτει επαρκείς πόρους.

Ενόψει των αλλαγών στον Ελληνικό χρηματοοικονομικό τομέα, το ΔΝΤ καταλήγει πως συνιστά να προβούν οι αρχές σε ένα Πρόγραμμα Αξιολόγησης του Χρηματοοικονομικού Κλάδου

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v