Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Stress... για αυξήσεις κεφαλαίου ή συγχωνεύσεις

Πώς τα κριτήρια για κεφάλαια και ρευστότητα των τεστ κοπώσεως δημιουργούν πίεση στις τράπεζες για "φρέσκο" χρήμα. Τα χρονικά περιθώρια μέχρι την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων για… παζάρια και ζυμώσεις.

Stress... για αυξήσεις κεφαλαίου ή συγχωνεύσεις
Η κυβέρνηση και η Τράπεζα της Ελλάδος θέλουν τα stress tests και ο "κορσές" ρευστότητας που θέτει η Ευρωπαϊκή Τράπεζα επιτείνουν την πίεση, αλλά οι συνδυασμοί δεν βγαίνουν.

Και αυτό γιατί οι τραπεζίτες δεν θέλουν… συγχωνεύσεις με μισή καρδιά. Προτιμούν να περιμένουν. Πιθανώς και να εξαντλήσουν χρόνο και περιθώρια, επιδιώκοντας να εξασφαλίσουν καλύτερους όρους και συνθήκες.

Η περίπτωση της Εθνικής και της Alpha Bank το έδειξε ξεκάθαρα. Η διοίκηση της Alpha απέρριψε την πρόταση της Εθνικής ως μη επωφελή και μετά τις τελευταίες δηλώσεις του κ. Φιλάρετου μάθαμε ότι "δεν επρόκειτο εξαρχής για φιλική προσέγγιση".

Είχε προηγηθεί, σε ανύποπτο χρόνο, ο πρόεδρος της Πειραιώς, κ. Μιχάλης Σάλλας, σταθερός υποστηρικτής μεγαλύτερων τραπεζικών σχημάτων, δηλώνοντας ότι οι συνενώσεις πρέπει να διενεργηθούν με φιλικό τρόπο. "Τηλεκατευθυνόμενα και υπό πίεση δεν γίνεται τίποτε", είχε πει από τις 10/2 ο πρόεδρος της Πειραιώς.

Παρ' όλα αυτά, το θέμα μένει στην επικαιρότητα. Μόλις πρόσφατα ο διοικητής της ΤτΕ οριοθέτησε το 2011 ως έτος τραπεζικών συγχωνεύσεων, ενώ κυβερνητικά στελέχη επιμένουν ότι όλοι οι δρόμοι οδηγούν σε… συγχωνεύσεις.

"Πρακτικά η πίεση υφίσταται και δεν μπορεί να την αγνοήσει κανείς", αναφέρει υψηλόβαθμο τραπεζικό στέλεχος και συμπληρώνει πως "δεν οδηγεί, όμως, αναγκαστικά σε συγχωνεύσεις".

Τα κριτήρια με τα οποία θα διεξαχθούν τα νέα stress tests των τραπεζών είναι χαρακτηριστική περίπτωση. Σύμφωνα με πληροφορίες, σε αυτά θα υπολογιστούν οι επιπτώσεις από την προβολή των σεναρίων στα βασικά εποπτικά κεφάλαια (Core Tier I) και όχι στην κεφαλαιακή επάρκεια.

Η παραπάνω αλλαγή σημαίνει ότι δεν θα προσμετρηθούν οι προνομιούχες μετοχές και τα υβριδικά κεφάλαια και επομένως η οποιαδήποτε επίπτωση από τις ασκήσεις προσομοίωσης θα έχει μεγαλύτερη βαρύτητα, αφού επιδρά σε χαμηλότερου ύψους κεφάλαια.

Επιπρόσθετα, τα νέα τεστ κοπώσεως περιλαμβάνουν, σύμφωνα με πληροφορίες, αυστηρότερα κριτήρια στη μέτρηση των κινδύνων ρευστότητας. "Τα stress tests θα μετρήσουν την ανάγκη να βρεθεί νέα ρευστότητα ή να υποκατασταθεί υφιστάμενη σε κόστη αγοράς", αναφέρει τραπεζικό στέλεχος. Και στο ακραίο σενάριο, πού θα τρέξουν τα τεστ, θα υπάρξουν επιπτώσεις στην κερδοφορία και επομένως στα ίδια κεφάλαια.

"Ο συνδυασμός των παραπάνω παραμέτρων ασκεί πίεση στις τράπεζες και ιδιαίτερα σε όσες δεν προχώρησαν πρόσφατα σε αυξήσεις ή κεφαλαιακές ενισχύσεις μέσω διάθεσης στοιχείων ενεργητικού ή σε αυτές που παρά τις αυξήσεις έχουν υπερβολική εξάρτηση στην άντληση ρευστότητας από την ΕΚΤ σε σχέση με το ενεργητικό τους", παραδέχεται κορυφαίος τραπεζίτης.

"Μόνο που αντί για συγχωνεύσεις μπορεί να προτιμηθεί η κεφαλαιακή ενίσχυση μέσω αύξησης κεφαλαίου ή έκδοσης μετατρέψιμου ομολογιακού", τονίζει ο ίδιος, σημειώνοντας ότι η ΑΜΚ ή το ΜΟΔ είναι προφανέστερη λύση αν το κλίμα στις αγορές παραμείνει καλό.

Τα χρονικά περιθώρια που υπάρχουν από τη γνωστοποίηση των κριτηρίων έως τη διενέργεια των stress tests και τη δημοσιοποίηση των αποτελεσμάτων επιτρέπουν στην κάθε τράπεζα να κάνει τα… κουμάντα της.

"Μαζί με την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων των stress tests θα ξέρουμε αν έχουμε 'γάμους' ή/και κεφαλαιακές ενισχύσεις. Μέχρι τότε υπάρχει χρόνος για ζυμώσεις συζητήσεις και παζάρια", σχολιάζει στέλεχος ξένης επενδυτικής τράπεζας, που έμεινε έκτος των συζητήσεων της Εθνικής και της Alpha.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v