Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σκληραίνει η πίεση σε Ελλάδα - Ευρώπη

Γιατί το timing και η ένταση της υποβάθμισης από Moody's πιέζει μέσω Ελλάδας την Ευρώπη. Προετοιμασμένες οι τράπεζες, άνοδος στα spreads. Τι λένε οι τραπεζίτες για τον "εκβιασμό" των αγορών. Πώς θα επιδράσει στο Χ.Α.

Σκληραίνει η πίεση σε Ελλάδα - Ευρώπη
Χτύπημα … ψυχολογικού πολέμου χαρακτηρίζουν κυβερνητικοί κύκλοι και τραπεζίτες την υποβάθμιση σε αυτήν τη χρονική συγκυρία και με τέτοια ένταση της ελληνικής οικονομίας από τη Moody's, εκτιμώντας ότι επιχειρείται να ασκηθεί πίεση μέσω της Ελλάδας στην Ευρώπη για αποφασιστική λύση στο πρόβλημα του χρέους.

"Έξι ημέρες πριν από την έκτακτη σύνοδο κορυφής των Ευρωπαίων ηγετών, η οποία θα προετοιμάσει την ατζέντα της κρίσιμης συνόδου της 24ης και 25ης Μαρτίου, η υποβάθμιση κατά τρεις βαθμίδες της ελληνικής οικονομίας είναι τουλάχιστον άκαιρη και ανεξήγητη", δηλώνει στο Euro2day κορυφαίος τραπεζίτης.

Κατά τον ίδιο, ο διεθνής οίκος μπορούσε να περιμένει τα αποτελέσματα των συνόδων κορυφής, ώστε να τα συνυπολογίσει στην αξιολόγησή του, με δεδομένο ότι δεν έχει μεσολαβήσει εξέλιξη που να αλλάζει επί τα χείρω τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας.

Τη μετάθεση της αξιολόγησης για τις αρχές Απριλίου ζήτησε, σύμφωνα με πληροφορίες, και η ελληνική κυβέρνηση, κατά τις επαφές που διενεργήθηκαν με κλιμάκιο της Moody's, το οποίο επισκέφτηκε την Αθήνα την προηγούμενη εβδομάδα.

Κυβερνητικοί κύκλοι χρεώνουν στον οίκο αδικαιολόγητη... πρεμούρα, κάνοντας λόγο για πολιτικό παιχνίδι, που πραγματικό στόχο έχει την Ευρώπη. Θυμίζουν δε ότι πρόσφατα υποβαθμίστηκε και η Ισπανία και καταλογίζουν στους οίκους αξιολόγησης ρόλο πολιορκητικού κριού για λογαριασμό των αγορών.

Με καχυποψία αντιμετώπισε την υποβάθμιση και μεγάλο μέρος της εγχώριας αγοράς. Τραπεζίτες, διαχειριστές κεφαλαίων και χρηματιστές διαβλέπουν ότι επιχειρείται να δημιουργηθεί κλίμα ανασφάλειας στον ευρωπαϊκό Νότο, με εκτίναξη των spreads και φυγή κεφαλαίων. Στόχος, σύμφωνα με τους ίδιους, είναι να πιεστεί το Βερολίνο ώστε να άρει τις επιφυλάξεις του για συνολική άμεση λύση στο πρόβλημα του χρέους.

"Πρόκειται για εκβιασμό των αγορών, που μένει να φανεί αν θα κλιμακωθεί με βίαιη εκτίναξη των spreads ομολόγων των περιφερειακών χωρών της ευρωζώνης", δηλώνει στο Euro2day έμπειρο στέλεχος της αγοράς ομολόγων.

Η πρώτη αντίδραση της αγοράς στην υποβάθμιση της Ελλάδας ήταν ψύχραιμη. Τα spreads ανέβηκαν έως την περιοχή των 914 μονάδων, σημειώνοντας μικρή άνοδο, αποτυπώνοντας, σύμφωνα με το ίδιο στέλεχος, ότι η αγορά είχε προεξοφλήσει εν μέρει την υποβάθμιση καθώς περίμενε ψαλίδισμα δύο βαθμίδων από τη Moody's.

Μικρές οι επιπτώσεις στις τράπεζες

"Οι άμεσες επιπτώσεις της υποβάθμισης είναι κυρίως ψυχολογικές", εκτιμά διευθύνων σύμβουλος μεγάλης ελληνικής τράπεζας, σημειώνοντας ότι η κυβέρνηση και το τραπεζικό σύστημα βρέθηκαν προετοιμασμένοι.


Με δεδομένο ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αποδέχεται ως ενέχυρα, κρατικά ομόλογα χωρών-μελών ανεξαρτήτως διαβάθμισης, το ενδιαφέρον της αγοράς αφορά στις επιπτώσεις στα υπόλοιπα στοιχεία ενεργητικού (καλυμμένες ομολογίες, τιτλοποιήσεις κ.ά.) που έχουν ενεχυριάσει οι ελληνικές τράπεζες.

Σύμφωνα με τους τραπεζίτες, οι επιπτώσεις θα είναι περιορισμένες. Κι αυτό γιατί οι καλυμμένες ομολογίες και οι τιτλοποιήσεις που έχουν ενεχυριάσει στην ΕΚΤ διαθέτουν την αναγκαία υψηλότερη αξιολόγηση από τους οίκους Fitch και S&P.

Για παράδειγμα, οι καλυμμένες ομολογίες της Εθνικής έχουν βαθμολογηθεί με "Α-" από τη Fitch και ως εκ τούτου η μείωση της αξιολόγησης από τη Moody's δεν έχει άμεσο πρακτικό αντίκρισμα.

Υπολογίζεται ότι μόνο οι καλυμμένες ομολογίες, που έχουν βάλει ως ενέχυρο στην ΕΚΤ οι τράπεζες, ανέρχονται στα 21 δισ. ευρώ και το συντριπτικό μέρος τους έχει κατατεθεί από τις τέσσερις μεγαλύτερες σε ενεργητικό τράπεζες.

Επιπρόσθετα, σαν δίχτυ ασφαλείας για το τραπεζικό σύστημα λειτουργεί και το νέο πακέτο εγγυήσεων των 30 δισ. ευρώ όπως και οι αχρησιμοποίητες εγγυήσεις ύψους περίπου 5 δισ. ευρώ του προηγούμενου πακέτου.

Ρυθμιστής οι τράπεζες για το Χ.Α.

Εν μέρει προεξοφλημένη θεωρούν την υποβάθμιση χρηματιστές, εκτιμώντας ότι βραχυπρόθεσμα θα υπάρξει πίεση στις αποτιμήσεις ιδιαίτερα των τραπεζών. Αυτή η πίεση θα διαρκέσει μόνο στην περίπτωση όπου η υποβάθμιση προκαλέσει νέο γύρο έντονης ψυχολογικής ανασφάλειας στην αγορά, με φαινόμενα όπως η μαζική εκροή καταθέσεων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v