Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

"Εθνικό σχέδιο", τώρα, ζητά η αγορά

Το "βραχυκύκλωμα" κυβέρνησης και προσδοκιών για "έξωθεν λύση". Σχέδιο δράσης πέραν του μνημονίου προτείνει ο κ. Στουρνάρας. Οι επενδύσεις 50 δισ. και κριτική-καταπέλτης για το πολιτικό σύστημα.

Εθνικό σχέδιο, τώρα, ζητά η αγορά
Καμπανάκι προς την κυβέρνηση και το σύνολο των πολιτικών δυνάμεων κρούει πλέον δημόσια ο επιχειρηματικός κόσμος, ζητώντας εθνικό σχέδιο, που να υπερβαίνει το μνημόνιο, ώστε να ξεπεραστεί το βραχυκύκλωμα της κυβέρνησης και των προσδοκιών, το οποίο απειλεί να παραλύσει την -όποια- ελληνική προσπάθεια.

"Έφτασε η ώρα της αλήθειας. Τώρα θα φανεί αν θα τα βγάλουμε πέρα". Αυτό δήλωσε, στο περιθώριο της χθεσινής εκδήλωσης του ΙΣΤΑΜΕ, κορυφαίος οικονομικός παράγοντας, σημειώνοντας ότι η κυβέρνηση καλείται να παρουσιάσει πρόγραμμα ανάπτυξης, την ώρα που δείχνει… κουρασμένη και ασυντόνιστη από ένα μόλις τρίμηνο "σπριντ" μεταρρυθμίσεων.

Με τις προσδοκίες για κοινή ευρωπαϊκή λύση στο πρόβλημα του χρέους να έρχονται αντιμέτωπες με τις γερμανικές αντιδράσεις -επιβεβαιώνοντας το σχετικό δημοσίευμα του Euro2day "Άγριο «κούρεμα» στις προσδοκίες"- η κυβέρνηση προσγειώνεται, σύμφωνα με τον ίδιο, μάλλον ανώμαλα στην πεζή πραγματικότητα.

Καλείται, δηλαδή, να βρει 25 +50 δισ. ευρώ έως το 2015 ώστε να μπορέσει να μειώσει το έλλειμμα και το χρέος, γνωρίζοντας ότι κάθε επιτυχή υλοποίηση του χρονοδιαγράμματος θα συνοδεύεται και από… ευρωπαϊκό μποναμά.

Πρόκειται για βήμα-βήμα δούναι και λαβείν, στο πλαίσιο του οποίου η Ελλάδα μπορεί να προσβλέπει άμεσα μόνο στην επιμήκυνση κατά 7+4 χρόνια της αποπληρωμής των 110 δισ. ευρώ καθώς και στη μείωση του επιτοκίου. Αυτή η επιμήκυνση δείχνει πλέον περισσότερο εφικτή, μετά την πρόθεση της Ιρλανδίας να θέσει στο τραπέζι... εκβιαστικά το θέμα της βελτίωσης των όρων της βοήθειας ή τραπεζικό haircut.

Η ανησυχία της αγοράς αφορά στο αν μπορεί η κυβέρνηση να αντεπεξέλθει στον παραπάνω… μαραθώνιο αφού το τελευταίο διάστημα η μεταρρυθμιστική δυναμική ξεφουσκώνει κάτω από την πίεση της κοινωνικής και εσωκομματικής αντίδρασης.

Αυτή η "κοιλιά", σύμφωνα με την αγορά, συνοδεύεται από… παραλυτικά φαινόμενα, όπως τα ευτράπελα που σημειώθηκαν στην υπόθεση αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας.

Ο γενικός διευθυντής του ΙΟΒΕ, κ. Γ. Στουρνάρας, δεν δίστασε χθες από το βήμα της εκδήλωσης του ΙΣΤΑΜΕ να χαρακτηρίσει ακατανόητες και παράλογες τις αντιδράσεις για την αξιοποίηση της κρατικής ακίνητης περιουσίας και δεν απέφυγε ούτε τις ευθείες βολές προς την κυβέρνηση.

Συγκεκριμένα, άσκησε κριτική για την καθυστέρηση στην καταγραφή της δημόσιας ακίνητης περιουσίας, σημειώνοντας ότι, αν είχε γίνει νωρίτερα και με σαφές χρονοδιάγραμμα, "θα είχε δημιουργήσει τελείως διαφορετικές από τις μέχρι τώρα προσδοκίες στις αγορές, σε σχέση με την εξέλιξη του δημόσιου χρέους και επομένως αντίστοιχες εξελίξεις στα spreads".

"Κάλλιο αργά παρά ποτέ, όμως!", ανέφερε χαρακτηριστικά, σημειώνοντας ότι η υπόθεση της αξιοποίησης της ακίνητης περιουσίας δείχνει πως το μνημόνιο "δεν είναι επαρκές για την οικονομική ανόρθωση της χώρας" και απαιτείται ευρύτερο σχέδιο.

Αυτό το σχέδιο θα προωθεί συντονισμένες δράσεις για μετάβαση στο νέο ζητούμενο αναπτυξιακό μοντέλο, που θα στηρίζεται στις εξαγωγές και στην καινοτομία και ταυτόχρονα θα συμβάλλει μέσω συγκεκριμένων στόχων και χρονικών δεσμεύσεων στην επανάκτηση της εμπιστοσύνης των αγορών.

Έρευνες του ΙΟΒΕ και άλλων εγχώριων και διεθνών ερευνητικών οργανισμών έχουν δείξει ότι το άνοιγμα των επαγγελμάτων και των αγορών μπορεί να φέρει -εφάπαξ- αύξηση του ΑΕΠ άνω του 17% μακροπρόθεσμα και περίπου 10% στην πενταετία. "Οφέλη που δεν έχουν ληφθεί υπ' όψιν από τις αγορές, διότι δεν συμπεριλαμβάνονται στα επίσημα σενάρια που δημοσιοποιεί η τρόικα", ανέφερε στην ομιλία του ο κ. Στουρνάρας.

Σύμφωνα με τον ίδιο, για να αλλάξει το αναπτυξιακό μοντέλο θα πρέπει μέσα στην επόμενη δεκαετία το 10% περίπου του εργατικού δυναμικού να "μεταφερθεί" από κλάδους μη εμπορεύσιμων προϊόντων και υπηρεσιών σε εξωστρεφείς κλάδους. Για να συμβεί αυτό απαιτείται ευελιξία στην αγορά εργασίας και ενεργή πολιτική απασχόλησης κατά το γερμανικό ή το σκανδιναβικό πρότυπο.

Αν συμβούν αυτά, πιστεύεται ότι εντός της επόμενης τριετίας θα προσελκυστούν επενδύσεις σε οδικούς άξονες, λιμάνια, μαρίνες, αεροδρόμια, ξενοδοχεία, λοιπές τουριστικές εγκαταστάσεις, ΑΠΕ, συμβατικές πηγές και σε δίκτυα ενέργειας, στον ορυκτό πλούτο και στις τηλεπικοινωνίες, που μπορεί να φτάσουν έως και τα 50 δισ. ευρώ.

Οι απόψεις του απηχούν την αντίληψη του μεγαλύτερου μέρους της αγοράς. Χαρακτηριστικό είναι ότι ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΤΕ, κ. Απ. Ταμβακάκης, από το βήμα της ίδιας εκδήλωσης ζήτησε γρήγορες νίκες παράλληλα με την αναγκαία προώθηση των διαρθρωτικών αλλαγών και μεταρρυθμίσεων, ώστε να επανακτηθεί η αξιοπιστία.

Προσδιόρισε δε 9 τομείς (αποτελεσματική απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας, ολοκληρωμένο σύστημα διαχείρισης υδάτινων πόρων, διαχείριση απορριμμάτων, χωροταξικό, πράσινες επενδύσεις, αναδιάρθρωση της αγροτικής παραγωγής, μεταφορές, τουρισμός και συμπράξεις του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα) ως δυνητικές ατμομηχανές του νέου μοντέλου ανάπτυξης.

"Υπολογίζεται ότι οι κλάδοι αυτοί δυνητικά θα μπορούσαν να αυξήσουν τον ρυθμό οικονομικής ανάπτυξης κατά τουλάχιστον 2% ετησίως", υποστήριξε ο κ. Ταμβακάκης.

Τέλος, το ΙΟΒΕ προτείνει συμπληρωματικά διαρθρωτικά μέτρα όπως:

- Η κατάργηση όλων των φοροαπαλλαγών και εκπτώσεων και η αντικατάστασή τους από στοχευμένες άμεσες δαπάνες.
-Ηλεκτρονικό σύστημα συνδυασμένου ελέγχου για φοροδιαφυγή και εισφοροδιαφυγή.
- Επανεξέταση όλων των επιδομάτων με εισοδηματικά και κοινωνικά κριτήρια.
- Συγχώνευση κρατικών νοσοκομείων και ιδιωτικοποίηση όσων δεν χρειάζονται στο ΕΣΥ.
- Συγχώνευση και κατάργηση στρατοπέδων. Χρησιμοποίηση ακινήτων για αποπληρωμή στρατιωτικών δανείων.
- Συγχώνευση ΑΕΙ - ΤΕΙ.
- Σχεδιασμός νέας ασφαλιστικής μεταρρύθμισης με μείωση των ασφαλιστικών εισφορών και υιοθέτηση κεφαλαιοποιητικού δεύτερου πυλώνα.
- Κωδικοποίηση και απλοποίηση της νομοθεσίας.
- Χρησιμοποίηση managers.


***Η ομιλία του γενικού διευθυντή του ΙΟΒΕ, κ. Γ. Στουρνάρα, στο ΙΣΤΑΜΕ δημοσιεύεται στη δεξιά στήλη "Συνοδευτικό Υλικό".

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v