Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Συναγερμός στην ΕΕ για το πετρέλαιο

Σκλήρυνση της επικοινωνιακής πολιτικής αποφασίζει η ΕΚΤ. Προς αναθεώρηση των πληθωριστικών προβλέψεων προσανατολίζεται η Κομισιόν. Ανησυχία για την ανάκαμψη των χωρών του Νότου.

Συναγερμός στην ΕΕ για το πετρέλαιο
Συναγερμός έχει σημάνει στα επιτελεία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και της Κομισιόν για το ράλι στην τιμή του "μαύρου χρυσού".

Οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν ότι η Επιτροπή εξετάζει σοβαρά το ενδεχόμενο να αναθεωρήσει τις εκτιμήσεις της (πέρα από τις επισημάνσεις) για την πορεία του πληθωρισμού στην Ε.Ε., προς τα πάνω, στις εαρινές προβλέψεις που θα ανακοινώσει την 1η Μαρτίου.

Την ίδια στιγμή, οι αναλυτές της Φρανκφούρτης ενημέρωσαν το προεδρείο της ΕΚΤ ότι η τιμή του χρυσού ενδέχεται να σταθεροποιηθεί στα 100 δολάρια το βαρέλι μεσοπρόθεσμα, κάτι που σημαίνει, όπως ανέφερε στο Εuro2day κεντρικός τραπεζίτης της ευρωζώνης, "αναθεώρηση της στρατηγικής εξόδου αλλά και της νομισματικής πολιτικής σε μεσομακροπρόθεσμο επίπεδο".

"Προς το παρόν, η παρούσα επιτοκιακή πολιτική αντανακλά τα οικονομικά δεδομένα της ευρω-οικονομίας. Πάντα, όμως, σε όλες τις αναλύσεις μας αναφέραμε ότι η ΕΚΤ παραμένει σε επιφυλακή για τις τιμές σε προϊόντα, πρώτες ύλες και πετρέλαιο".

Η ΕΚΤ, κατά την τελευταία συνεδρίασή της, ενέταξε επισήμως τον όρο "πληθωριστικές πιέσεις" στο λεξιλόγιό της, ενώ ο πρόεδρός της κ. Ζαν-Κλοντ Τρισέ έχει επαναλάβει ότι τα έκτακτα μέτρα ρευστότητας μπορούν να συνυπάρξουν με τη σύσφιγξη της νομισματικής πολιτικής και ότι δεν είναι απαραίτητο "να ολοκληρωθεί το πρώτο πριν ξεκινήσει το δεύτερο".

Τόσο οι αναλυτές όσο και οι αγορές, πριν ξεσπάσουν τα γεγονότα στη Λιβύη και στην Αίγυπτο προεξοφλούσαν ότι δεν θα υπάρξει αύξηση των επιτοκίων μέσα στο 2011, λόγω των οικονομικών ανισορροπιών μέσα στην ευρωζώνη.

Στο επιτελείο του κ. Όλι Ρεν, όπου συγκεντρώνονται τα στοιχεία ενόψει των εαρινών προβλέψεων, υπάρχει ανησυχία για τη ραγδαία άνοδο της τιμής του πετρελαίου και των πληθωριστικών πιέσεων καθώς και για τις επιπτώσεις σε χώρες με υψηλό πληθωρισμό και ύφεση, όπως η Ελλάδα.

Ερωτώμενος εάν υπάρχει κίνδυνος εκτροχιασμού των προσπαθειών για ανάκαμψη, ο εκπρόσωπος του επιτρόπου είπε:

"Αγγίζετε ένα πολύ ευαίσθητο θέμα. Θα σας δώσουμε λεπτομέρειες κατά την παρουσίαση των εαρινών προβλέψεων. Όντως υπάρχει ανησυχία και δεν υπάρχει αμφιβολία ότι οι ενεργειακές τιμές μπορούν να έχουν αρνητικές συνέπειες στον πληθωρισμό των προβληματικών χωρών", δήλωσε ο κ. Αμαντέου Αλταφάζ, κατά τη χθεσινή συνέντευξη Τύπου της Κομισιόν.

Πρόσθεσε ότι τα υπόλοιπα στοιχεία που συνθέτουν τον εναρμονισμένο δείκτη τιμών καταναλωτή HCPI παραμένουν σταθερά, αλλά η Επιτροπή παρακολουθεί τις επιπτώσεις στα μακροοικονομικά δεδομένα καθώς ακόμα δεν μπορεί να βγει συμπέρασμα.


Σκληραίνει τη στάση η ΕΚΤ

Εκτός από την επικοινωνιακή πολιτική που αναμένεται να αλλάξει προς το "σκληρότερο", η ΕΚΤ ετοιμάζεται στη συνεδρίαση της επόμενης Πέμπτης να περάσει το μήνυμα ότι τώρα είναι η στιγμή όπου οι κυβερνήσεις πρέπει να λάβουν μέτρα για να υποστηρίξουν την ανάπτυξη και την ανταγωνιστικότητά τους, δύο τομείς που αναμένεται να επηρεαστούν άμεσα από την αύξηση των πληθωριστικών πιέσεων.

Στις συνεδριάσεις του Εurogroup και του Εcofin του Μαρτίου, ο κ. Τρισέ αναμένεται να διαμηνύσει ότι ο κύκλος του φθηνού χρήματος θα φτάσει προς το τέλος του και θα ζητήσει από τους 27 να καταλήξουν στις αποφάσεις για την ευρωλύση μέσα στον Μάρτιο, χωρίς καθυστέρηση, ώστε να θωρακιστεί η Ε.Ε. από ενδεχόμενο double dip.

Οι αξιωματούχοι της Ε.Ε. εκφράζουν πάντως την ανησυχία τους ότι το φαινόμενο της αύξησης των τιμών του πετρελαίου "δεν είναι μόνο λόγω των γεωπολιτικών εξελίξεων" και θεωρούν ότι η ζήτηση από την Ινδία, την Κίνα, τις ΗΠΑ και άλλες ανεπτυγμένες χώρες "που σταθεροποιούν την ανάκαμψή τους" θα αυξηθεί, δίνοντας έτσι έναυσμα "leverage" στον ΟΠΕΚ να διατηρήσει την τιμή του βαρελιού σε υψηλά επίπεδα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v