ΥΠΟΙΚ: Εμμένει στη ποινικοποίηση φοροδιαφυγής

Σκληρή γραμμή τηρεί ο Γ. Παπακωνσταντίνου στο μείζον θέμα της ποινικοποίησης της φοροδιαφυγής για τους «κατά σύστημα φοροφυγάδες». Τι δήλωσε για  πιθανό συμψηφισμό οφειλών και αντικειμενικές αξίες.

ΥΠΟΙΚ: Εμμένει στη ποινικοποίηση φοροδιαφυγής
Σκληρή γραμμή τηρεί η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών στο μείζον θέμα της ποινικοποίησης της φοροδιαφυγής για τους «κατά σύστημα φοροφυγάδες».

Όπως προκύπτει από τα όσα ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου κατά την έναρξη της συζήτησης με τους παραγωγικούς και κοινωνικούς φορείς, στόχος της κυβέρνησης δεν είναι το σύνολο των ελλήνων φορολογουμένων ούτε όσων είναι συνεπείς με τις φορολογικές τους υποχρεώσεις, αλλά η αντιμετώπιση μιας ομάδας που φοροδιαφεύγει συστηματικά.

Ο υπουργός άφησε να εννοηθεί ότι για αυτές τις περιπτώσεις θα ισχύσει το προτεινόμενο αυστηρό πλαίσιο ποινών το οποίο μεταξύ άλλων προβλέπει: κράτηση και παραπομπή σε δίκη για το αδίκημα της μη απόδοσης ΦΠΑ και παρακρατούμενων φόρων, για όποιον συλλαμβάνεται να μην έχει αποδώσει ΦΠΑ πάνω από κάποιο ύψος.

«Το αδίκημα της μη απόδοσης του ΦΠΑ είναι διαρκές επανέλαβε ο υπουργός» επαναφέροντας ουσιαστικά το ζήτημα του αυτοφώρου πάνω από ένα ποσό για τους κατά σύστημα φοροφυγάδες.

Παρουσιάζοντας τους βασικούς άξονες του φορολογικού νομοσχεδίου ο κ. Παπακωνσταντίνου επανέλαβε τη βούληση της κυβέρνησης για ένα δίκαιο φορολογικό σύστημα με αναπτυξιακή διάσταση το οποίο θα βασίζεται σ’ ένα αποτελεσματικότερο σύστημα ποινών, στην αναδιάρθρωση των ελεγκτικών μηχανισμών του υπουργείου, στη διαρκή αξιολόγηση των ελεγκτών, στην εισαγωγή των θεσμών του οικονομικού εισαγγελέα και των φορολογικών διαιτητών, την άρση του φορολογικού απορρήτου για ληξιπρόθεσμες οφειλές πάνω από ένα ποσό, την κατηγοριοποίηση των ληξιπρόθεσμων χρεών σε εισπράξιμα και μη (αλλά όχι τη διαγραφή τους), τη μείωση του φορολογικού συντελεστή για τα εταιρικά κέρδη, αλλά και την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας.

Στο πλαίσιο της επιχειρηματικότητας και της στήριξης των επιχειρήσεων σ’ αυτή τη δύσκολη περίοδο, ο υπουργός Οικονομικών άνοιξε διάπλατα το θέμα του συμψηφισμού των οφειλών επιχειρήσεων και δημοσίου, κάνοντας λόγο για «ρύθμιση που θα διευρύνει το συμψηφισμό μέσα στο πλαίσιο των δυνατοτήτων που υπάρχουν».

Στην κατεύθυνση αυτή ηγεσία του υπουργείου προσανατολίζεται στον συμψηφισμό χρεωστικού και πιστωτικού ΦΠΑ και ενδεχομένως και άλλων παρακρατούμενων φόρων, όχι όμως ασφαλιστικών εισφορών.

Οι φορείς

Απ’ το σύνολο των εκπροσώπων των παραγωγικών και κοινωνικών φορέων τέθηκε μετ’ επιτάσεως το θέμα του συμψηφισμού των οφειλών, ενώ καθολική ικανοποίηση εκφράστηκε για την τμηματική καταβολή (σε τρείς δόσεις) του ΦΠΑ όπως προβλέπει το νομοσχέδιο.

Κατά τ’ άλλα:

-Η Ελληνική Ένωση Τραπεζών (ο πρόεδρος Βασίλης Ράπανος), έθεσε το ζήτημα της αναδρομικής (για το 2009) έκτακτης εισφοράς που καλούνται να καταβάλλουν φέτος οι επιχειρήσεις σε μια περίοδο ζημιογόνων χρήσεων. Διαβεβαίωσε ότι η Ένωση θα συνδράμει στην προσπάθεια αντιμετώπισης της φοροδιαφυγής υπό την προϋπόθεση ότι θα διασφαλίζεται το απόρρητο, ενώ επικρότησε τη διάταξη για προβεβαίωση φόρου 50% για τις επιχειρήσεις που προσφεύγουν στα διοικητικά δικαστήρια.

-Απ’ την πλευρά του ΣΕΒ (Κυριαζής) επεσήμανε τον κίνδυνο κατάχρησης του νέου ελεγκτικού πλαισίου από επίορκους ελεγκτές. Ζήτησε να συνοδεύεται η αξιολόγηση των ελεγκτών από το «ιστορικό των ελέγχων που έχουν πραγματοποιήσει». Υποστήριξε ότι το νομοσχέδιο εκλογικεύει το σύστημα φορολόγησης των διανεμόμενων εταιρικών κερδών ενώ έθεσε το θέμα της κατάργησης του ΚΒΣ.

-Ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ (Παναγόπουλος) τάχθηκε ανοικτά υπέρ της ποινικοποίησης της φοροδιαφυγής και της αυστηροποίησης του πλαισίου των ποινών (ακόμη και για δήμευση περιουσιών για τους κατ’ …επάγγελμα φοροφυγάδες μίλησε). Ζήτησε επίσης διαφορετική διάρθρωση του αφορολογήτου ορίου και αύξησή του στις 24.200 ευρώ για τετραμελή οικογένεια, όταν συγκεντρώνει και ένα ποσό αποδείξεων από επαγγελματικούς κλάδους που φοροδιαφεύγουν συστηματικά.

-Πρόταση για αφορολόγητο αποθεματικό κερδοφόρων επιχειρήσεων με σκοπό να επενδυθεί κατέθεσε η ΣΕΣΕΒΕΕ (Ασημακόπολος), ενώ ζήτησε να καταργηθεί το μέτρο που προβλέπει ότι οι συναλλαγές μεταξύ επιχειρήσεων για ποσά άνω των 1.500 ευρώ πρέπει να γίνονται μέσω τραπεζών. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στα προβλήματα που υπάρχουν με τις επιστροφές ΦΠΑ αλλά και με την καταβολή του φόρου, καθώς η αγορά κινείται με μεταχρονολογημένες επιταγές. Ζήτησε τη σύνδεση του τιμολογίου με το ΦΠΑ και την καταβολή του ένα μήνα μετά την έκδοση του παραστατικού.

-Να μην υπάρχει η επιβάρυνση του 1,5% στις δόσεις του ΦΠΑ ζήτησε ο εκπρόσωπος της ΕΣΕΕ (Κορκίδης), απέρριψε κάθε σκέψη για «αντικειμενικά κριτήρια» στο ΦΠΑ των επιχειρήσεων που ελέγχονται, είπε «όχι» στο αυτόφωρο και αντ’ αυτού πρότεινε «πάγωμα» του ΑΦΜ.

-Οι εκπρόσωποι της αγοράς ακινήτων (Παραδιάς, Ρεβύθης και άλλοι) ζήτησαν μείωση της φορολογίας των ακινήτων, επιμήκυνση της προθεσμίας διεκδίκησης των μισθωμάτων, μείωση των συντελεστών εμπορικότητας και αύξηση του συντελεστή παλαιότητας.

Ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Οικονομικών Ηλίας Πλασκοβίτης ξεκαθάρισε πάντως ότι στις προθέσεις της κυβέρνησης είναι η προσαρμογή των αντικειμενικών αξιών στο ύψος των αγοραίων, εξέλιξη που θα σημάνει μεγάλες αυξήσεις στο σύνολο σχεδόν των αντικειμενικών τιμών.

-Δανειοδότηση των εξαγωγικών επιχειρήσεων μέσω των προγραμμάτων του υπουργείου Ανταγωνιστικότητας, στο ύψος του προς επιστροφή ΦΠΑ ζήτησε ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Εξαγωγέων (Σακελλαρίδου), καθώς και κατάργηση του φόρου πολυτελείας στα προς εξαγωγή προϊόντα.

-Για προσβολή της έννομης τάξης εάν προχωρήσει το αυτόφωρο, έκανε λόγο ο εκπρόσωπος του Δικηγορικού Συλλόγου (Σχοινάς) ενώ ενστάσεις διατύπωσε τόσο γα το φορολογικό διαιτητή, την προβεβαίωση του 50% του φόρου και την στοχοποίηση κλάδων ελεύθερων επαγγελματιών στο θέμα των ελέγχων.

-Την τιμωρία και των επιχειρηματιών που εμπλέκονται σε φαινόμενα διαφθοράς πρότεινε ο πρόεδρος των εφοριακών (Γ. Γρίβας), ζήτησε να μπουν και τα ακίνητα στην περαίωση, ενώ εξέφρασε την εκτίμηση ότι ο προϋπολογισμός θα υλοποιηθεί κανονικά φέτος τουλάχιστον ως προς το σκέλος των εσόδων.

Τις προτάσεις τους για τις προτεινόμενες φορολογικές αλλαγές διατύπωσαν περίπου 40 φορείς.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v