Pressing από την τρόικα για νέες μειώσεις μισθών

Νέες ανατροπές στους μισθούς του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα ετοιμάζει η κυβέρνηση και η τρόικα. Την ίδια ώρα ο Γ. Παπακωνσταντίνου ζήτησε από ιδιωτικές εταιρίες να επεξεργαστούν το νέο ενιαίο μισθολόγιο στο δημόσιο τομέα.

Pressing από την τρόικα για νέες μειώσεις μισθών
Νέες ανατροπές στους μισθούς του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα ετοιμάζουν η κυβέρνηση και η τρόικα.

Οι ελεγκτές της ελληνικής οικονομίας έχουν διαμηνύσει στην κυβέρνηση ότι οι αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις που θεσμοθέτησε προσφάτως δεν ανταποκρίνονται σε αυτό που θα ήθελαν.

Την ίδια ώρα, ο υπουργός Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου ζήτησε από ιδιωτικές εταιρίες να επεξεργαστούν το νέο ενιαίο μισθολόγιο σε ολόκληρο τον δημόσιο τομέα.

Ταυτόχρονα, τα σενάρια που βλέπουν το φως της δημοσιότητας αναφορικά με τις διευκολύνσεις που θα παράσχει η Ευρώπη στην Ελλάδα για την αποπληρωμή του χρέους της περιλαμβάνουν την αυστηροποίηση των δημοσιονομικών κανόνων στο πλαίσιο εκείνων που ισχύουν στη Γερμανία. Και η Γερμανία έχει ήδη ζητήσει νέες παρεμβάσεις στους μισθούς.

Αυτές τις μέρες στην Αθήνα βρίσκεται τεχνικό κλιμάκιο της τρόικας και τσεκάρει τι έχει γίνει και τι όχι. Την ερχόμενη Δευτέρα, 7 Φεβρουαρίου, θα έρθουν στην Ελλάδα για τους τελικούς ελέγχους τα υψηλόβαθμα στελέχη. Η επίσκεψή τους θα ολοκληρωθεί στις 11 του μήνα και τότε θα γνωρίζουμε εάν θα εκταμιευτεί η τέταρτη δόση τον Μάρτιο, ύψους 15 δισ. ευρώ.

Στο πλαίσιο των ελέγχων η τρόικα έχει ζητήσει από την αρχή να εξετάσει τον νόμο για τις αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις. Σε αυτόν περιλαμβάνεται και η υπό προϋποθέσεις επικράτηση των επιχειρησιακών συμβάσεων έναντι των κλαδικών. Αυτό το "υπό προϋποθέσεις" φαίνεται ότι δεν αρέσει στην τρόικα γιατί δεν συμβαδίζει με όσα αρχικώς αναγράφονταν στο μνημόνιο.

Αν τα μέλη της διαπιστώσουν ότι ο νόμος δεν εφαρμόζεται στην πράξη, αναμένεται να ζητήσουν περαιτέρω βελτιώσεις στις διατυπώσεις του, με στόχο να γίνει πολύ πιο ελαστική η νομοθεσία στο θέμα των μισθών στον ιδιωτικό τομέα. Να μπορούν, δηλαδή, σε αυτόν να μειώνονται "ελεύθερα" οι μισθοί.

Παράλληλα, ο κ. Παπακωνσταντίνου ζήτησε από τις εταιρίες Hay Group και Icap Group να προετοιμάσουν τη μελέτη που αναφέρει το μνημόνιο στο πλαίσιο της κατάρτισης του νέου ενιαίου μισθολογίου σε ολόκληρο το Δημόσιο (υπουργεία, ΟΤΑ, ΔΕΚΟ, ΝΠΔΔ). Από το νέο μισθολόγιο αναμένεται επιπλέον εξοικονόμηση μισθολογικών δαπανών, που κατά κάποιες εκτιμήσεις μπορεί να φτάσει έως και το 1 δισ. ευρώ.

Η παραπάνω μελέτη θα πρέπει να είναι έτοιμη έως τα τέλη Φεβρουαρίου -όπως άλλωστε προβλέπεται και στο μνημόνιο-, έτσι ώστε το νέο μισθολόγιο να έχει ολοκληρωθεί μέσα στο πρώτο εξάμηνο.

Η μελέτη θα απαρτίζεται από τρία βασικά μέρη: Το πρώτο θα αφορά στη παρουσίαση της δομής του ισχύοντος μισθολογίου, τόσο των προβλεπόμενων αμοιβών όσο και των πραγματικών αμοιβών. Το δεύτερο μέρος θα έχει να κάνει με τη δυναμική της απασχόλησης και η τρίτη ενότητα θα δημιουργεί "τα θεμέλια για ένα νέο μισθολόγιο".

Τα στοιχεία για τη δομή του μισθολογίου θα συμπεριλαμβάνουν την κεντρική διοίκηση, τους ΟΤΑ, τα ΝΠΔΔ αλλά και ειδικά μισθολόγια. Θα ληφθούν υπόψη και στοιχεία από την Ειδική Γραμματεία ΔΕΚΟ, ενώ εκτός από τις τακτικές αποδοχές θα καταγραφούν τα επιδόματα, οι υπερωρίες, τα έξοδα μετακίνησης και άλλες πρόσθετες αμοιβές όπως και η συχνότητα της προβλεπόμενης χορήγησης των πρόσθετων παροχών.

Επίσης, η Hay Group και η Icap Group θα λάβουν υπόψη τους στην κατάρτιση της μελέτης τόσο το ενδεχόμενο της κατάργησης δημόσιων φορέων όσο και την εφαρμογή του κανόνα 1 πρόσληψη για κάθε 5 αποχωρήσεις καθώς και τα μοντέλα που εφαρμόζονται σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Έτσι, οι δύο εταιρίες θα παρουσιάσουν στατιστικές αναλύσεις για τις ακόλουθες κατηγορίες:
- Υπολογισμός της μέσης αμοιβής (προβλεπόμενη και πραγματική) ανά κατηγορία εργαζομένων και ανά φορέα του Δημοσίου.
- Ηλικιακή κατανομή εργαζομένων ανά κλιμάκιο μισθών και συνολικών αμοιβών.
- Ποσοστά πρόσθετων αμοιβών στο σύνολο των αποδοχών ανά κατηγορία και ανά φορέα.
- Επίπεδο εκπαίδευσης, επίπεδο αμοιβών και τυπικές αποκλίσεις.
- Σύνολα που προκύπτουν από τη βάση δεδομένων της ενιαίας αρχής πληρωμών (π.χ. ποσοστά υπαλλήλων που λαμβάνουν συγκεκριμένους τύπους επιδομάτων και αμοιβών).

Πέραν αυτών, η τρόικα έχει στο στόχαστρο των ελέγχων της την εκτέλεση του περυσινού προϋπολογισμού, τις αλλαγές στις ΔΕΚΟ, και ειδικά στις αστικές συγκοινωνίες και στον ΟΣΕ, τον εξορθολογισμό των οικονομικών στον χώρο της υγείας (προμήθειες νοσοκομείων και μείωση στις τιμές των φαρμάκων), το ασφαλιστικό, τα κλειστά επαγγέλματα και την πρόοδο των υπόλοιπων μεταρρυθμίσεων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v