Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Γερμανικός τυφώνας φρενάρει την ευρωλύση

Να χαμηλώσει τους τόνους επιχειρεί η Ευρωπαϊκή Ενωση. EFSF, ευρωομόλογο και λιτότητα στο επίκεντρο των διαβουλεύσεων. Έντονο παρασκήνιο και μυστική συνάντηση του Berlin Club!

Γερμανικός τυφώνας φρενάρει την ευρωλύση
Ισχυρό deja vu βίωσαν όσοι δημοσιογράφοι παρακολούθησαν τη συνέντευξη Τύπου του Eurogroup, χθες το βράδυ, αφού οι δηλώσεις τόσο του προέδρου του, κ. Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, όσο και του αρμόδιου επιτρόπου, κ. Όλι Ρεν, ήταν σχεδόν πανομοιότυπες με αυτές της συνεδρίασης του Δεκεμβρίου!

Παρά τις επίμονες ερωτήσεις των δημοσιογράφων, οι δύο αξιωματούχοι δεν έδωσαν καμία σαφή απάντηση για τα ερωτήματα των τελευταίων ημερών, πέραν του ότι "ξεκίνησαν οι διαβουλεύσεις για να βρεθεί μια συνολική λύση στο πρόβλημα του χρέους, στο πλαίσιο της εντολής που έδωσε στους υπουργούς Οικονομικών το συμβούλιο κορυφής του Δεκεμβρίου".
 
Ο κ. Γιούνκερ αρνήθηκε να δώσει ακόμα και καταληκτική ημερομηνία για τις διαβουλεύσεις της περιβόητης πλέον ευρωλύσης, λέγοντας ότι "μπορεί να είναι τον Φεβρουάριο, ή τον Μάρτιο, ή πιο μετά, δεν μπορώ να δεσμευτώ". Πρόσθεσε μόνο ότι υπάρχει η πρόθεση η απόφαση να παρθεί "το συντομότερο δυνατό". Στο ίδιο μήκος κύματος και οι δηλώσεις για την επιμήκυνση του ελληνικού δανείου, ότι εξακολουθεί να βρίσκεται υπό συζήτηση, υπό το πρίσμα μιας συνολικής λύσης.

Όπως είχε γράψει το euro2day από την προηγούμενη εβδομάδα, χθες το βράδυ δεν αναμενόταν καμία απόφαση στη συνεδρίαση των 17 υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης, παρά την πληθώρα των δημοσιευμάτων περί τούτου. Όμως, η άρνηση ακόμα και για σημαντικές διευκρινίσεις ήγειρε ερωτήματα και φόρτισε το κλίμα.

Διασταυρωμένες πηγές ανέφεραν πως "αποφασίστηκε εμπάργκο στις δηλώσεις αξιωματούχων, ώστε να αποφευχθούν η σεναριολογία και η κερδοσκοπία αλλά και η αναταραχή στις αγορές, μέχρι να οριστικοποιηθεί η λύση-πακέτο". Η παρότρυνση (μάλλον απαίτηση) προήλθε από τον γαλλογερμανικό άξονα.

Και αυτό γιατί η Γερμανία, όπως αποκάλυψε χθες το euro2day, βάζει 5 σκληρούς όρους προκειμένου να πει "ναι" στην αύξηση των κονδυλίων χρηματοδότησης του μόνιμου μηχανισμού στήριξης της ευρωζώνης.

Τι συζητήθηκε πίσω από τις κλειστές πόρτες

Τόσο από τις διαρροές από διάφορες αντιπροσωπίες όσο και από τα… μισόλογα Γιούνκερ, οι "17" συζήτησαν "σε γενικό επίπεδο", όπως είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου, τα εξής:

- Την αύξηση των κονδυλίων του EFSF και τους τρόπους χρησιμοποίησής τους.
- Την πιθανότατα έκδοσης ευρωομολόγου.
- Την υιοθέτηση των προτάσεων της Κομισιόν για την οικονομική διακυβέρνηση που θα είναι μέρος της λύσης-πακέτου.
- Την περαιτέρω σύσφιγξη της δημοσιονομικής προσαρμογής των "αμαρτωλών" χωρών και την επίσπευση των διαρθρωτικών αλλαγών.
- Tην πιθανότητα μείωσης του επιτοκίου του ιρλανδικού και ελληνικού ταμείου (έπειτα από απαίτηση του Ιρλανδού υπουργού Οικονομικών).

Ο πρόεδρος του Eurogroup χαρακτήρισε τις συνομιλίες πολύπλοκες και ανέφερε ότι σύντομα θα αρχίσουν παράλληλες διαβουλεύσεις. Απέφυγε ωστόσο να πει εάν υπάρχει ομοφωνία σε κάποιες από τις πιο πάνω λύσεις που τέθηκαν στο τραπέζι.

Από την πλευρά του, ο επίτροπος κ. Ρεν έκανε εμμέσως πλην σαφώς ένα βήμα πίσω από τις δηλώσεις του προέδρου της Κομισιόν κ. Ζοζέ Μπαρόζο, ότι πρέπει να ληφθεί η απόφαση μέχρι τη σύνοδο κορυφής του Φεβρουαρίου.

Δήλωσε απλώς ότι η λύση πρέπει να βασίζεται πάνω στον άξονα των προτάσεων που παρουσίασε η Κομισιόν τον Δεκέμβριο. Δηλαδή: μεγαλύτερη λιτότητα και διαρθρωτικές αλλαγές από όλες τις χώρες, νέα πιο σκληρά στρες τεστ στις ευρωπαϊκές τράπεζες, ενίσχυση των μόνιμων μηχανισμών στήριξης και επικύρωση της δέσμης μέτρων για την οικονομική διακυβέρνηση από το συμβούλιο κορυφής και την Ευρωβουλή.

Και οι δύο αξιωματούχοι επιχείρησαν να χαμηλώσουν τους τόνους στέλνοντας για ακόμη μία φορά μήνυμα προς τις αγορές ότι τα μέτρα που έχουν λάβει η Ισπανία και η Πορτογαλία είναι πολύ ικανοποιητικά.

"Εάν κρίνω από την αποκλιμάκωση των spreads τις τελευταίες ημέρες, φαίνεται πως οι αγορές πείθονται", δήλωσε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του Eurogroup και συμπλήρωσε ότι η κρίση δεν αφορά στο ευρώ, αλλά σε "ορισμένες χώρες που βρίσκονται σε αυτό".

Σχηματίζεται το Berlin Club;

Από νωρίς χθες το μεσημέρι στα δημοσιογραφικά πηγαδάκια κυκλοφόρησε η πληροφορία ότι υπήρξε μυστική συνάντηση -πριν από τη συνεδρίαση του Eurogroup- 6 χωρών-μελών της ευρωζώνης, που έχουν πιστοληπτική αξιολόγηση "ΑΑΑ", ώστε να συζητήσουν τις εξελίξεις στην ευρωοικονομία.

Οι υπουργοί Οικονομικών της Γερμανίας, της Αυστρίας, της Γαλλίας του Λουξεμβούργου, της Ολλανδίας και της Φινλανδίας συναντήθηκαν στο κτίριο "Justus Lipsius, γεγονός που επιβεβαίωσε ο κ. Γιούνκερ, λέγοντας ωστόσο ότι ήταν μια "φιλική" συνάντηση και ανταλλαγή απόψεων.

Υπενθυμίζεται ότι οι χώρες αυτές συνεισφέρουν το 60% της χρηματοδότησης του EFSF και η γερμανική πλευρά δεν έχει κρύψει τις βλέψεις της να σχηματιστεί ένα άτυπο συμβούλιο, το λεγόμενο κλαμπ του Βερολίνου, που θα επιβλέπει τη δημοσιονομική πορεία των υπόλοιπων χωρών στο όνομα της σταθερότητας του ευρώ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v