Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Νέο μοντέλο ανάπτυξης για τον τουρισμό

Η αναγέννηση του τουρισμού απαιτεί μεταρρυθμίσεις με έμφαση σε ανταγωνιστικότητα, υπηρεσίες και συγκέντρωση επιχειρήσεων τονίζουν οι Έλληνες ξενοδόχοι και η Eurobank. O ρόλος του κράτους.

  • της Αλεξάνδρας Γκίτση
Νέο μοντέλο ανάπτυξης για τον τουρισμό
Στην αλλαγή πορείας μέσω ισόρροπης περιφερειακής ανάπτυξης, αύξησης της ανταγωνιστικότητας, αναβάθμισης της ποιότητας για την ανάδειξη του πρωταγωνιστικού ρόλου του τουρισμού στην οικονομική ανάπτυξη της χώρας (συμμετέχει ήδη με 17% - 18% στο ΑΕΠ) στοχεύει η μελέτη του ΣΕΤΕ για τον "Ελληνικό Τουρισμό 2020".

Το νέο αναπτυξιακό μοντέλο, σύμφωνα με τη μελέτη του ΣΕΤΕ, απαιτεί έναν ελάχιστο αριθμό από θεσμικούς και άλλους μετασχηματισμούς, όπως αυτόνομο υπουργείο Τουρισμού, ίδρυση Γραμματείας Τουρισμού σε όλα τα συναρμόδια υπουργεία, μόνιμο ή τουλάχιστον με πενταετή θητεία Γ.Γ. Τουρισμού.

Παράλληλα, το νέο αναπτυξιακό μοντέλο απαιτεί, σύμφωνα πάντα με τη μελέτη του ΣΕΤΕ, συντονισμό των συναρμόδιων υπουργείων από το γραφείο του πρωθυπουργού και διακομματική συναίνεση για τον τρόπο διοίκησης και διαχείρισης του τουρισμού.

Στο επίπεδο της προσφοράς επισημαίνεται η ανάγκη διατήρησης του προϊόντος "ήλιος και θάλασσα", με αναβάθμιση της ποιότητάς του και συνεχή βελτίωση της σχέσης τιμής - ποιότητας.

Ταυτόχρονα, προτείνεται η ανάπτυξη ειδικών μορφών τουρισμού που θα προκύπτουν μέσα από αναλυτική τμηματοποίηση της ζήτησης. Επιπλέον, στη μελέτη τονίζεται ότι η διαχείμαση (τουριστική κατοικία - holiday home) είναι ανάμεσα στους πέντε σημαντικότερους λόγους για τους οποίους ταξιδεύουν οι Ευρωπαίοι και πρέπει να αποτελέσει αναπτυξιακή και επενδυτική προτεραιότητα για τον ελληνικό τουρισμό.

Το κυρίαρχο ζητούμενο είναι η δημιουργία δομών και κουλτούρας μάρκετινγκ, η αλλαγή νοοτροπίας και οργάνωσης, αλλά πρωτίστως η συνεχής έρευνα και μελέτη των αγορών.
 
Παράλληλα, κρίνονται απαραίτητες η ίδρυση εταιρίας με αντικείμενο το διαδικτυακό μάρκετινγκ του ελληνικού τουρισμού και η σύναψη στρατηγικών συμμαχιών με αεροπορικές εταιρίες για νέες απευθείας πτήσεις προς τους ελληνικούς τουριστικούς προορισμούς.

Στο πλαίσιο αυτό, προτείνεται ως ο καλύτερος τρόπος συνεργασίας η συμμετοχή του προορισμού στην επένδυση που χρειάζεται η κάθε αεροπορική σύνδεση, πρόταση η οποία εξασφαλίζει ένα ελάχιστο έσοδο για τις αεροπορικές, μειώνοντας το ρίσκο τους, άρα αυξάνοντας τις πιθανότητες εισαγωγής νέων δρομολογίων.

Ειδικότερα, και σε ό,τι αφορά την αύξηση της ζήτησης, ο τουρισμός πρέπει να δημιουργήσει συνέργιες και οικονομίες φάσματος με τομείς-κλάδους όπως ο πολιτισμός, ο αθλητισμός, η εκπαίδευση, οι ιατρικές υπηρεσίες και η γαστρονομία.

Σύμφωνα δε με τον πρόεδρο του ΣΕΤΕ, κ. Νίκο Αγγελόπουλο, το νέο αναπτυξιακό μοντέλο του ελληνικού τουρισμού πρέπει να είναι πρόταση πολιτικής και αλλαγής στάσης και νοοτροπίας της κομματικής εξουσίας, με κατεύθυνση τη μετάβαση από τη μέχρι σήμερα κυριαρχούσα ρομαντική προσέγγιση στην αμιγώς τεχνοκρατική.

Είναι προαπαιτούμενο, σύμφωνα με τον ίδιο, για κάθε προσπάθεια ανάπτυξης, η συνειδητοποίηση από την Πολιτεία ότι ο τουρισμός είναι θεμελιώδης τομέας της οικονομίας, με τις ευρύτερες συνέργιες με τους άλλους τομείς της, με εξωστρέφεια πάνω από το 80% της δραστηριότητάς του, με επιχειρήσεις εντάσεως εργασίας και με τη μεγαλύτερη, σε σχέση με άλλους τομείς, συμβολή στην περιφερειακή ανάπτυξη.

Τα σημερινά δεδομένα, πάντως, για τον ελληνικό τουρισμό καταγράφουν υπερσυγκέντρωση της προσφοράς, αφού το 65% των κλινών συγκεντρώνεται σε τέσσερις περιοχές, και έντονη εποχικότητα της ζήτησης, καθώς το 50% των αφίξεων σημειώνεται σε τρεις μήνες. 

Σύμφωνα με όσα δήλωσε χθες ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου Eurobank κ. Νίκος Νανόπουλος, είναι ένας κλάδος ευάλωτος στις συνεχείς αλλαγές και στον εντεινόμενο ανταγωνισμό, ενώ πλήττεται σημαντικά και από την ανεπάρκεια του κρατικού μηχανισμού και του θεσμικού πλαισίου, από την υστέρηση σε σύγχρονες υποδομές και ευρύτερα από την έλλειψη μιας συγκροτημένης μακροπρόθεσμης στρατηγικής, που θα υπαγορεύει συγκεκριμένες, τολμηρές και κοινά αποδεκτές αναπτυξιακές επιλογές.

Γι' αυτόν τον λόγο, σύμφωνα με τον ίδιο, είναι απαραίτητος ένας μακροπρόθεσμος σχεδιασμός, που να προσδιορίζει τις εναλλακτικές μορφές ανάπτυξης του τομέα αυτού με ποιοτικά κριτήρια και σεβασμό στο περιβάλλον.

Σχεδιασμός, σύμφωνα με τον ίδιο, που να ικανοποιεί τις εξελισσόμενες ανάγκες μιας διεθνούς απαιτητικής αγοράς, πολλαπλασιάζοντας και μεγιστοποιώντας τα οφέλη για τη χώρα. Κοινός στόχος, όπως τόνισε, "είναι να περάσουμε και στον τουρισμό σε ένα διαφορετικό από το παρελθόν πρότυπο ανάπτυξης και να παράγουμε ένα διαφοροποιημένο, ελκυστικό και ανταγωνιστικό τουριστικό προϊόν, που θα προβάλλεται δυναμικά και θα ανταποκρίνεται στη μεταβαλλόμενη παγκόσμια ζήτηση. Κοινός στόχος μας ήταν η μελέτη αυτή να αποτελέσει μια υπεύθυνη και αξιόπιστη στρατηγική πρόταση, μια Λευκή Βίβλο, για την ανάπτυξη του ελληνικού τουρισμού". 

Από την πλευρά του, ο αναπληρωτής CEO, κ. Ν. Καραμούζης, δήλωσε πως για να βγούμε από την κρίση και να διαμορφώσουμε μια νέα ελπιδοφόρα πορεία και ο τουριστικός κλάδος θα πρέπει να αναλάβει τις δικές του ευθύνες και να συμβάλει με κεφάλαια και αναπτυξιακές πρωτοβουλίες και επενδύσεις στην ενίσχυση του κλάδου και στην ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας. 

Ο ίδιος επανέλαβε την ανάγκη διαμόρφωσης του βέλτιστου μεγέθους στις τουριστικές επιχειρήσεις, καθώς το σημερινό μέσο μέγεθος της ελληνικής τουριστικής και ξενοδοχειακής επιχείρησης είναι, σύμφωνα με τον ίδιο, μάλλον μικρό.

Τα μεγαλύτερα σχήματα, χωρίς να είναι αυτοσκοπός ή πανάκεια, όπως τόνισε, συνήθως μειώνουν το κόστος λειτουργίας, διευκολύνουν την πρόσβαση σε κεφάλαια και πηγές χρηματοδότησης, μειώνουν το κόστος δανεισμού, αναπτύσσουν σοβαρές οικονομίες κλίμακος και συνέργιες στη λειτουργία των τουριστικών επιχειρήσεων και στο κόστος των προμηθειών, επιτρέπουν τη διατοπική ολοκλήρωση, επενδύουν περισσότερο σε έρευνα αγοράς, επιμόρφωση εργαζομένων, σε νέες οργανωτικές δομές και ικανότητες διοίκησης και ενισχύουν τις ικανότητες διαπραγμάτευσης με τους tour operators.


* To Εuro2day.gr ενθαρρύνει τον διάλογο και την έκφραση απόψεων από τους αναγνώστες. Σχολιάστε το άρθρο και πείτε την άποψή σας δημόσια για όσα συμβαίνουν και μας αφορούν όλους. Αν θεωρείτε το άρθρο σημαντικό, διαδώστε το με τα εργαλεία κοινωνικής δικτύωσης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v