Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Το μυστικό των δηλώσεων Παπακωνσταντίνου

Τι επιδιώκει η Αθήνα για το θέμα της επιμήκυνσης - Τι συζητά η Ε.Ε. και πώς αντέδρασαν Βρυξέλλες και Φρανκφούρτη στη δήλωση του υπουργού Οικονομικών. Ποιες οι λύσεις που συζητούνται πίσω από τις κλειστές πόρτες.

Το μυστικό των δηλώσεων Παπακωνσταντίνου
Τις έντονες ζυμώσεις που διεξάγονται τις τελευταίες εβδομάδες στις Βρυξέλλες για την αντιμετώπιση της κρίσης του χρέους επιβεβαίωσε με δηλώσεις του ο κ.  Γιώργος Παπακωνσταντίνου.

Όπως έχει γράψει το euro2day τη Δευτέρα, η ουγγρική προεδρία προγραμματίζει Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε. στις 4 Φεβρουαρίου για να συζητηθούν οι κερδοσκοπικές κινήσεις κατά του ευρώ και κατά των χωρών με υψηλό χρέος καθώς και τρόποι αντιμετώπισής τους, με την ιδέα του ευρωομολόγου να προωθείται «επιθετικά» τόσο από τον πρόεδρο του eurogroup κ. Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ όσο και από τον πρόεδρο της Κομισιόν κ. Ζοζέ Μπαρόζο.

Ωστόσο, κανείς Ευρωπαίος αξιωματούχος που συμμετέχει στις διαβουλεύσεις δεν έχει αναφερθεί -μέχρι τώρα- ανοιχτά στις λύσεις που έχουν πέσει στο τραπέζι, καθώς υπάρχει πάντα ο φόβος της έλλειψης ομοφωνίας στις λεπτομέρειες έστω και την τελευταία στιγμή.

Ήδη, υπάρχουν η πολιτική συμφωνία των αρχηγών κρατών και το γραπτό ανακοινωθέν της συνόδου κορυφής του Δεκεμβρίου, σύμφωνα με το οποίο οι ηγέτες «δεσμεύονται να κάνουν ό,τι είναι δυνατόν προκειμένου να διασφαλίσουν τη σταθερότητα του ευρώ και να χρησιμοποιηθούν όλα τα ευρωπαϊκά όργανα και εργαλεία προς αυτόν τον σκοπό».

Η ξεκάθαρη τοποθέτηση του Έλληνα υπουργού Οικονομικών όμως στο δίκτυο CNBC, περί σίγουρης και μόνιμης λύσης σε ευρωπαϊκό επίπεδο μέσα στους επόμενους δύο μήνες, προκάλεσε ποικίλα σχόλια και, όπως ανέφερε κορυφαίος παράγοντας της Ε.Ε., «it raised some eyebrows».

Σύμφωνα με πληροφορίες του euro2day, οι δηλώσεις του κ. Γ. Παπακωνσταντίνου έφεραν σε δύσκολη θέση τις Βρυξέλλες και τη Φρανκφούρτη, γιατί όπως εξηγεί ο αρμόδιος παράγοντας «δεν υπάρχει συμφωνία ακόμα για το τι λύση θα δοθεί και τέτοιες τοποθετήσεις ανεβάζουν τον πήχη των προσδοκιών στις αγορές, με κίνδυνο να εκτροχιαστεί ακόμα περισσότερο η κατάσταση».

Υπάρχει επίσης η άποψη πολλών Ευρωπαίων αξιωματούχων ότι με διάφορα δημοσιεύματα και τοποθετήσεις αναλυτών τις τελευταίες ημέρες, συγκεκριμένα συμφέροντα σπρώχνουν την Ε.Ε. προς συγκεκριμένες λύσεις που είναι -για τα δεδομένα της Ένωσης- δύσκολο να αποφασιστούν σε μικρό χρονικό διάστημα.

Τι κρύβεται όμως πίσω από τις δηλώσεις του κ. Γ. Παπακωνσταντίνου;

Ορισμένοι αναλυτές έσπευσαν να ερμηνεύσουν τις δηλώσεις ως προσπάθεια της ελληνικής κυβέρνησης να «εκβιάσει» λύσεις-πακέτο που θα συμπεριλαμβάνουν και την επιμήκυνση του δανείου της Ελλάδας με την τρόικα, θέμα το οποίο βρίσκεται ακόμα υπό διαβούλευση.

Κατά την κυβέρνηση, η πιθανότητα ένταξης και άλλων χωρών στον μηχανισμό και οι λύσεις που συζητούνται πρέπει να αποφασιστούν όλα μαζί, με τη δικαιολογία ότι έτσι η ευρωζώνη θα δείξει πως είναι ενωμένη και χειρίζεται τα προβλήματά της αποτελεσματικά.

Το οικονομικό επιτελείο θεωρεί ότι το θέμα της Ελλάδας δεν πρέπει να εξεταστεί μεμονωμένα, καθώς έτσι αυξάνονται οι απαιτήσεις, σκληραίνουν τα κριτήρια και οι προϋποθέσεις που θέτουν οι άλλες χώρες και ιδιαίτερα η Γερμανία, με αποτέλεσμα να αυξάνεται και το πολιτικό κόστος για την κυβέρνηση σε μια δύσκολη χρονική συγκυρία.

Από την άλλη, υπάρχει μερίδα αναλυτών που χαρακτηρίζει τις δηλώσεις Παπακωνσταντίνου απλώς άλλο ένα επικοινωνιακό ατόπημα, καθώς και στο παρελθόν υπήρξαν ανάλογα περιστατικά με δηλώσεις του υπουργού σε ξένα μέσα, οι οποίες χαρακτηρίζονταν από υπερβολική αισιοδοξία.

Ποιες λύσεις υπάρχουν στο τραπέζι

«Μια πρώτη ενημέρωση στους υπουργούς Οικονομικών της Ευρώπης έγινε τις τελευταίες μέρες, με σκοπό να υπάρξει πιο ουσιαστική συζήτηση στις συνεδριάσεις του Εurogroup και του Εcofin τη Δευτέρα και την Τρίτη», αναφέρει κοινοτική πηγή, που συμπληρώνει ωστόσο ότι δεν μπορεί να προεξοφληθεί πως θα υπάρξει συγκεκριμένη συμφωνία.

Τα δύο επικρατέστερα σενάρια που έχουν τεθεί στο τραπέζι είναι:

1. Η έκδοση ευρωομολόγου, που για τεχνικούς λόγους δεν αναμένεται να είναι άμεση. Σε αυτήν την περίπτωση, ενδέχεται να υπάρξει γραπτή δέσμευση των 27 στη Σύνοδο του Φεβρουαρίου, ώστε να λάβουν το μήνυμα οι αγορές, και η έκδοση να πραγματοποιηθεί όταν ο μηχανισμός θα είναι έτοιμος.

2. Η αύξηση των κονδυλίων του ταμείου στήριξης της ευρωζώνης EFSF πέρα από τα 440 δισεκατομμύρια ευρώ και η αλλαγή κάποιων όρων ώστε να αυξηθεί το κονδύλι της ρευστότητας και να μειωθεί αυτό των εγγυήσεων, για να μπορούν να δοθούν χωρίς καθυστέρηση δάνεια σε χώρες όπως η Ισπανία ή το Βέλγιο, με χαμηλό επιτόκιο.

Από την πλευρά της η ΕΚΤ, που διεμήνυσε στους Ευρωπαίους ότι, εάν δεν ληφθούν σύντομα οριστικές αποφάσεις, η Ε.Ε. κινδυνεύει με μια «άνευ προηγουμένου κρίση χρέους με απρόβλεπτες συνέπειες», συνεχίζει την επιθετική αγορά ομολόγων Ελλάδας, Πορτογαλίας και Ιρλανδίας, ώστε να απορροφήσει τους κραδασμούς των τελευταίων ημερών.

Στη Φρανκφούρτη, υπάρχει σκέψη να δοθεί σαφές μήνυμα στις αγορές την επόμενη Πέμπτη ότι το πρόγραμμα εξαγοράς ομολόγων θα συνεχιστεί για όσο χρειάζεται.

Παράλληλα, όμως, οι κεντρικοί τραπεζίτες έχουν διαμηνύσει στις τράπεζες ότι «ο κύκλος του φθηνού χρήματος οδεύει προς την ολοκλήρωσή του» και πως μεσοπρόθεσμα η ΕΚΤ, εάν οι πληθωριστικές πιέσεις αυξηθούν, θα προχωρήσει σε αύξηση των επιτοκίων.

Στελέχη της ΕΚΤ δεν έχουν αποκλείσει να εφαρμόζονται παράλληλα δύο πολιτικές, δηλαδή και αυτή της αγοράς ομολόγων και εκείνη της σύσφιγξης της νομισματικής πολιτικής για ορισμένο χρονικό διάστημα, αφού το ένα δεν αναιρεί το άλλο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v