Υπ. Υγείας: Νομικός έλεγχος για πώληση Ντυνάν

Το μπαλάκι στο νομικό συμβούλιο του υπ. Υγείας ‘πέταξε’ ο κ. Α. Λοβέρδος, ζητώντας να διερευνηθεί το νομικό καθεστώς που διέπει το Ερρίκος Ντυνάν, και να διαπιστωθεί έτσι, αν είναι δυνατόν να πουληθεί το νοσοκομείο.

Υπ. Υγείας: Νομικός έλεγχος για πώληση Ντυνάν
Το μπαλάκι στο νομικό συμβούλιο του υπουργείου Υγείας ‘πέταξε’ ο υπουργός Υγείας κ. Ανδρέας Λοβέρδος, ζητώντας να διερευνηθεί το νομικό καθεστώς που διέπει το νοσοκομείο Ερρίκος Ντυνάν, και να διαπιστωθεί έτσι, αν είναι δυνατόν να πουληθεί το νοσοκομείο ή όχι και με ποιους όρους.

Τη σχετική εντολή έδωσε ο υπουργός κατά τη διάρκεια σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη στο υπουργείο Υγείας, παρουσία της πολιτικής και διοικητικής ηγεσίας του υπουργείου.

Στη σύσκεψη, ο υπουργός, αφού δήλωσε την πρόθεσή του να παραμείνει σε λειτουργία το νοσοκομείο Ερρίκος Ντυνάν, σημείωσε ότι ο ίδιος δεν μπορεί να παρέμβει στις οικονομικές διεκδικήσεις που έχουν ανακύψει μεταξύ των δύο νοσοκομείων του Ερυθρού Σταυρού, το ‘Κοργιαλένειο – Μπενάκειο’ και το Ερρίκος Ντυνάν. Έτσι, ζήτησε να υπάρξει εσωτερική διευθέτηση του προβλήματος των δύο νοσοκομείων, μέσω των διοικητικών τους συμβουλίων.

Σημειώνεται ότι και στα δύο νοσοκομεία, πρόεδρος είναι ο κ. Ανδρέας Μαρτίνης. Στο Κοργιαλένειο – Μπενάκειο του Ερυθρού Σταυρού, παρότι είναι ενταγμένο στο ΕΣΥ είναι πρόεδρος, επειδή ταυτοχρόνως είναι πρόεδρος του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού (ΕΕΣ) και στο νοσοκομείο Ερρίκος Ντυνάν, επειδή είναι και πρόεδρος του Κοινωφελούς Ιδρύματος Ερρίκος Ντυνάν, το οποίο επίσης εποπτεύεται από τον ΕΕΣ.

Από την πλευρά του ο κ. Μαρτίνης, φέρεται να δήλωσε στη διάρκεια της σύσκεψης, πως ακόμη και αν εξοφληθούν οι οφειλές των 25 εκ. ευρώ από τη χρήση των κλινών εντατικής του Ερρίκος Ντυνάν, είναι αμφίβολη η δυνατότητα συνέχισης της λειτουργίας του νοσοκομείου, εξηγώντας την πρόθεσή του να προχωρήσει στην πώληση του νοσοκομείου εν αναμονή της προσφοράς ως τις 20 Ιανουαρίου από το Ιατρικό Αθηνών. Μάλιστα πηγές που μετείχαν στη σύσκεψη ανέφεραν πως ο κ. Μαρτίνης δήλωσε πως

‘Δεν θέλω το ‘παιδί μου’ (εννοώντας το νοσοκομείο Ερρίκος Ντυνάν) να καταστρέφεται’.

Στο σημείο αυτό, δεν ετέθη κάν το θέμα της πιθανής κατηγορίας για απιστία από πλευράς του διοικητικού συμβουλίου του Ερρίκος Ντυνάν στην περίπτωση που το νοσοκομείο πωληθεί απ΄ ευθείας στο Ιατρικό Αθηνών μετά την αναμενόμενη πρόταση, χωρίς να έχει ζητηθεί δημόσια εκδήλωση ενδιαφέροντος.

Και αυτό, γιατί ήδη το υπουργείο με ανακοίνωσή του αναφέρει πως δεν υπάρχει απόφαση του διοικητικού συμβουλίου του κοινωφελούς ιδρύματος για πώλησή του, χωρίς όμως να διευκρινίζει αν αναφέρεται σε πρόταση πώλησης του κοινωφελούς ιδρύματος ή του νοσοκομείου! Έτσι, αφήνει να εννοηθεί ότι κατ΄ αρχήν θέτει θέμα νομικής διερεύνησης της δυνατότητας πώλησης, και αφήνει σε δεύτερο στάδιο τον έλεγχο της διαδικασίας πώλησης, αν αυτή διαπιστωθεί πως είναι δυνατόν να πραγματοποιηθεί.

Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης, αναφέρθηκε πως βάσει νομοθετικής ρύθμισης του ν.3370/2005 και υπουργικής απόφασης που εξειδίκευσε τη σχετική διάταξη του νόμου αυτού, το νοσοκομείο Ερρίκος Ντυνάν υποχρεούται να παραχωρεί 30 κλίνες της Μονάδας Εντατικής Θεραπείας στο Κοργιαλένειο – Μπενάκειο. Οι ασθενείς παραπέμπονται από το Κοργιαλένειο -Μπενάκειο στο Ερρίκος Ντυνάν μέσω του ΕΚΑΒ, εκτός κι αν πρόκειται για εξαιρετικά επείγον περιστατικό.

Βέβαια κατά τη διάρκεια της σύσκεψης, προστέθηκε και μια χρέωση του Ερρίκος Ντυνάν προς το Κοργιαλένειο - Μπενάκειο και για χειρουργικές επεμβάσεις που δεν μπορούσαν να πραγματοποιηθούν στο Κοργιαλένειο – Μπενάκειο και τελικά πραγματοποιήθηκαν στο Ερρίκος Ντυνάν, και που το θέμα είχε απασχολήσει το Συνήγορο του Πολίτη, σε ότι αφορά τη χρέωση των ασθενών – ασφαλισμένων.

Για τις παραπάνω υπηρεσίες, για τα έτη 2005-2009 (μέχρι τις εκλογές) οι υπηρεσίες και των δύο νοσοκομείων, είχαν δεχθεί πως η οφειλή ανέρχεται σε 24 εκ. ευρώ, ποσό που βεβαιώθηκε και με αποφάσεις των δύο διοικητικών συμβουλίων των δύο νοσοκομείων, (που όπως έχουμε προαναφέρει πρόεδρος και στα δύο νοσοκομεία είναι ο κ. Ανδρέας Μαρτίνης), καθώς η απόφαση όριζε πως το κόστος χρήσης της ΜΕΘ του Ερρίκος Ντυνάν θα καλύπτεται από τους ασφαλιστικούς οργανισμούς των ασθενών, βάσει κρατικού τιμολογίου.

Με την αλλαγή της διοίκησης του Κοργιαλενείου – Μπενακείου μετά τις εκλογές, οι υπηρεσίες του ίδιου νοσοκομείου, ενημέρωσαν το νέο Διοικητή κ. Ι. Πετρόχειλο, ότι το ποσό που χρωστά στο Ερρίκος Ντυνάν το Κοργιαλένειο, ανέρχεται σε 1,4 εκ. ευρώ, για οφειλές του 2007 και 2008, καθώς η διάταξη άλλαξε το 2007 και προβλέπει από τότε, ότι το Κοργιαλένειο – Μπενάκειο οφείλει να εισπράττει το νοσήλιο από τα Ταμεία και να το αποδίδει στο Ερρίκος Ντυνάν.

Για τα υπόλοιπα 23 εκ. ευρώ, διαπιστώθηκε ότι δεν υπάρχουν παραστατικά, προκειμένου να αποσαφηνιστεί το ακριβές ποσό που οφείλεται στο Ερρίκος Ντυνάν. Έτσι στη μεταξύ τους διαπραγμάτευση, ο κ. Μαρτίνης εμφανίσθηκε να δέχεται τα 12 εκ. ευρώ ως συμβιβαστική λύση.

Πηγές από το υπουργείο Υγείας, επεσήμαιναν πως η πολιτική ηγεσία του υπουργείου δεν θα παρέμβει στη διαφορά μεταξύ των δύο νοσοκομείων, γι΄ αυτό άλλωστε ζητήθηκε η εσωτερική διευθέτηση του θέματος, που οδηγεί σε ελέγχους των νοσηλειών που έχουν πραγματοποιηθεί από το 2005, ώστε να αναζητηθούν χρεώσεις προς ασφαλιστικά ταμεία, αλλά και η διερεύνηση του νομικού καθεστώτος του Ερρίκος Ντυνάν για να διαπιστωθεί αν τελικά θα μπορέσει να πωληθεί ή όχι.

Α.ΠΑΠ.

Πηγή:
www.iatronet.gr

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v