Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τι λένε τραπεζίτες και αγορά για την επιμήκυνση

Πολύτιμη ανάσα ρευστότητας θα χαρίσει στην Ελλάδα, σύμφωνα με τραπεζίτες και στελέχη της αγοράς ομολόγων, ενδεχόμενη επιμήκυνση της περιόδου χάριτος και αποπληρωμής του πακέτου βοήθειας. Οι "ενστάσεις".

Τι λένε τραπεζίτες και αγορά για την επιμήκυνση
Πολύτιμη ανάσα ρευστότητας θα χαρίσει στην Ελλάδα, σύμφωνα με τραπεζίτες και στελέχη της αγοράς ομολόγων, ενδεχόμενη επιμήκυνση της περιόδου χάριτος και αποπληρωμής του πακέτου βοήθειας, ωστόσο δεν συμφωνούν με την εκτίμηση του κ. Παπακωνσταντίνου ότι ανοίγει ο δρόμος για ταχύτερη επάνοδο της χώρας στις αγορές.

Η παράταση της περιόδου χάριτος από τρία σε τέσσερα χρόνια και της περιόδου αποπληρωμής σε επτά από δύο χρόνια μειώνει σημαντικά, σύμφωνα με τραπεζικά στελέχη, τη δημοσιονομική πίεση που θα κληθεί να αντιμετωπίσει η χώρα το 2013 και κυρίως το 2014 από τη συγκέντρωση υψηλών λήξεων ομολόγων.

«Εφόσον συμφωνηθεί η επιμήκυνση στην Ελλάδα, εξασφαλίζουμε ότι δεν θα χρειαστεί να βγούμε με το ζόρι στις αγορές», τονίζει κορυφαίος τραπεζίτης, ο οποίος, όμως, σπεύδει να συμπληρώσει ότι η επιμήκυνση δεν αλλάζει τίποτε στην πιστοληπτική ικανότητα της χώρας.

Σε αντίθεση με τον υπουργό Οικονομικών, κ. Γ. Παπακωνσταντίνου, που διατύπωσε την εκτίμηση ότι η επιμήκυνση ανοίγει τον δρόμο για ταχύτερη επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές, οι τραπεζίτες δηλώνουν απαισιόδοξοι σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα.

Η άνοδος και χθες των spreads στα ισπανικά και πορτογαλικά ομόλογα, παρά τα καλά νέα για την Ελλάδα και την Ιρλανδία, δείχνει ότι οι αγορές δεν θα ηρεμήσουν γρήγορα.

Στον αντίποδα, αν περάσει η γερμανική άποψη ότι στον μόνιμο μηχανισμό στήριξης θα πρέπει να συμμετάσχουν και οι αγορές, αναλαμβάνοντας μέρος του κόστους που τους αναλογεί, τότε το risk premium των περιφερειακών ομολόγων της ευρωζώνης θα παραμείνει σε υψηλά επίπεδα για αρκετούς μήνες, εκτιμούν έμπειρα στελέχη της αγοράς ομολόγων.

«Ακόμη και στην περίπτωση της Ελλάδας οι αγορές διάβασαν τα χθεσινά νέα ανάποδα, καθώς είδαν πίσω από τη συζήτηση για επιμήκυνση της διάρκειας αποπληρωμής της βοήθειας την παραδοχή από πλευράς Ευρώπης ότι αποκλείεται η Ελλάδα να βγει στις αγορές μέχρι το 2013», εκτιμά διαχειριστής κεφαλαίων.

Ο ίδιος θεωρεί ότι παρόλο που ενδεχόμενη επιμήκυνση του χρέους αυξάνει το κόστος τιμολόγησης των παραγώγων (CDS) και θεωρητικά θα έπρεπε να κλείσουν θέσεις, δύσκολα κάτι τέτοιο θα συμβεί στην πράξη.

Επιπρόσθετα, η επιμήκυνση δεν επιφέρει καμία αλλαγή στην αγορά ελληνικών ομολόγων, ενώ θα αλλάξει και το επιτόκιο. Σήμερα δανειζόμαστε με κυμαινόμενο επιτόκιο περίπου 4%, η αναγωγή του οποίου σε σταθερό οδηγεί σε επιτόκιο 5,5%. Με την επιμήκυνση το αντίστοιχο σταθερό επιτόκιο θα είναι 5,8%.

Προς το παρόν δεν έχει διευκρινιστεί, όπως είπε ο κ. Παπακωνσταντίνου, αν η επιμήκυνση αφορά στις υπόλοιπες δόσεις της βοήθειας ή στο σύνολό της. «Ελπίζουμε», ανέφερε ο υπουργός, «ότι θα έχουμε μεγαλύτερη περίοδο αποπληρωμής από την επόμενη δόση του Μαρτίου, η οποία είναι μεγάλη (15 δισ. ευρώ)».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v