Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τράπεζες:"Καίγονται" για επιχειρησιακές συμβάσεις

Η διελκυστίνδα με το εύρος εφαρμογής της υπερίσχυσης των επιχειρησιακών συμβάσεων έναντι των κλαδικών, οι κυβερνητικές διαφωνίες, η θέση της Λ. Κατσέλη και η "ταμπακέρα" για τις τράπεζες.

Τράπεζες:Καίγονται για επιχειρησιακές συμβάσεις
Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένει η αγορά να μάθει σήμερα τι αποφάσισαν η κυβέρνηση και η τρόικα σχετικά με το πώς και σε ποιες περιπτώσεις οι επιχειρησιακές συμβάσεις θα υπερισχύουν των κλαδικών.

Πρόκειται για καυτό θέμα, το οποίο πήρε μεγάλες διαστάσεις μετά και το άρθρο της υπουργού Εργασίας, κ. Λ. Κατσέλη, στο "Βήμα της Κυριακής".

Η θέση της αρμόδιας υπουργού είναι ότι οι επιχειρησιακές συμβάσεις είναι μεν χρήσιμο μέσον μείωσης του μισθολογικού κόστους, όμως δεν πρέπει να εφαρμοστεί σε γενικό πλαίσιο.

Προχώρησε, δε, σε μια πρώτη οριοθέτηση του πεδίου εφαρμογής των σχετικών διατάξεων (ο νόμος έχει ψηφιστεί από τον περασμένο Μάρτιο), αναφέροντας ότι οι επιχειρησιακές συμβάσεις θα πρέπει να υπερισχύουν των κλαδικών στις περιπτώσεις ανασυγκρότησης επιχειρήσεων.

Τα ίδια επιχειρήματα είχε διατυπώσει η υπουργός
και στη συνάντησή της με εκπροσώπους της τρόικας στις αρχές της περασμένης εβδομάδας, χωρίς, όπως ομολογούν κύκλοι του υπουργείου, να τους πείσει.

Διαφορετική άποψη φέρεται να έχει και το υπουργείο Οικονομικών, το οποίο θεωρεί πως η εφαρμογή της διάταξης θα πρέπει να είναι συνολική και να συναποφασίζουν επιχειρηματίες και εργαζόμενοι για το αν και πώς θα εφαρμόζεται.

Αν ισχύουν τα παραπάνω, η κυβέρνηση βρέθηκε για άλλη μία φορά σε ένα κρίσιμο θέμα χωρίς ενιαία γραμμή. Και ο νόμος έχει ψηφιστεί από την περασμένη άνοιξη.

Με την άποψη Κατσέλη συμφωνούν οι εκπρόσωποι των μικρομεσαίων επιχειρήσεων καθώς οι επιχειρησιακές συμβάσεις αφορούν σε εταιρίες με προσωπικό άνω των 50 ατόμων και αν υπερισχύσουν των κλαδικών, τότε δημιουργείται αθέμιτος ανταγωνισμός γιατί το μισθολογικό κόστος για πολυεθνικές και μεγάλες ελληνικές επιχειρήσεις θα μειωθεί, σε αντίθεση με τις μικρομεσαίες.

Στον αντίποδα, τραπεζίτες και επιχειρηματίες ζητούν να μην υπάρξει περιορισμός της εφαρμογής του νόμου. "Αν περάσει η άποψη Κατσέλη, η εφαρμογή του μέτρου κινδυνεύει", σύμφωνα με κορυφαίο τραπεζίτη, "να σκαλώσει σε νομικά τερτίπια".

"Πώς θα ορίζονται, για παράδειγμα, τα κριτήρια για να θεωρείται ότι μια επιχείρηση τελεί υπό ανασυγκρότηση;", αναρωτιέται ο ίδιος, συμπληρώνοντας ότι οι τράπεζες δεν τελούν επισήμως υπό ανασυγκρότηση, αλλά χρειάστηκε να πάρουν ζεστό χρήμα από το Δημόσιο, το οποίο ενίσχυσε την κεφαλαιακή τους θέση (προνομιούχες) και τη ρευστότητά τους (εγγυήσεις και ειδικά ομόλογα).

Για τις τράπεζες το θέμα της υπερίσχυσης των επιχειρησιακών συμβάσεων σε σχέση με τις κλαδικές είναι ιδιαίτερα κρίσιμο για να μειώσουν τα μισθολογικά τους κόστη.

Και αυτό γιατί, όπως φαίνεται από τα προγράμματα προσωρινής αργίας ή μαζικών απολύσεων συμβασιούχων, στο νέο σκηνικό της κρίσης έχουν πλεονάζον προσωπικό.

Με δεδομένο ότι τα προγράμματα εθελουσίας εξόδου μετά τις ρυθμίσεις Λοβέρδου δεν συμφέρουν γιατί ο εργοδότης επιβαρύνεται με υψηλό πλέον κόστος, η υπερίσχυση των επιχειρησιακών συμβάσεων είναι ένας τρόπος μείωσης του κόστους, σε συνδυασμό με εναλλακτικά προγράμματα όπως αυτά των προσωρινών αργιών.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v