Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΤτΕ: Μείωση του ελλείμματος συναλλαγών σε 6μηνο

H σημαντική αύξηση των εισπράξεων από τον τουρισμό και τις μεταφορές αποτέλεσε την κύρια αιτία συρρίκνωσης του ελλείμματος τρεχουσών συναλλαγών στο α΄ εξάμηνο του έτους, όπως προκύπτει από τα στοιχεία της ΤτΕ. Σημαντική η επιβάρυνση κατά 7,6% του ελλείμματος του εμπορικού ισοζυγίου για το ίδιο διάστημα.

ΤτΕ: Μείωση του ελλείμματος συναλλαγών σε 6μηνο
της Έλενας Λάσκαρη

H σημαντική αύξηση των εισπράξεων από τον τουρισμό και τις μεταφορές αποτέλεσε την κύρια αιτία συρρίκνωσης του ελλείμματος τρεχουσών συναλλαγών κατά 18% (από τα 5,790 δισ. ευρώ στα 4,744 δισ. ευρώ) το πρώτο εξάμηνο του έτους, σε σχέση με το αντίστοιχο περυσινό διάστημα.

Τα στοιχεία της Τραπέζης της Ελλάδος, όμως, δείχνουν και σημαντική επιβάρυνση κατά 7,6% του ελλείμματος του εμπορικού ισοζυγίου (από τα 11,306 δισ. ευρώ στα 12,168 δισ. ευρώ), αλλά και υποδιπλασιασμό των τοποθετήσεων ξένων σε ελληνικά ομόλογα σε εξαμηνιαία βάση.



Αναλυτικά, από τα στοιχεία της ΤτΕ προκύπτει ότι η αξία των εξαγωγών, σημειώνοντας αύξηση 11,5%, διαμορφώθηκε στο εξάμηνο σε 6,057 δισ. ευρώ και των εισαγωγών με αύξηση 8,9% στα 18,226 δισ. ευρώ.

Οι εισπράξεις τουριστικού συναλλάγματος με αύξηση 8,5% διαμορφώθηκαν σε 3,105 δισ. ευρώ (έναντι 2,860 δισ. ευρώ το αντίστοιχο περυσινό διάστημα), ενώ οι εισπράξεις από μεταφορές με κατακόρυφη αύξηση 41% έφτασαν τα 6,513 δισ. ευρώ (από 4,606 δισ. ευρώ).

Στο ισοζύγιο χρηματοοικονομικών συναλλαγών στο εξάμηνο σημειώνεται καθαρή εισροή 346 εκατ. ευρώ στην κατηγορία των άμεσων επενδύσεων, η οποία κυρίως αντανακλά την εισροή κεφαλαίων τον Ιανουάριο (λόγω της διαδικασίας εξαγοράς της PANAFON ΑΕΕΤ από τη Vodafone) και τον Μάρτιο (λόγω της εξαγοράς της Γενικής Τράπεζας από τη Societe Generale).

Στο ίδιο διάστημα όμως σημειώνεται κατακόρυφη πτώση στην κατηγορία των επενδύσεων χαρτοφυλακίου (πρόκειται κυρίως για εισροή κεφαλαίων για τοποθετήσεις μη κατοίκων σε ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου).

Οι εν λόγω τοποθετήσεις διαμορφώθηκαν στο διάστημα Ιανουαρίου – Ιουνίου σε 5,570 δισ. ευρώ από 11,428 δισ. ευρώ το αντίστοιχο περυσινό διάστημα, εξέλιξη που σχετίζεται προφανώς με την επιδείνωση των δημοσιονομικών μεγεθών, η οποία αποτυπώνεται πλέον και στην ελκυστικότητα των τίτλων του Δημοσίου.

Στην κατηγορία των ”λοιπών” επενδύσεων η καθαρή εκροή 1,838 δισ. ευρώ συνδέεται κυρίως με τη σημαντική εκροή για καταθέσεις και τοποθετήσεις σε repos στο εξωτερικό από κατοίκους (εγχώρια πιστωτικά ιδρύματα), καθώς και -σε μικρότερο βαθμό- με την εκροή κεφαλαίων για την εξόφληση δανείων που είχαν χορηγηθεί από μη κατοίκους, οι οποίες υπεραντιστάθμισαν την εισροή κεφαλαίων για καταθέσεις και τοποθετήσεις σε repos από μη κατοίκους.

Στο τέλος Ιουνίου 2004 τα συναλλαγματικά διαθέσιμα της χώρας διαμορφώθηκαν σε 3,3 δισ. ευρώ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v