Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Γκαντέν: Όχι σε αναδιάρθρωση ελληνικού χρέους

Μικρή αποκλιμάκωση των εντάσεων στην αγορά κρατικών ομολόγων παρατηρεί το μέλος της ΕΚΤ, κ. Γκι Γκαντέν, και προσθέτει πως, απ' ό,τι γνωρίζει ο ίδιος "η αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους δεν είναι στο τραπέζι".

Γκαντέν: Όχι σε αναδιάρθρωση ελληνικού χρέους
Μικρή αποκλιμάκωση των εντάσεων στην αγορά κρατικών ομολόγων (sovereign bonds) παρατηρεί ο κεντρικός τραπεζίτης του Βελγίου και μέλος της ΕΚΤ, κ. Γκι Γκαντέν, και προσθέτει πως, απ' ό,τι γνωρίζει ο ίδιος, «η αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους δεν είναι στο τραπέζι".

"Υπάρχει αποσυμπίεση, όμως είναι καθαρό ότι η εφαρμογή αξιόπιστων δημοσιονομικών προσαρμογών είναι το κλειδί για την επίλυση του προβλήματος του χρέους στην ευρωζώνη", δήλωσε.

Ο κ. Γκαντέν, σε συνέντευξή του στο διεθνές οικονομικό πρακτορείο ειδήσεων ΜΝΙ, ρωτήθηκε για την ανακοίνωση της ΕΚΤ ότι για δεύτερη εβδομάδα δεν προέβη σε αγορές κρατικών ομολόγων.

"Τις τελευταίες εβδομάδες, νομίζω, παρατηρήσαμε μείωση -δεν εννοώ εξάλειψη- των εντάσεων στο δημόσιο χρέος της Ελλάδας, της Πορτογαλίας και της Ιρλανδίας, στα spreads σε σχέση με τα γερμανικά ομόλογα", είπε.

"Η κρίση στο κρατικό χρέος έχει πείσει αρκετές κυβερνήσεις να επισπεύσουν τη δημοσιονομική προσαρμογή τους και βάσει της κατάστασης στην κάθε χώρα όλες πρέπει να παρουσιάσουν και να εφαρμόσουν αξιόπιστα προγράμματα ώστε να μειωθεί το χρέος τα επόμενα χρόνια".

Ερωτώμενος για την πιθανότητα αναδιάρθρωσης του χρέους της Ελλάδας, απάντησε ότι σύμφωνα με τις δικές του πληροφορίες "δεν βρίσκεται στο τραπέζι των συζητήσεων".

Για το ενδεχόμενο η ΕΚΤ να χαλαρώσει τους κανόνες εγγύησης (collateral rules) για την Ιρλανδία εάν οι ξένοι οίκοι αξιολόγησης υποβαθμίσουν την πιστοληπτική της ικανότητα, όπως έγινε και με την Ελλάδα, ο Βέλγος κεντρικός τραπεζίτης απάντησε:

"Νομίζω ότι το ιρλανδικό δημόσιο χρέος έχει αξιολόγηση 'ΑΑ-' από την S&P, 'A+' από τη Fitch και 'AA2' από τη Moody's. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να γίνουν πολλές υποβαθμίσεις ώστε η Ιρλανδία να πέσει κάτω από το κατώτατο όριο της ΕΚΤ. Άρα, δεν είναι η ώρα για εικασίες για το πώς θα αντιδράσει η τράπεζα σε τέτοιο ενδεχόμενο".

Αναφερόμενος στις επικείμενες αποφάσεις για την οικονομική διακυβέρνηση στην Ε.Ε., ο κεντρικός τραπεζίτης υπογράμμισε ότι όλα τα μέλη της ΕΚΤ υποστηρίζουν την επιβολή ημιαυτόματων ποινών στις χώρες με υπερβολικό έλλειμμα και εξέφρασε την απογοήτευσή του για μερικές από τις προτάσεις που διακινούνται εν όψει της συνόδου κορυφής της Πέμπτης.

"Είμαι αντίθετος σε πιθανές πολιτικές συμφωνίες μεταξύ τον κυβερνήσεων για την εφαρμογή των ποινών, και συγκεκριμένα σε συμφωνίες μεταξύ των μεγάλων χωρών, όπως έγινε πριν από μερικά χρόνια".

Ο κ. Γκαντέν αναφέρεται στη συμφωνία της Γαλλίας και της Γερμανίας, την προηγούμενη εβδομάδα, να χαλαρώσουν τη στάση τους στο θέμα του τρόπου επιβολής των ποινών, η οποία προκάλεσε την έκρηξη του προέδρου της ΕΚΤ, κ. Ζαν-Κλοντ Τρισέ, την αποχώρησή του από τη συνεδρίαση του Eurogroup και την έγγραφη επιστολή του στον πρόεδρο του συμβουλίου κ. Χένρι Βαν Ρομπέι, με την οποία ζητάει να αναγραφεί ρητώς στο κείμενο των συμπερασμάτων ότι οι απόψεις του δεν συμπεριλήφθηκαν στη δέσμη μέτρων που προωθείται.

Αν και οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν στη σύνοδο κορυφής, τα μέχρι τώρα σχέδια δείχνουν πως μερικά σημεία των κυρώσεων θα εφαρμόζονται ημιαυτόματα, όμως η ουσιαστική απόφαση να μπει μια χώρα σε επιτήρηση (που θα επιτρέπει την επιβολή των ποινων) φαίνεται πως θα παραμείνει πολιτική απόφαση με ειδική πλειοψηφία από τις χώρες-μέλη.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v