Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

"Φούσκα" η αξιοποίηση των κρατικών ακινήτων

Ως… όνειρο θερινής νυκτός αντιμετωπίζουν πλέον οι ιδιώτες επενδυτές την προοπτική αξιοποίησης της ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου. Σε δύο χρόνια η καταγραφή, άγνωστη η αξία των δημοσίων ακινήτων.

  • του Φάνη Γαβρινιώτη
Φούσκα η αξιοποίηση των κρατικών ακινήτων
Ως… όνειρο θερινής νυκτός αντιμετωπίζουν πλέον οι ιδιώτες επενδυτές την προοπτική αξιοποίησης της ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου, αμφισβητώντας ανοιχτά τόσο τις προθέσεις όσο και τις δυνατότητες της Πολιτείας να προωθήσει σχέδια για την εκμετάλλευση των ακινήτων που έχει υπό την κατοχή της με σκοπό την επίλυση των δημοσιονομικών προβλημάτων.

Παρά τις δηλώσεις κρατικών φορέων περί της ανάγκης για αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας, της οποίας η αξία εκτιμάται κοντά στα 300 δισ. ευρώ, οι παράγοντες που θα μπορούσαν να αναλάβουν ενεργό ρόλο στην όλη προσπάθεια μέσω της χρηματοδότησης επενδυτικών σχεδίων δεν πιστεύουν σε καμία περίπτωση πως θα υπάρχουν ουσιαστικά αποτελέσματα τόσο στο εγγύς όσο και στο απώτερο μέλλον.

Τη δυσοίωνη αυτή εκτίμηση, μάλιστα, δεν δίστασαν να διατυπώσουν οι εκπρόσωποι ιδιωτικών επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στον τομέα των ακινήτων και των επενδύσεων real estate παρουσία στελεχών υπουργείων, κρατικών οργανισμών και κομμάτων κατά τη διάρκεια του συνεδρίου Prodexpo που πραγματοποιείται το διήμερο 25 - 26 Οκτωβρίου.

Χαρακτηριστική της αμφισβήτησης και της καχυποψίας με την οποία αντιμετωπίζουν οι ιδιώτες επενδυτές τις προθέσεις της κυβέρνησης και των κρατικών οργανισμών σε ό,τι αφορά στην αξιοποίηση των ακινήτων του Δημοσίου είναι η δημόσια τοποθέτηση του γενικού διευθυντή ακίνητης περιουσίας της Εθνικής Τράπεζας, κ. Αριστοτέλη Καρυτινού, από το βήμα του εν λόγω συνεδρίου.

Συγκεκριμένα, ο κ. Καρυτινός, με τη σημαντική πείρα που διαθέτει σε ζητήματα αξιοποίησης - διαχείρισης ακινήτων (συμμετείχε στη σύσταση της Eurobank Properties και πρόσφατα της Εθνικής Πανγαία ΑΕΕΑΠ), τόνισε ότι ακόμη και αν ξεκινήσει σήμερα μια πραγματική προσπάθεια για την αξιοποίηση της δημόσιας ακίνητης περιουσίας, είναι αμφίβολο αν θα υπάρχουν ουσιαστικά αποτελέσματα στο ορατό μέλλον.

Ο ίδιος επισήμανε το γεγονός ότι ακόμη και σήμερα -παρά τις κατά καιρούς εξαγγελίες φορέων όπως η ΚΕΔ- δεν υπάρχει ολοκληρωμένη καταγραφή αυτών των περιουσιακών στοιχείων. «Αλλά ακόμη και να γίνει καταγραφή, για να μπορέσει να αξιοποιηθεί αυτή η περιουσία θα πρέπει προηγουμένως το Δημόσιο να ξεκαθαρίσει τι ακριβώς θέλει να κάνει με τα ακίνητά του», ανέφερε ο κ. Καρυτινός και έφερε ως παράδειγμα τις περιπτώσεις της έκτασης του πρώην αεροδρομίου στο Ελληνικό και της λιμενοβιομηχανικής ζώνης στη Δραπετσώνα.
 
«Ουσιαστικά το Δημόσιο δεν έχει αποφασίσει με ποιον τρόπο θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν οι δύο αυτές εκτάσεις. Μάλιστα, υπάρχουν διαφορετικές απόψεις για τον τρόπο αξιοποίησης. Έτσι, παραδείγματος χάριν, η διάσταση απόψεων που υπάρχει για το Ελληνικό, όπου κάποιοι το θέλουν μόνο πάρκο και κάποιοι επιθυμούν να υπάρξουν και άλλες χρήσεις, ενδεχομένως να μπλοκάρει το συγκεκριμένο έργο», διευκρίνισε ο ίδιος.

Σε δύο χρόνια η καταγραφή, άγνωστη η αξία των δημοσίων ακινήτων

Σε ό,τι αφορά την καταγραφή της δημόσιας ακίνητης περιουσίας, ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Πολιτισμού - Τουρισμού, κ. Γιάννης Πυργιώτης, ανακοίνωσε ότι θα ξεκινήσει μια νέα προσπάθεια με στόχο το σχετικό έργο να ολοκληρωθεί σε περίπου δύο χρόνια. Πάντως, θα πρέπει να σημειωθεί ότι ο κ. Πυργιώτης φάνηκε να μην ενστερνίζεται τις εκτιμήσεις για την πραγματική αξία της περιουσίας του Δημοσίου, σημειώνοντας ότι αυτές δεν εδράζονται σε πραγματικά στοιχεία.

«Μπορεί να είναι μεγαλύτερη, μπορεί όμως να είναι και μικρότερη από τα 300 δισ. ευρώ που αναφέρονται το τελευταίο διάστημα», υποστήριξε ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Πολιτισμού. Υπέρ της αξιοποίησης των δημοσίων ακινήτων, εφόσον πρώτα γίνουν οι αναγκαίες θεσμικές και άλλες παρεμβάσεις (π.χ. σύνταξη δασολογίου, απλοποίηση νομοθεσίας, χωροταξικός σχεδιασμός), τάχθηκαν ο υπό παραίτηση διευθύνων σύμβουλος της ΕΤΑ κ. Δημήτρης Λάμπρου αλλά και ο αναπληρωτής υπεύθυνος του τομέα Οικονομίας της Νέας Δημοκρατίας κ. Νότης Μηταράκης.

Ο τελευταίος σημείωσε ότι σήμερα τα περίπου 71.000 δημόσια ακίνητα, αν και ξεπερνούν σε αξία τα 300 εκατ. ευρώ, αποφέρουν στο ελληνικό δημόσιο έσοδα μόλις 30 εκατ. ευρώ τον χρόνο. «Η αξιοποίηση αυτής της περιουσίας θα μπορούσε να συμβάλει καθοριστικά στην οικονομική εξυγίανση. Τα ακίνητα είναι ο χαμένος θησαυρός της ελληνικής πολιτείας», υποστήριξε ο κ. Μηταράκης.


[email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v