Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η ΕΤΕ και ο νέος τραπεζικός «χάρτης»

Γιατί η ΕΤΕ αποτελεί «χρυσή εφεδρεία» για την κυβέρνηση και πώς διευκολύνει τις αποφάσεις για την τύχη των κρατικών τραπεζών. Τα 3+1 σενάρια για το Τ.Τ. Πάγωσαν οι συζητήσεις Λάτση - Κωστόπουλου.

Η ΕΤΕ και ο νέος τραπεζικός «χάρτης»
Στην τελική ευθεία εισέρχονται, πλέον, οι διεργασίες για την αναδιάταξη του τραπεζικού χάρτη, καθώς στα τέλη της εβδομάδας αναμένεται να κατατεθεί από τους τρεις συμβούλους η οριστική μελέτη για την αναδιάρθρωση του τραπεζικού συστήματος, ενώ αποκόπηκε το δικαίωμα προτίμησης για την ΑΜΚ της Εθνικής.

Η μελέτη των Deutsche Bank, Lazard και HSBC θα προτείνει σειρά λύσεις για τις κρατικές τράπεζες (ΑΤΕ, Τ.Τ., Τράπεζα Αττικής) καθώς και για το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, αξιολογώντας, ταυτόχρονα, και τις συνέπειες της κάθε πρότασης για το Δημόσιο αλλά και για το τραπεζικό σύστημα.

Βάσει της μελέτης θα ληφθούν και οι κυβερνητικές αποφάσεις, οι οποίες αναμένεται να έχουν γίνει γνωστές ως τις αρχές Οκτωβρίου. Στα μέσα του επόμενου μήνα θα έχουν ολοκληρωθεί η αύξηση κεφαλαίου και η έκδοση μετατρέψιμου ομολογιακού από την ΕΤΕ, ενώ θα ακολουθήσει η μετατροπή των ομολογιών σε μετοχές.

Η συγκέντρωση 2,8 δισ. ευρώ από την ΕΤΕ διευκολύνει και τους σχεδιασμούς της κυβέρνησης ως προς την τύχη των κρατικών τραπεζών. Η Εθνική μετατρέπεται στη χρυσή εφεδρεία για το εγχώριο τραπεζικό σύστημα αλλά και για την οικονομία, μια και αν συγκεντρώσει τα 2,8 δισ. ευρώ μπορεί είτε να εξαγοράσει κρατική ή ιδιωτική τράπεζα είτε απλώς να ρίξει ρευστότητα στην αγορά, συμβάλλοντας στον στόχο της ανάκαμψης από το β΄ μισό της επόμενης χρονιάς.

Η κυβέρνηση μπορεί πλέον με μεγαλύτερη ευχέρεια να λάβει τις αποφάσεις της για την τύχη των Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ, Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων και Τράπεζα Αττικής.

Το Τ.Τ. παραμένει το πιο κρίσιμο «πιόνι» της τραπεζικής σκακιέρας. Από το τι θα αποφασίσει η κυβέρνηση για το μέλλον του θα κριθεί ως έναν βαθμό και η νέα διάταξη του τραπεζικού χάρτη.

Τα βασικά σενάρια είναι δύο: είτε το Τ.Τ. θα συγχωνευθτεί με την ΑΤΕ και πιθανώς με το Παρακαταθηκών και Δανείων και την Αττικής, είτε θα πωληθεί, αυτόνομα ή και συνδυαστικά με την ΑΤΕ.

Σενάριο Α: Ενδεχόμενη συγχώνευση ΑΤΕ - Τ.Τ., ενέχει τη δυσκολία ότι η νέα τράπεζα που θα προκύψει θα έχει κρατικά ομόλογα αθροιστικού ύψους 15,5 δισ. ευρώ(!), με την καθαρή της θέση υποπολλαπλάσια. Επομένως, ίσως χρειαστεί αύξηση κεφαλαίου. Σε αυτήν την περίπτωση το Δημόσιο όχι μόνο δεν θα εισπράξει λεφτά, αλλά θα χρειαστεί να βάλει και το χέρι στην τσέπη.

Σενάριο Β: Τετραπλή συγχώνευση των κρατικών τραπεζών (ΑΤΕ - Τ.Τ. - ΤΠΔ - Αττικής). Δημιουργεί μεν έναν ισχυρό τραπεζικό πυλώνα, δεν αποφέρει όμως άμεσα έσοδα στο Δημόσιο, ενώ εκτιμάται ότι θα απαιτήσουν χρόνο η συγχώνευση και η αφομοίωση της νέας υπερμεγέθους κρατικής τράπεζας.

Σενάριο Γ: Αυτόνομη πώληση. Σύμφωνα με τραπεζικά αλλά και κυβερνητικά στελέχη, το πιθανότερο είναι η κυβέρνηση να αποφασίσει την πώληση του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου. Σε αυτήν την περίπτωση εκτιμάται ότι ενδιαφέρον για την εξαγορά του θα επιδείξουν όλες οι μεγάλες τράπεζες.

Οι Εθνική, Eurobank, Alpha (μαζί ή χωριστά), Τράπεζα Πειραιώς και MPB έχουν λόγους να θέλουν την απόκτηση του Τ.Τ., καθώς θα βελτιώσει τον δείκτη χορηγήσεων προς καταθέσεις, ενώ ο χρόνος και το κόστος απορρόφησής του είναι μικρότερο σε σύγκριση με οποιαδήποτε άλλη τράπεζα του μεγέθους του Τ.Τ.

Η Εθνική εκτιμάται ότι θα διαθέτει σαφές προβάδισμα από τους υπολοίπους, καθώς θα έχει ολοκληρώσει την κεφαλαιακή της ενίσχυση και θα μπορεί να προσφέρει «ζεστό» χρήμα. Στον αντίποδα, οι υπόλοιπες τράπεζες θα υποχρεωθούν, πιθανότατα, εφόσον κερδίσουν τον διαγωνισμό πώλησης του Τ.Τ., να προχωρήσουν σε αύξηση κεφαλαίου για να χρηματοδοτήσουν την εξαγορά.

Ενδεχόμενη πώληση του Τ.Τ. θα έφερνε τα πρώτα έσοδα από αποκρατικοποιήσεις και θα ικανοποιούσε, σύμφωνα με κύκλους του υπουργείου Οικονομικών, και την τρόικα. Αν, δε, το Τ.Τ. περάσει στον έλεγχο της Εθνικής, το Δημόσιο και έσοδα θα εισπράξει και θα συνεχίσει μέσω ταμείων να διορίζει τη διοίκηση της νέας τράπεζας.

Ο πονοκέφαλος για την κυβέρνηση σε αυτό το σενάριο ακούει στο όνομα ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ. Αν το Τ.Τ. πουληθεί αυτόνομα, η ΑΤΕ θα πρέπει είτε να συγχωνευτεί με το ΤΠΔ και την Αττικής είτε να προχωρήσει σε αύξηση κεφαλαίου και εν συνεχεία σε εξυγίανση.

Το σενάριο της συγχώνευσης ΑΤΕ - ΤΠΔ - Αττικής διαθέτει οπαδούς μέσα στην κυβέρνηση, αλλά στο τραπέζι έχει πέσει και η ιδέα η ΑΤΕ να παραμείνει αυτόνομη και να προχωρήσει σε αύξηση κεφαλαίου με ανάδοχο την Εθνική. Σε αυτήν την περίπτωση, η ΕΤΕ θα αποκτήσει ένα ποσοστό στην ΑΤΕ το οποίο δεν θα την υποχρεώνει να την ενοποιεί. Ένα τέτοιο ενδεχόμενο δεν θα ενθουσιάσει την αγορά, και αυτό έχει καταστεί γνωστό στο οικονομικό επιτελείο.

Σενάριο Δ: Τελευταία περίπτωση είναι αυτή της συνδυαστικής πώλησης Τ.Τ. - ΑΤΕ, με δυνατότητα όμως των ενδιαφερομένων να καταθέσουν προσφορές για εξαγορά πακέτο και εξαγορά κατά μόνας.

Η ιδέα αποτελεί σολομώντεια λύση που θα επιτρέψει στην κυβέρνηση να αξιολογήσει στην πράξη πλέον τι τη συμφέρει περισσότερο. Η Πειραιώς έχει ήδη εκδηλώσει έμπρακτα το ενδιαφέρον της για συνδυαστική εξαγορά Τ.Τ. - ΑΤΕ και η αγορά αναμένει με ενδιαφέρον να δει αν θα υπάρξει και άλλος παίκτης ή αν οι υπόλοιποι θα προτιμήσουν την κατάθεση προσφορών μεμονωμένα για το Τ.Τ.


Ο σχεδιασμός των ιδιωτικών τραπεζών

Η τύχη του Τ.Τ. θα καθορίσει εν πολλοίς και τη νέα διάταξη του τραπεζικού συστήματος. Όποιος το αποκτήσει διευρύνει το μερίδιο αγοράς του και κυρίως μειώνει τον δείκτη χορηγήσεων προς καταθέσεις. Ταυτόχρονα, αν για τη διεκδίκησή του διενεργήσει επιτυχώς αύξηση κεφαλαίου, τότε θα έχει ενισχυθεί και κεφαλαιακά.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι βασικοί μέτοχοι των Alpha Bank και EFG Eurobank περιμένουν τις αποφάσεις της κυβέρνησης για το Τ.Τ. προκειμένου να σταθμίσουν την περαιτέρω στάση τους.

Τις τελευταίες ημέρες, μετά και τις διαψεύσεις από τις διοικήσεις των δύο τραπεζών, στην αγορά κυριαρχεί η αίσθηση ότι οι συζητήσεις μεταξύ των κ. Σπ. Λάτση και Γ. Κωστόπουλου προς το παρόν «πάγωσαν».

Αν ισχύουν οι παραπάνω πληροφορίες, τότε ο χρόνος θα αρχίσει και πάλι να «τρέχει» μετά τις αποφάσεις της κυβέρνησης και κυρίως τη δήλωση ενδιαφέροντος που θα υπάρξει στην περίπτωση πώλησης του Τ.Τ., εκτιμούν στελέχη επενδυτικής τραπεζικής μεγάλων ξένων τραπεζών.

Οι ίδιοι σημειώνουν ότι προς στιγμήν, χάρη και στη βελτίωση του κλίματος που μπορεί να εξασφαλίσει μια επιτυχημένη αύξηση κεφαλαίου της Εθνικής, αναπτερώθηκαν οι ελπίδες για αυτόνομη πορεία στις υπόλοιπες τράπεζες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v