Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΕΤΕ: Τα σημεία - κλειδιά του ενημερωτικού

Η ακτινογραφία του ενημερωτικού. Ο προορισμός των κεφαλαίων, η παροχή δικαιώματος προτίμησης στο Δημόσιο για αδιάθετες, οι προμήθειες της αναδοχής και τα ποσοστά κάλυψης ΑΜΚ και ΜΟΔ. Tο πλήρες κείμενο.

ΕΤΕ: Τα σημεία - κλειδιά του ενημερωτικού
* Το ενημερωτικό δελτίο της Εθνικής Τράπεζας για την ΑΜΚ και το μετατρέψιμο ομολογιακό δημοσιεύεται στη δεξιά στήλη "Συνοδευτικό Υλικό".

Ανοιχτό το ενδεχόμενο εξαγοράς, εφόσον προκύψει επενδυτική ευκαιρία, αφήνει η διοίκηση της Εθνικής στο ενημερωτικό δελτίο για την αύξηση κεφαλαίου και την έκδοση μετατρέψιμου ομολογιακού δανείου (ΜΟΔ), αθροιστικού ύψους 1,8 δισ. ευρώ.

Η διοίκηση της Εθνικής, παρότι επαναλαμβάνει ότι δεν έχει πρόθεση, ούτε συμμετέχει σε συζητήσεις που να σχετίζονται με εξαγορές και συγχωνεύσεις, αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο να χρησιμοποιήσει μέρος των αντληθέντων κεφαλαίων για εξαγορά "σε περίπτωση όπου προκύψουν επενδυτικές ευκαιρίες στην Ελλάδα ή στο εξωτερικό".

Η διατύπωση επιβεβαιώνει τις εκτιμήσεις παραγόντων της αγοράς, όπως τις έχει καταγράψει το Euro2day, ότι η κεφαλαιακή ενίσχυση της τράπεζας αποτελεί, μεταξύ άλλων, και κίνηση προετοιμασίας.

Ωστόσο, κύκλοι της Εθνικής Τράπεζας μιλώντας στο euro2day, υποβαθμίζουν τη σημασία της συγκεκριμένης παραγράφου και τονίζουν πως για νομικούς - και μόνο - λόγους δεν θα μπορούσαν να αποκλεισθούν από το ενημερωτικό δελτίο τέτοιου είδους ενδεχόμενα.
 
Τα καθαρά έσοδα από ΑΜΚ και ΜΟΔ αναμένεται να ανέλθουν σε 1,73 δισ. ευρώ, ενισχύοντας τα βασικά ίδια κεφάλαια του ομίλου, ενώ εφόσον ληφθούν οι απαιτούμενες εγκρίσεις θα διατεθούν 350 εκατ. ευρώ εξ αυτών για την εξαγορά των προνομιούχων μετοχών του Δημοσίου.

Το Δημόσιο, ως κάτοχος προνομιούχων μετοχών της Εθνικής, οι οποίες αντιπροσωπεύουν περί το 10,3% του συνολικού μετοχικού της κεφαλαίου, θα έχει πρώτο δικαίωμα προτίμησης για την απόκτηση τυχόν αδιάθετων μετοχών και ομολογιών, στα 5,2 ευρώ.

Με τη λήξη της περιόδου άσκησης των δικαιωμάτων προτίμησης η Εθνική θα ενημερώσει εγγράφως το ελληνικό δημόσιο για την τυχόν ύπαρξη αδιάθετων μετοχών και ομολογιών καθώς και για τον μέγιστο αριθμό που του αναλογούν και θα το καλέσει να δηλώσει εάν επιθυμεί να ασκήσει το προτιμησιακό του δικαίωμα στην τιμή διάθεσης και έκδοσης αντίστοιχα.

Η Εθνική θα εκδώσει ανακοίνωση για την έκβαση της δημόσιας προσφοράς και τη διάθεση τυχόν αδιάθετων μετοχών και μετατρέψιμων ομολογιών εντός τριών εργάσιμων ημερών από την ημέρα όπου το Δημόσιο θα ενημερώσει την τράπεζα για την άσκηση του δικαιώματός του.

Το Δημόσιο συνολικά μπορεί να αποκτήσει αδιάθετες μετοχές και μετατρέψιμες ομολογίες που να φθάνουν έως το 10,3% του νέου μετοχικού κεφαλαίου της ΕΤΕ. Σημειώνεται ότι αντίστοιχο δικαίωμα είχε δοθεί και στην αύξηση του 2009 χωρίς να ενεργοποιηθεί τότε από το Δημόσιο.

Σημειώνεται ότι με επιστολή της από τις 13 Σεπτεμβρίου προς την ΕΤΕ η Bank of New York Mellon δήλωσε, με την ιδιότητα του θεματοφύλακα των προνομιούχων εξαγοράσιμων ονομαστικών μετοχών (όχι αυτών που είναι κυριότητας του Δημοσίου) ότι παραιτείται από την άσκηση κάθε δικαιώματος προτίμησης για αδιάθετες μετοχές και ομολογίες.


Η προεγγραφή, το δικαίωμα σε απασχολουμένους - συνταξιούχους και η εγγύηση

Αν συνεχίσουν να υφίστανται αδιάθετες μετοχές και μετατρέψιμες ομολογίες, τότε ενεργοποιείται η προεγγραφή. Οι παλαιοί μέτοχοι και όσοι αγοράσουν δικαιώματα προτίμησης θα μπορούν να προεγγραφούν για την απόκτηση αδιάθετων μετοχών και ομολογιών χωρίς κανέναν περιορισμό.

Επίσης, αδιάθετες μετοχές και ομολογίες, χωρίς περιορισμό, μπορούν να αποκτήσουν οι απασχολούμενοι στον όμιλο εν Ελλάδι και συνταξιούχοι της Τράπεζας στην Ελλάδα. Εάν ο αριθμός των αδιάθετων τίτλων δεν αρκεί για την πλήρη ικανοποίηση της ζήτησης, τότε θα υπάρξει αναλογική κάλυψη.

Υπάρχει και η δυνατότητα προσφοράς αδιάθετων μετοχών και ομολογιών μέσω ιδιωτικής τοποθέτησης, που θα οργανώσουν οι ανάδοχοι, σε ειδικούς επενδυτές. Αν παρ' όλα αυτά παραμείνουν αδιάθετες, θα καλυφθούν από τους εγγυητές κάλυψης (Credit Suisse, Deutsche Bank, Goldman Sachs,Morgan Stanley, Barclays, Citigroup, HSBC, Keefe Bruyette&Woods, Mediobanca-Banca di Credito Finanziaro, UBS και Τ.Τ.

Το μετοχολόγιο της τράπεζας την 30ή Αυγούστου διαμορφωνόταν ως εξής: ταμεία 16,5%, Δημόσιο και λοιπά σχετιζόμενα του Δημοσίου τομέα νομικά πρόσωπα 7,5%, ξένοι επενδυτές 35,4%, εγχώρια θεσμικά και ιδιωτικά χαρτοφυλάκια 40,5%, θυγατρικές της ΕΤΕ 0,1%.

Κανένα νομικό ή φυσικό πρόσωπο δεν κατέχει κοινές μετοχές που να αντιπροσωπεύουν ποσοστό ίσο ή υψηλότερο του 5%, ενώ το Δημόσιο κατέχει απευθείας μόλις το 0,49% του μετοχικού κεφαλαίου της Εθνικής. Επίσης το 5,2% των κοινών μετοχών της είναι διαπραγματεύσιμο στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης με τη μορφή American Depository Receipts (ADRs).


Τα ποσοστά εγγύησης κάλυψης ανά ανάδοχο

Η Credit Suisse, η Deutsche Bank, η Goldman Sachs, η Morgan Stanley και το Τ.Τ. ανέλαβαν, όπως προκύπτει από το ενημερωτικό, να καλύψουν έκαστη το 15% τυχόν αδιάθετων μετοχών. Η Barclays, η Citigroup, η HSBC, η Keefe Bruyette&Woods, η Mediobanca-Banca di Credito Finanziaro και η UBS από 4,1667% έκαστη.

Η προμήθεια ανάληψης υποχρέωσης για εγγύηση κάλυψης της αύξησης και του ΜΟΔ ανέρχεται σε 68,1 εκατ. ευρώ, οι αμοιβές νομικών προσώπων σε 2,4 εκατ. ευρώ και των ορκωτών σε 1,4 εκατ. ευρώ. Οι συνολικές δαπάνες έκδοσης ανέρχονται σε 95,3 εκατ. ευρώ.


Μετατροπή-εξπρές για ΜΟΔ

Οι μετατρέψιμες ομολογίες θα εκδοθούν τη 13η Οκτωβρίου, θα είναι ονομαστικές, αριθμημένες σειριακά με ονομαστική αξία και τιμή έκδοσης 5,20 ευρώ.

Η Εθνική αναλαμβάνει χωρίς χρέωση τη φύλαξη των τίτλων, εκτός και αν ο ομολογιούχος δηλώσει ότι δεν το επιθυμεί. Οι ομολογίες δεν θα εισαχθούν προς διαπραγμάτευση σε οργανωμένη αγορά, ωστόσο είναι ελεύθερα μεταβιβάσιμες.

Οι ομολογιούχοι πρέπει να μετατρέψουν το σύνολο των ομολογιών που κατέχουν σε μετοχές και όχι μέρος τους. Το δικαίωμα μετατροπής δύναται να ασκηθεί από την έναρξη της περιόδου άσκησης των δικαιωμάτων προτίμησης μέχρι και τις 9:59 πρωινή της 20ής Οκτωβρίου 2010.

Η Εθνική έχει δικαίωμα προαιρετικής επαναγοράς ομολογιών για τις οποίες δεν έχει ασκηθεί το δικαίωμα μετατροπής μέχρι τις 5 το απόγευμα της 19ης Οκτωβρίου, το οποίο σκοπεύει να ασκήσει.

Οι κάτοχοι νέων μετοχών και νέων μετοχών εκ μετατροπής ομολογιών θα δικαιούνται μέρισμα τρέχουσας χρήσης και εφεξής, εφόσον η σχετική ημερομηνία προσδιορισμού των δικαιούχων στο μέρισμα έπεται της ημερομηνίας έκδοσής τους. Σε κάθε περίπτωση το παραπάνω δικαίωμα παρέχεται υπό την επιφύλαξη των διατάξεων του Ν. 3723/2008 (πακέτο στήριξης των τραπεζών), ο οποίος απαγορεύει τη διανομή μερίσματος σε μετρητά.


Πού θα επενδυθούν τα κεφάλαια

Η ισορροπημένη οργανική ανάπτυξη, χωρίς να αποκλείεται το ενδεχόμενο εξαγορών, αποτελεί τον βασικό άξονα της στρατηγικής που θα ακολουθήσει ο όμιλος της Εθνικής τους επόμενους μήνες.

Στην ευρύτερη περιοχή η τράπεζα θα προχωρήσει σε επενδύσεις, κυρίως στην Τουρκία, με στόχο την περαιτέρω ενδυνάμωση του δικτύου και με άμεση προτεραιότητα την προσέλκυση όσον το δυνατόν υψηλότερων καταθέσεων.

Σε ό,τι αφορά τις τάσεις που εκτιμάται ότι θα παρατηρηθούν τους επόμενους μήνες στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα, η διοίκηση της Εθνικής συμμερίζεται και συμπεριλαμβάνει στο ενημερωτικό μία σειρά δύσκολες παραμέτρους αλλά και κινδύνους σχετικά με τη διαμόρφωση του μακροοικονομικού περιβάλλοντος αλλά και τις δυνατότητες πιστής εφαρμογής του μνημονίου.

Αναλυτικά, για τα μεγέθη του ομίλου μέχρι το τέλος τους 2010 δεν προβλέπεται "καμία αλλαγή σε σχέση με το πρώτο εξάμηνο της τρέχουσας οικονομικής χρήσης"...

Στο δύσκολο μέτωπο των καταθέσεων, στο ενημερωτικό δελτίο, επισημαίνεται ότι "η πτωτική πορεία των καταθέσεων συνεχίστηκε και το τρίτο τρίμηνο του 2010, σημειώνοντας ωστόσο σταθεροποίηση τον Αύγουστο".

Σημειώνεται ότι οι καταθέσεις του ομίλου στις 30/6/2010 μειώθηκαν κατά 3,5% (στην Ελλάδα κατά 6,4%), σε σχέση με τις 31/12/09, ενώ λόγω της μείωσης των καταθέσεων και της αύξησης των χορηγήσεων ο δείκτης δανείων προς καταθέσεις ανήλθε στο 103%.

Το τρίτο τρίμηνο και με δεδομένη την εκροή καταθέσεων ο όμιλος της Εθνικής Τράπεζας άντλησε από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα κεφάλαια ύψους 1 δισ. ευρώ. Η καθαρή ρευστότητά του ανέρχεται σε 3,6 δισ. ευρώ και η συνολική δανειακή έκθεση της τράπεζας στην ΕΚΤ διαμορφώνεται στα 23,4 δισ. ευρώ, εγγυημένη με τίτλους ομολόγων και δανείων ύψους 30 δισ. ευρώ.

Για το τραπεζικό σύστημα της Ελλάδας και της Ε.Ε. η διοίκηση της ΕΤΕ αναφέρει: "Ο τομέας βιώνει μία περίοδο υψηλής αβεβαιότητας".


Παράγοντες κινδύνου

Το ενημερωτικό της ΑΜΚ και του ΜΟΔ συνολικού ύψους 1,8 δισ. ευρώ αναφέρει σειρά παραγόντων κινδύνου, εκ των οποίων το Euro2day σταχυολόγησε κάποιους ως τους πλέον σημαντικούς.

- Η αβεβαιότητα εξαιτίας της δημοσιονομικής κρίσης και οι πιέσεις της ύφεσης είναι πιθανόν να συνεχίσουν να έχουν σημαντική αρνητική επίδραση στην επιχειρηματική δραστηριότητα, στα λειτουργικά αποτελέσματα και στην οικονομική κατάσταση της τράπεζας.

- Η ικανότητα της τράπεζας να δανειστεί στις κεφαλαιαγορές έχει περιοριστεί σημαντικά και ως εκ τούτου είναι εξαρτημένη από την ΕΚΤ για ρευστότητα και χρηματοδότηση. Μπορεί να υπάρξουν επιπτώσεις από αλλαγές στον κανονισμό της ΕΚΤ, όπως η πρόσφατη περικοπή που εφαρμόστηκε σε τιτλοποιημένα δάνεια.

- Το κόστος δανεισμού της τράπεζας από την αγορά και η πρόσβαση σε ρευστότητα και κεφάλαια έχουν αρνητικά επηρεαστεί από τη σειρά των πρόσφατων υποβαθμίσεων της πιστοληπτικής της διαβάθμισης και μπορούν να επηρεαστούν αρνητικά από περαιτέρω υποβαθμίσεις της τράπεζας ή του Δημοσίου.

- Ξαφνική μείωση κεφαλαίων από καταθέσεις πελατών θα μπορούσε να αυξήσει το κόστος χρηματοδότησης.

- Το μνημόνιο και η αποδοχή κρατικής βοήθειας ενδέχεται να υποβάλουν την τράπεζα σε μεγαλύτερα βάρη και κινδύνους.

- Η τράπεζα ενδέχεται να μη διανείμει μέρισμα στους κατόχους κοινών μετοχών.

- Η ανάπτυξη του δανειακού χαρτοφυλακίου ενδέχεται να περιοριστεί.

* Το ενημερωτικό δελτίο της Εθνικής Τράπεζας για την ΑΜΚ και το μετατρέψιμο ομολογιακό δημοσιεύεται στη δεξιά στήλη "Συνοδευτικό Υλικό".

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v