Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

"Χαίρομαι που η Ελλάδα βρίσκεται στο σωστό δρόμο"

Την ικανοποίησή του για την καλή πορεία της ελληνικής δημοσιονομικής προσαρμογής εξέφρασε ο πρόεδρος του Eurogroup k. Ζαν-Κλoντ Γιούνκερ.

Χαίρομαι που η Ελλάδα βρίσκεται στο σωστό δρόμο
Την ικανοποίησή του για την καλή πορεία της ελληνικής δημοσιονομικής προσαρμογής εξέφρασε ο πρόεδρος του Eurogroup , κ. Ζαν-Κλoντ Γιούνκερ.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους μετά τη λήξη του συμβουλίου των υπουργών Οικονομίας της ευρωζώνης, ο κ. Γιούνκερ είπε: "Χαίρομαι που η Ελλάδα βρίσκεται σε καλή πορεία". Χαρακτήρισε "μη αποδεκτή" την επιλογή της Σλοβακίας να μην παραχωρήσει το μερίδιο του δανείου που της αναλογεί, προς την Ελλάδα. Η προγραμματισμένη συνέντευξη Τύπου του Eurogroup ακυρώθηκε.

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης των "16", επικυρώθηκε η έκθεση της Κομισιόν και της ΕΚΤ για την πορεία υλοποίησης του μνημονίου και ζητήθηκε από τον υπουργό Οικονομίας να προχωρήσει σε επίσπευση των μεταρρυθμίσεων και να πάρει επιπρόσθετα (διορθωτικά χαρακτηρίζονται) μέτρα, για να ενισχυθεί ο τομέας των εσόδων.

Όπως έγραψε χθες το euro2day, τα ρίσκα για το μνημόνιο που εντοπίζει το Eurogroup αφορούν σε πέντε βασικούς τομείς, τους οποίους καλείται να καλύψει η κυβέρνηση.

Από την πλευρά του, ο κ. Γιώργος Παπακωνσταντίνου ενημέρωσε για τις προθέσεις και τους σχεδιασμούς της κυβέρνησης εν όψει της ΔΕΘ και επανέλαβε τη δέσμευση για πιστή εφαρμογή των χρονοδιαγραμμάτων.

Από τις Βρυξέλλες υπουργός Οικονομικών επιβεβαίωσε ότι τα μέτρα του 2011 αλλά και αυτά που ενδέχεται να "αναπροσαρμοστούν" για το 2010 θα οριστικοποιηθούν στην επίσκεψη της τρόικας την επόμενη εβδομάδα. Δήλωσε ότι εξετάζονται πολλές εναλλακτικές προτάσεις για τον ΦΠΑ αλλά και για την εξίσωση του φόρου ανάμεσα στο πετρέλαιο κίνησης και θέρμανσης.

Στη χώρα μας βρίσκεται από τη Δευτέρα υπηρεσιακό κλιμάκιο της τρόικας που επικεντρώνεται στη συλλογή στοιχείων κυρίως για την πορεία των εσόδων, δαπανών και τις οφειλές του Δημοσίου, των ΔΕΚΟ και άλλων ελλειμματικών δημόσιων οργανισμών και της τοπικής αυτοδιοίκησης. Στόχος να υπάρξει καθαρότερη εικόνα για το πού θα κλείσουν μέχρι το τέλος του έτους, ώστε να παρθούν οι ανάλογες αποφάσεις για τα μέτρα όταν θα καταφθάσουν τα υψηλόβαθμα στελέχη. Σύμφωνα με πληροφορίες του euro2day, η Κομισιόν δεν κρύβει τον προβληματισμό της για τις καθυστερήσεις στα στοιχεία, που καθιστούν δύσκολες τις προβλέψεις.

Νωρίτερα το Ecofin επικύρωσε και τυπικά την εκταμίευση της δεύτερης δόσης του δανείου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v