Ecofin: Ασυμφωνία για φόρο στις τράπεζες

Με την επικύρωση της δεύτερης δόσης του δανείου προς την Ελλάδα και την υπερψήφιση της εφαρμογής του ευρωπαϊκού εξαμήνου "European semester" από το 2011 ολοκληρώθηκαν οι εργασίες του συμβουλίου Ecofin.

Ecofin: Ασυμφωνία για φόρο στις τράπεζες
Με την επικύρωση της δεύτερης δόσης του δανείου προς την Ελλάδα και την υπερψήφιση της εφαρμογής του ευρωπαϊκού εξαμήνου "European semester" από το 2011 ολοκληρώθηκαν οι εργασίες του συμβουλίου Ecofin.

Όπως δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ο αρμόδιος επίτροπος κ. Όλι Ρεν, οι συζητήσεις για την οικονομική διακυβέρνηση, την εποπτεία των τραπεζών και την αυστηροποίηση των ποινών στους παραβάτες του Συμφώνου Σταθερότητας θα συνεχιστούν μέχρι τις 29 Σεπτεμβρίου, όταν η Κομισιόν θα παρουσιάσει τις τελικές προτάσεις.

Πίσω από τις κλειστές πόρτες οι διαφωνίες των χωρών-μελών, ιδιαίτερα της Βρετανίας, συνεχίστηκαν καθώς το Λονδίνο δεν επιθυμεί καπέλωμα των εθνικών αρχών από κοινοτικές, ιδιαίτερα στον χρηματοπιστωτικό τομέα.

Από την πλευρά του, ο επίτροπος εσωτερικής αγοράς, κ. Μισέλ Μπαρνιέ, παραδέχθηκε ότι και τώρα δεν υπήρξε ομοφωνία ούτε στο θέμα φόρου στις τράπεζες (bank levy) ούτε στο ζήτημα φορολογίας χρηματοπιστωτικών συναλλαγών και ότι οι διαβουλεύσεις θα συνεχιστούν.

Όσον αφορά στο ευρωπαϊκό εξάμηνο, όλοι οι εθνικοί προϋπολογισμοί θα υποβάλλονται στην Κομισιόν κάθε Μάρτιο ώστε να γίνονται οι απαραίτητες διαβουλεύσεις σε περίπτωση όπου είναι δημοσιονομικά χαλαρότεροι του επιτρεπτού.

"Η πρωτοβουλία αυτή θα επιτρέψει την παρακολούθηση της οικονομικής και δημοσιονομικής πολιτικής των χωρών-μελών σε βάθος έξι μηνών κάθε χρόνο, από το 2011, ώστε να ανιχνευθούν ανακολουθίες και έκτακτες ανισορροπίες", αναφέρει το κείμενο των συμπερασμάτων του Ecofin.

Η επίβλεψη θα ξεκινάει κάθε Μάρτιο και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα αποφασίζει τις δημοσιονομικές προκλήσεις για την κάθε χώρα, βασιζόμενο σε εκθέσεις της Κομισιόν. Η κάθε κυβέρνηση θα λαμβάνει υπόψη τις συστάσεις πριν υποβάλει το προσχέδιο του προϋπολογισμού τον Απρίλιο. Η συνολική επίβλεψη θα γίνεται κάθε Ιούνιο και Ιούλιο και ο στόχος είναι να επικεντρώνονται οι προσπάθειες γύρω από το 3% στο έλλειμμα και το 60% στο δημόσιο χρέος, όπως προβλέπει το Σύμφωνο Σταθερότητας.

Ωστόσο, όπως αναμενόταν, το τελικό κείμενο είναι πολύ χαλαρότερο και δεν ξεκαθαρίζει εάν η Κομισιόν θα έχει δικαίωμα ουσιαστικής παρέμβασης σε περίπτωση όπου μια χώρα παρουσιάσει προϋπολογισμό με τάσεις δημοσιονομικού εκτροχιασμού. Αναμφισβήτητα η φράση "οι χώρες θα πρέπει να λάβουν υπόψη τις συστάσεις" δείχνει ότι τελικά πέρασε η άποψη του βρετανικού μπλοκ ότι το αρχικό μέτρο που προνοούσε παρέμβαση της Κομισιόν παραβιάζει την εθνική κυριαρχία κι έτσι η ορολογία χαλάρωσε ώστε να καμφθεί το βέτο.

Όλι Ρεν: το μερίδιο της Σλοβακίας προς την Ελλάδα θα επωμιστούν οι άλλες 14 χώρες

Στο κενό έπεσαν οι πιέσεις της Κομισιόν και του προεδρείου του Eurogroup προς τη Σλοβακία να ανακαλέσει την απόφασή της και να καταβάλει τελικά το μερίδιο του δανείου που της αναλογεί προς την Ελλάδα. Η συνάντηση του αρμόδιου επιτρόπου κ. Όλι Ρεν με τον Σλοβάκο υπουργό Οικονομικών κ. Ιβάν Μίκλος, νωρίτερα σήμερα, διεξήχθη σε κλίμα έντασης και παρά τις προσπάθειες να πει το "ναι" η συνάντηση κατέληξε με ένα ρητό"όχι" από την πλευρά της σλοβακικής κυβέρνησης.

Ερωτώμενος τι επιπτώσεις θα έχει η απόφαση αυτή στο ελληνικό δάνειο, ο επίτροπος δήλωσε ότι το μερίδιο που αντιστοιχεί στη Σλοβακία, ύψους 816 εκατομμυρίων ευρώ, "θα το επωμιστούν οι υπόλοιπες 14 χώρες της ευρωζώνης".

Πρόσθεσε δε ότι οι πιέσεις προς τη Σλοβακία θα συνεχιστούν και υπογράμμισε πως η χώρα πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες της και να επιδείξει αλληλεγγύη προς τους εταίρους της, σε μια κρίσιμη χρονική στιγμή για την ευρωζώνη.

Αμέσως μετά τη λήξη της συνάντησης, Ευρωπαίοι διπλωμάτες άφηναν να διερρεύσει στους δημοσιογράφους ότι "η Σλοβακία απειλείται πλέον με απομόνωση μέσα στην Ε.Ε." και ότι "θα δυσκολέψουν οι διαπραγματεύσεις που αφορούν στον κοινοτικό προϋπολογισμό καθώς οι πιο πλούσιες χώρες μπορεί να φανούν λιγότερο πρόθυμες να χρηματοδοτήσουν τις φτωχότερες"

Υπενθυμίζεται ότι η νέα κυβέρνηση της Σλοβακίας ανέτρεψε την απόφαση της προηγούμενης κυβέρνησης να συμμετάσχει στο δάνειο προς την Ελλάδα, με τη δικαιολογία ότι οι φτωχότερες χώρες δεν πρέπει να ξελασπώνουν τις πλουσιότερες. Η Σλοβακία είναι το πιο φτωχό κράτος της ευρωζώνης.

Περίπου το ένα τρίτο του κοινοτικού προϋπολογισμού, ύψους 130 δισεκατομμυρίων ευρώ, διοχετεύεται στις χώρες τις κεντρικής και ανατολικής Ευρώπης, συμπεριλαμβανομένης και της Σλοβακίας.

Στο συμβούλιο του Εurogroup η ελληνική οικονομία

Στη συνεδρίαση των 16 υπουργών Οικονομίας της ευρωζώνης θα εξεταστεί η πρόοδος της εφαρμογής του μνημονίου, βάσει των εκθέσεων που κατέθεσαν η Κομισιόν και η ΕΚΤ. Όπως έγραψε χθες το euro2day, οι συστάσεις του Εurogroup αναμένεται να επικεντρωθούν σε πέντε τομείς-ρίσκα, ενώ θα ζητηθούν η επίσπευση των μεταρρυθμίσεων και η περαιτέρω συρρίκνωση των δαπανών.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v