Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Περνούν οι ελληνικές τράπεζες τα stress test

Με επιτυχία περνούν οι ελληνικές τράπεζες τα stress tests που πραγματοποιήθηκαν σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, ενώ οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ίσως υπάρξει -δεν είναι βέβαιο - "κόψιμο" της ΑΤΕbank.

Περνούν οι ελληνικές τράπεζες τα stress test
Με επιτυχία περνούν οι ελληνικές τράπεζες τα stress tests που πραγματοποιήθηκαν σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, παρά τη σκλήρυνσή τους στο κομμάτι των επισφαλειών, ενώ οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ίσως υπάρξει - δεν είναι βέβαιο - "κόψιμο" της ΑΤΕbank.

Εάν επιβεβαιωθεί αυτό, τότε αναμένεται να ενεργοποιηθεί σύντομα η πρόταση του διοικητή της, κ. Θεόδωρου Πανταλάκη, για αύξηση μετοχικού κεφαλαίου με μετατροπή των προνομιούχων μετοχών σε κοινές και νέο κεφάλαιο ύψους 375 εκατ. ευρώ.

Σημειώνεται ότι το 23% των μετοχών της ΑΤΕ βρίσκεται στα χέρια επενδυτών και δεν αποκλείεται να υπάρξει ενδιαφέρον και συμμετοχή στην αύξηση και από νέους μετόχους.

Σε ό,τι αφορά τους άλλους τραπεζικούς ομίλους της χώρας, από τις πρώτες διαθέσιμες πληροφορίες φαίνεται ότι περνούν με επιτυχία τα stress tests, τα οποία αξίζει να αναφερθεί έχουν χαρακτηριστεί από τους ξένους αναλυτές ιδιαίτερα ήπια και είναι βασισμένα κυρίως σε επικοινωνιακού χαρακτήρα πρακτικές. Όσο για το haircut των ελληνικών ομολόγων, προσδιορίστηκε στο 23%.

Πού βασίστηκαν

Τα stress tests βασίστηκαν στη μέτρηση με το βασικό αλλά και το stress σενάριο των εξής κινδύνων: του πιστωτικού, του κινδύνου αγοράς και του κινδύνου επιτοκίου.

Στην πρώτη κατηγορία τα χαρτοφυλάκια των χορηγήσεων των ελληνικών τραπεζών υπόκεινται σε εξονυχιστικό έλεγχο. Ο έλεγχος δεν πραγματοποιήθηκε στο σύνολο των δανείων αλλά εξειδικευμένα. Ελέγχθηκε, δηλαδή, το χαρτοφυλάκιο των επιχειρηματικών δανείων, των καταναλωτικών και των στεγαστικών κι αυτά ανά χώρα, δηλαδή με διαφορετικές παραδοχές στην ελληνική αγορά και με διαφορετικές ανά θυγατρική, ανάλογα με την κατάσταση της τοπικής οικονομίας.

Το... τεστάρισμα έγινε για τρεις οικονομικές χρήσεις: για το 2009 με βάση τα επίσημα στοιχεία των ισολογισμών, για το 2010 με βάση τις εκτιμήσεις και επίσης για το 2011. Βαρόμετρο που κρίνει τα αποτελέσματα των τεστ είναι το ύψος προβλέψεων που έχουν σχηματίσει (για το 2009 που είναι η βάση) και σχεδιάζουν να σχηματίσουν (για το δεύτερο εξάμηνο του 2010 και το 2011) οι ελληνικές τράπεζες.

Πάνω στο ποσό των συνολικών προβλέψεων γίνεται το stress test του πιστωτικού κινδύνου: Η πρώτη παραδοχή είναι ρεαλιστική με βάση τις μέσες εκτιμήσεις για τις επισφάλειες, ενώ η δεύτερη παραδοχή είναι ιδιαίτερα ακραία και βασίζεται σε εφιαλτικά, άρα και εξωπραγματικά, σενάρια.

Το χαρτοφυλάκιο των καταναλωτικών δανείων (στην Ελλάδα και στις θυγατρικές) συγκεντρώνει τον μεγαλύτερο βαθμό επικινδυνότητας άρα και την πιο ακραία παραδοχή, έπεται με πιο ήπιες παραδοχές το χαρτοφυλάκιο των επιχειρηματικών δανείων και στα στεγαστικά κυριαρχεί το ρεαλιστικό σενάριο.

Κίνδυνος αγοράς

Και σε αυτήν την κατηγορία τα τεστ έγιναν πάνω στο βασικό αλλά και στο ακραίο σενάριο όσον αφορά στην αγορά ομολόγων και μετοχών. Στα ομόλογα τα τεστ επικεντρώνονται στο εμπορικό χαρτοφυλάκιο και υπολογίζεται το ύψος των πιθανών ζημιών. Αντίστοιχα, με βάση τις εκτιμήσεις για το πού θα κινηθεί (άνοδος ή πτώση) η αγορά μετοχών, πραγματοποιήθηκαν τα τεστ στο μετοχικό χαρτοφυλάκιο της κάθε τράπεζας.

Κίνδυνος επιτοκίου

Εδώ τα τεστ αφορούν, πέραν των επιτοκίων, στις χορηγήσεις και στις καταθέσεις όπως και στην ισοτιμία μεταξύ ευρώ, δολαρίου, γεν και άλλων νομισμάτων, στα οποία μπορεί να έχει επενδύσει ο κάθε τραπεζικός όμιλος.


Σκληρότερες παραδοχές στα stress tests των ελληνικών τραπεζών;

Χθες το βράδυ, το πρακτορείο Reuters, επικαλούμενο τραπεζικές πηγές στην Ελλάδα, μετέδωσε ότι οι ευρωπαϊκές ρυθμιστικές αρχές σκλήρυναν τα κριτήρια των stress tests για τις ελληνικές τράπεζες, μόλις 24 ώρες πριν από τη δημοσιοποίηση των αποτελεσμάτων.

"Ενημερωθήκαμε ότι οι παράμετροι έχουν αλλάξει, έγιναν πιο σκληρές", δήλωσε αξωματούχος ελληνικής τράπεζας στο πρακτορείο.

Ορισμένες τραπεζικές πηγές στην Αθήνα έλεγαν ότι η ακραία παραδοχή της τελευταίας στιγμής αφορά στην εκτόξευση των επισφαλειών στα τέλη του 2010 στο 16% - 17% και σε μεγαλύτερο ποσοστό ύφεσης.

Πηγές στην Τράπεζα της Ελλάδος, πάντως, δήλωσαν άγνοια.  

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v