Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΔΝΤ: Εύσημα και "καμπανάκια" για την οικονομία

Θετικά σχόλια για την τήρηση του μνημονίου αλλά και προειδοποίηση για πληθωρισμό και δαπάνες νοσοκομείων, ΔΕΚΟ, ΟΤΑ στην τελευταία έκθεση του ΔΝΤ. Τι λέει για έμμεσους φόρους, τράπεζες, ασφαλιστικό.

ΔΝΤ: Εύσημα και καμπανάκια για την οικονομία
Τα ρίσκα στην υλοποίηση του μνημονίου και του οικονομικού προγράμματος της Ελλάδας επισημαίνει σε σημερινή του ανακοίνωση το ΔΝΤ.

Μία εβδομάδα πριν από τη νέα επίσκεψη των ελεγκτών της τρόικας, ο διεθνής οργανισμός επικαιροποίησε την ενδιάμεση έκθεση για την πρόοδο της χώρας μας που ανακοινώθηκε την περασμένη εβδομάδα υπό μορφή ανεπίσημου πορίσματος και αφορούσε στην επίσκεψη των ελεγκτών στις 14 - 17 Ιουνίου.

Η τελευταία έκθεση του ΔΝΤ υπογραμμίζει ότι τηρείται το χρονοδιάγραμμα των συμφωνηθέντων με την τρόικα από την ελληνική κυβέρνηση. 

Ειδικότερα, το ταμείο υπογραμμίζει τη σημαντική μείωση του ελλείμματος και τη γρήγορη υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων από την ελληνική κυβέρνηση.

Ακόμη, εστιάζει στη μείωση των δαπανών που έχει επιτευχθεί καθώς και στην προώθηση του εργασιακού και του ασφαλιστικού εντός των χρονοδιαγραμμάτων που περιγράφονται στο μνημόνιο. 

Ωστόσο, η έκθεση προειδοποιεί και για τους κινδύνους που ελλοχεύουν για το ελληνικό πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων. 


Τι καινούργιο λέει η έκθεση

1. Οι αξιωματούχοι αναφέρουν ότι οι "προκλήσεις παραμένουν εμφανείς παρά τη δυνατή εκκίνηση του προγράμματος". Διαπιστώνουν ότι υπάρχει η πολιτική βούληση, που όμως συναντά εμπόδια στη "συνεχιζόμενη κοινωνική αγωνία για τις επιπτώσεις των μέτρων". Διαπιστώνουν επίσης ότι η κυβέρνηση ανησυχεί για τη συνεχιζόμενη ανακύκλωση των απόψεων από αναλυτές ότι η Ελλάδα θα τα καταφέρει μόνο με αναδιάρθρωση του χρέους.

2. Η οικονομική "απάντηση" στο πρόγραμμα δεν έχει ξεδιπλωθεί πλήρως. Το μακροοικονομικό σκέλος θα επαναξιολογηθεί στις επόμενες εκθέσεις. Το ΔΝΤ αναφέρει ότι οι δραστικές περικοπές στις δαπάνες επιβάρυναν την οικονομική δραστηριότητα και οι εξαγωγές δεν έχουν αυξηθεί. Συνιστά στην κυβέρνηση το άνοιγμα της οικονομίας και τη βελτίωση της φορολογικής διοίκησης ώστε να παταχθεί η παραοικονομία.

3. Ο πληθωρισμός παραμένει πολύ υψηλός. Ο οργανισμός παραδέχεται ότι υποτίμησε τις επιπτώσεις των έμμεσων φόρων και επισημαίνει ότι θα γίνει αναθεώρηση των προβλέψεων προς τα πάνω. Διαπιστώνει ότι οι αυξήσεις πέρασαν στην αγορά των προϊόντων και υποδεικνύει στο υπουργείο Οικονομίας να προχωρήσει γρήγορα σε μεταρρυθμίσεις στην αγορά προϊόντων και υπηρεσιών σε συνεργασία με την Κομισιόν.

4. Οι δημοσιονομικές εξελίξεις εμπεριέχουν ρίσκα που αφορούν στον τομέα των δαπανών στην υγεία και στα ασφαλιστικά ταμεία. Έτσι διατυπώνεται πρόβλημα στη συλλογή και στην ποιότητα των στοιχείων, ώστε να διαπιστωθεί το ύψος των ελλειμμάτων που χαρακτηρίζονται "μαύρες τρύπες" λόγω της χρόνιας παρουσίας τους.

5. Όσον αφορά στο ασφαλιστικό, η κυβέρνηση πρέπει να ετοιμάσει "σχέδιο εκτάκτου ανάγκης" ώστε να συμπληρώσει πιθανά κενά του παρόντος νομοσχεδίου που ενδεχεται να φανούν στην πορεία.

6. Η ρευστότητα των τραπεζών και η εξυγίανσή τους χρειάζονται συνεχιζόμενη επαγρύπνηση. Η βοήθεια από την ΕΚΤ και η δημιουργία του ΤΧΣ είναι αναγκαία. Εδώ οι αξιωματούχοι σημειώνουν ότι δεν έχουν επαρκή στοιχεία για την έκθεση των ιδιωτικών τραπεζών σε ελληνικά ομόλογα.

7. Χρειάζεται αμέσως αναπτυξιακός νόμος και άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων (δικηγόροι, φορτηγά, αρχιτέκτονες κ.λπ.) και η κυβέρνηση πρέπει να πιέσει περισσότερο ώστε να καμφθούν οι όποιες αντιδράσεις

8. Οι ελλειμματικές ΔΕΚΟ πρέπει ή να ιδιωτικοποιηθούν ή να κλείσουν.

Στην έκθεση σημειώνεται ότι η εικόνα των ελεγκτών θα ολοκληρωθεί κατά την επίσκεψή τους στο τέλος Ιουλίου και επίσης πως το Δ.Σ. θα την επιθεωρήσει στις αρχές Σεπτεμβρίου. Οι αξιωματούχοι εκφράζουν "την αισιοδοξία τους για το πρόβλημα δεδομένης και της δύσκολης κατάστασης στην οποία βρίσκεται η χώρα".

Αναφέρουν ακόμα ότι η εμπιστοσύνη θα επανέλθει όταν η Ελλάδα εφαρμόσει πιστά και μόνιμα το εν λόγω πρόγραμμα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v