Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τράπεζες: Το ελληνικό σχέδιο άμυνας!

Γιατί προκρίνονται από τους τραπεζίτες τα deals μεταξύ εγχώριων τραπεζών. Οι συζητήσεις και τα ελληνικά "αγκάθια". Ποιοι ξένοι όμιλοι καιροφυλακτούν. "Ανάχωμα" στις αποτιμήσεις τα προσφερόμενα τιμήματα.

Τράπεζες: Το ελληνικό σχέδιο άμυνας!
Αλλαγή κλίματος και πιθανώς σελίδας για τον τραπεζικό κλάδο, με επιπτώσεις και στην ευρύτερη οικονομία, επιχειρούν από τα μέσα της προηγούμενης εβδομάδας οι Έλληνες τραπεζίτες, με τις "ευλογίες" της κυβέρνησης.

Διαβλέποντας τον κίνδυνο που δημιουργεί ο συνδυασμός χαμηλών χρηματιστηριακών αποτιμήσεων με τις σαφέστερες, προϊόντος του χρόνου, ενδείξεις πιστής υλοποίησης των στόχων του προϋπολογισμού, οι Έλληνες τραπεζίτες αναλαμβάνουν την πρωτοβουλία των κινήσεων.

Στόχος τους αφενός να προλάβουν τυχόν επιθετικές κινήσεις ξένων, προστατεύοντας τα συμφέροντά τους, και αφετέρου να ποντάρουν στην επόμενη ημέρα. Και όλα αυτά επειδή γνωρίζουν ότι στην περίπτωση όπου η χώρα αποτύχει δεν θα έχουν τίποτε να χάσουν, ενώ αντίθετα αν επιτευχθούν οι στόχοι θα έχουν πολλά να κερδίσουν ή έστω να… ανακτήσουν από τα χαμένα.

Προς το παρόν, ο χρόνος είναι σύμμαχός τους. Οι μεγάλες ευρωπαϊκές τράπεζες, τρομαγμένες από τη δημοσιονομική περιπέτεια της χώρας, προτιμούν να περιμένουν σαφέστερα σημάδια εξόδου από τη δημοσιονομική κρίση και ολοσχερούς αποφυγής της αναδιάρθρωσης χρέους.

Η συγκράτησή τους ορίζει και τα περιθώρια στα οποία μπορούν να κινηθούν τα deals συγκέντρωσης του τραπεζικού κλάδου. Μάλιστα λέγεται ότι  "οι ξένοι ενδιαφέρονται περισσότερο σε αυτήν τη συγκυρία να βάλουν χέρι στις θυγατρικές των ελληνικών τραπεζών στην ανατολική Ευρώπη παρά στις μητρικές".

Με τις αποτιμήσεις να έχουν πιάσει πάτο, οι ελληνικές τράπεζες καθίστανται ευάλωτες. Πόσο μάλλον που ενδιαφέρον εκδηλώνεται από αμφιβόλου προελεύσεως μνηστήρες. "Το τελευταίο διάστημα οι ελληνικές τράπεζες έχουν προσελκύσει το ενδιαφέρον περίεργων hedge funds ακόμη και τουρκικών τραπεζών", αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Δεύτερος σύμμαχος των τραπεζιτών είναι η ίδια η κυβέρνηση. Το Δημόσιο προκρίνει σαφώς τη συνένωση δυνάμεων μεταξύ των ελληνόκτητων τραπεζών ή έστω μεταξύ πιστωτικών ιδρυμάτων που δραστηριοποιούνται στην ελληνική αγορά.

Και αυτό διότι αφενός ποντάρει στην αλλαγή κλίματος και, γιατί όχι, ατζέντας και αφετέρου ξέρει ότι το κρίσιμο ορόσημο για το τραπεζικό σύστημα είναι τα stress tests, και δη αυτά του προσεχούς Σεπτεμβρίου.

Ο κώδωνας του κινδύνου για "αφελληνισμό" των ελληνικών τραπεζών, που έκρουσε προ μερικών ημερών ο πρόεδρος της Εθνικής Τράπεζας, κ. Β. Ράπανος, είναι χαρακτηριστικό του κλίματος που επικρατεί μεταξύ των τραπεζιτών.

Με το υλικό έτοιμο, το ελληνικό σχέδιο άμυνας συναρμολογείται αυτόματα, αν δεν είχε προσχεδιαστεί εδώ και μήνες, αναφέρουν παράγοντες της αγοράς.

Η Πειραιώς ήταν η πρώτη που ανταποκρίθηκε στο κάλεσμα της κυβέρνησης προτείνοντάς της να εξαγοράσει την ΑΤΕ και το Τ.Τ. για να δημιουργηθεί η δεύτερη μεγαλύτερη με τα σημερινά δεδομένα τράπεζα για την ελληνική αγορά, με ενεργητικό 105,2 δισ. ευρώ, χορηγήσεις 69 δισ. ευρώ, καταθέσεις ύψους 64 δισ. ευρώ και 1.541 καταστήματα εντός και εκτός συνόρων.

Συνεργάτες του κ. Σάλλα υποστηρίζουν ότι πριν προχωρήσει στην κίνηση ζύγισε κι άλλες εναλλακτικές, ακόμη και ένα deal, με ξένη ευρωπαϊκή τράπεζα (BNP Paribas), ωστόσο προτίμησε την ελληνική λύση.

Το ελληνικό "ανάχωμα"

Η προσφορά της Πειραιώς για την ΑΤΕ και το Τ.Τ. θέτει και το πρώτο ελληνικό ανάχωμα στις χρηματιστηριακές αποτιμήσεις.

"Εφόσον σε αυτά τα επίπεδα τιμών προκύπτουν προτάσεις εξαγοράς τραπεζών, οι insiders της αγοράς βγαίνουν έμπρακτα στην πλευρά των αγοραστών", επισημαίνουν χρηματιστές, σημειώνοντας ότι τα 329 εκατ. ευρώ για το 33,04% του Τ.Τ. αποτελούν πια "βυθό" αποτίμησης, που συνυπολογίζεται στα μοντέλα Ελλήνων και ξένων αναλυτών.      


Τα χαμηλά 2010 των ελληνικών τραπεζών

Εθνική Τράπεζα

8,8 ευρώ

Alpha Bank

4,04 ευρώ

Eurobank

3,62 ευρώ

Τράπεζα Πειραιώς

3,36 ευρώ

Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο

2,39 ευρώ

Αγροτική Τράπεζα

0,97 ευρώ

Marfin Popular Bank

1,37 ευρώ

Τράπεζα Κύπρου

3,02 ευρώ



Η αλλαγή κλίματος στους ξένους και το timing των κινήσεων

Το timing της εκδήλωσης του νέου γύρου συγκέντρωσης είναι προς το παρόν βοηθητικό. Οι μεγάλες πωλήσεις των ξένων έχουν ολοκληρωθεί, ενώ το τελευταίο διάστημα παρατηρείται ενδιαφέρον από την πλευρά των ξένων να αγοράσουν ελληνικές μετοχές μέσω ιδιωτικής τοποθέτησης ή αυξήσεων κεφαλαίου.

Το κλίμα σταδιακά αρχίζει να μεταβάλλεται και οι τραπεζίτες επιδιώκουν να βγουν στον αφρό του κύματος. Η αίσθηση που έχει η αγορά είναι ότι η διερεύνηση της Εθνικής για κάλυψη τυχόν αδιάθετων αύξησης κεφαλαίου στο εξωτερικό και στην Ελλάδα ήταν επιτυχής.

Παρ' όλα αυτά, και παρά τα σενάρια για πώληση του ποσοστού της Finansbank, ο κυβερνητικός σχεδιασμός δεν δείχνει να περιλαμβάνει σε πρώτη φάση την αξιοποίηση στις κινήσεις συγκέντρωσης της μεγαλύτερης ελληνικής τράπεζας.

Το υπουργείο Οικονομικών δείχνει να προκρίνει την παραμονή της ΕΤΕ σε καθεστώς εφεδρείας. Η δε πώληση ποσοστού της Finansbank δεν είναι τόσο εύκολη όσο γράφεται εσχάτως, αν συνυπολογιστεί ότι η General Electric δεν μπορεί να βρει ικανοποιητικό τίμημα για να αποεπενδυθεί από την Garanti Bank, τη δεύτερη μεγαλύτερη τουρκική τράπεζα.

Οι άλλοι και η επόμενη ημέρα

Σε ό,τι αφορά τους άλλους τραπεζίτες, κανείς δεν αιφνιδιάστηκε. Τουναντίον, η πρωτοβουλία του κ. Μιχάλη Σάλλα τους λύνει τα χέρια καθώς βρέθηκε κάποιος που αποφάσισε να πατήσει τη σκανδάλη, σε ένα όπλο που εδώ και τρεις μήνες βρίσκεται πάνω στο τραπέζι του κλάδου και ουδείς έκανε την πρώτη κίνηση.

Μάλιστα, αναφέρουν: "Μιλάμε εδώ και μήνες μεταξύ μας, αλλά προκύπτουν διάφορα θέματα. Η κίνηση Σάλλα πυροδοτεί πλέον τις εξελίξεις και αναμένεται ντόμινο. Βέβαια, προς το παρόν, όλοι τελούν εν αναμονή της διευκρίνισης των προθέσεων του ελληνικού δημοσίου.

Δεν αποκλείεται το deal που ανακοινώθηκε να τρέχει παράλληλα με άλλες συμφωνίες". Επίσης προσθέτουν πως "το ματς ξεκίνησε και ανά πάσα στιγμή μπορεί να γίνουν κινήσεις, ωστόσο χωρίς βιασύνη".

Αν η εκτίμηση ότι η ΕΤΕ παραμένει προς το παρόν σε εφεδρεία ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα, τότε ενώπιος ενωπίω βρίσκεται το ζεύγος Alpha Bank - Eurobank. Το ενδεχόμενο συγχώνευσης των δύο μεγαλύτερων ελληνικών τραπεζών ήταν και παραμένει ένα από τα βασικά σενάρια.

Σε αυτήν, όμως, την περίπτωση όπως και σε άλλους συνδυασμούς, υπάρχουν αντιδράσεις από τα management teams μόνο στο άκουσμα της ιδέας, ειδικά εκεί όπου οι managers είναι και μέτοχοι.

Με ενδιαφέρον αναμένει η αγορά και το αν η EFG Eurobank πρωτίστως και μετά άλλες τράπεζες εκδηλώσουν ενδιαφέρον μεμονωμένα για το Τ.Τ. Με δεδομένο ότι θα απαιτηθεί χρόνος προκειμένου η κυβέρνηση να δρομολογήσει τη δική της διαδικασία για αποκρατικοποιήσεις, τόσο η EFG Eurobank όσο και οι υπόλοιπες τράπεζες κρατούν προς το παρόν στάση αναμονής.

Στην περίπτωση όπου η Εθνική διαδραματίσει πρωταγωνιστικό ρόλο στον νέο γύρο συγκέντρωσης, τότε όλα τα σενάρια είναι ανοιχτά.

Μια συμφωνία με τη Eurobank είναι, όπως αναφέρει πηγή της Εθνικής, εύκολη ως προς την άμεση και γρήγορη υλοποίησή της. Ο όμιλος Λάτση ελέγχει (άμεσα και έμμεσα) ποσοστό περίπου 60% της Eurobank, με συνέπεια να ορίζει το παιχνίδι. Οι δύο τράπεζες είναι συμπληρωματικές, κυρίως στις αγορές της νοτιοανατολικής Ευρώπης.

Σε ό,τι αφορά την Alpha Bank, το φλέρτ με την Εθνική κρατάει χρόνια, ο πρόεδρος της τράπεζας κ. Γιάννης Κωστόπουλος, τάσσεται υπέρ αυτού και απομένει να συμφωνήσουν και οι υπόλοιποι μέτοχοι. Βέβαια, ένα deal μεταξύ της ΕΤΕ και της Eurobank ή της Alpha Bank εκτιμάται ότι θα οδηγήσει σε κλείσιμο καταστημάτων και σε μείωση του προσωπικού.

"Οι συζητήσεις που μέχρι σήμερα γίνονταν μεταξύ τυρού και αχλαδίου αποκτούν ουσία, νόημα και συγκεκριμένη στόχευση", τονίζει εις εκ των εμπλεκόμενων τραπεζιτών.

Οι ξένοι… διστακτικοί "γαμπροί"

Κι ενώ οι συζητήσεις ανάμεσα στους μάνατζερ των ελληνικών τραπεζών έχουν πάρει φωτιά, υπάρχει δίοδος επικοινωνίας και με ξένες ευρωπαϊκές τράπεζες, οι οποίες επιδιώκουν την είσοδό τους στην ελληνική αγορά.

Με τη διαφορά ότι αναμένουν να προηγηθεί το ξεκαθάρισμα ως προς την πορεία της ελληνικής οικονομίας και συγκεκριμένα το τι θα γίνει με το ενδεχόμενο αναδιάρθρωσης ή όχι του ελληνικού χρέους.

"Οι ξένοι, από την Ιταλία και το Παρίσι μέχρι και το Λονδίνο, έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για την εξαγορά ελληνικών τραπεζών καθώς θεωρούν ότι οι αποτιμήσεις είναι εντυπωσιακά φθηνές, ωστόσο προτιμούν να πληρώσουν ακριβότερα, σε μερικούς μήνες, αφού προσδιοριστεί με ακρίβεια η αναδιάρθρωση ή όχι του χρέους", επισημαίνει στέλεχος μεγάλης ελληνικής τράπεζας.

Το Euro2day έχει επισημάνει ότι η Εμπορική έχει μετεξελιχθεί σε "εργαλείο" για deal στη στρατηγική της Credit Agricole, η οποία φέρεται να ενδιαφέρεται να συγχωνεύσει την Εμπορική με ελληνική τράπεζα για να αποκτήσει management team και ισχυρό μερίδιο αγοράς.

Στους ξένους "γαμπρούς" φέρονται και η BNP Paribas αλλά και η ιταλική Unicredito, η οποία στο παρελθόν είχε εκδηλώσει σοβαρό ενδιαφέρον για την απόκτηση της Alpha Bank.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v