Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΤτΕ: Αύξηση εμπορικού ελλείμματος στο 5μηνο 2004

Σημαντική αύξηση του εμπορικού ελλείμματος παρατηρήθηκε στο 5μηνο του 2004, σύμφωνα με στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος. Το 5μηνο του 2004 το εμπορικό έλλειμμα αυξήθηκε κατά 660 εκατ. ευρώ και διαμορφώθηκε στα 10,08 δισ. ευρώ. Διεύρυνση του εμπορικού ελλείμματος το Μάιο.

ΤτΕ: Αύξηση εμπορικού ελλείμματος στο 5μηνο 2004
Σημαντική αύξηση του εμπορικού ελλείμματος παρατηρήθηκε στο 5μηνο του 2004, σύμφωνα με στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος.

Ειδικότερα, την περίοδο Ιανουαρίου-Μαΐου 2004, το εμπορικό έλλειμμα αυξήθηκε κατά 660 εκατ. ευρώ σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2003 και διαμορφώθηκε στα 10,08 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με στοιχεία της Τράπεζας, η εξέλιξη αυτή οφείλεται στην κατά 1.296 εκατ. ευρώ (ή 11,4%) αύξηση της δαπάνης για εισαγωγές αγαθών εκτός καυσίμων, η οποία υπερκάλυψε τόσο την κατά 477 εκατ. ευρώ (ή 12,2%) άνοδο των αντίστοιχων εισπράξεων από εξαγωγές όσο και την κατά 160 εκατ. ευρώ μείωση των καθαρών πληρωμών για καύσιμα.

Όσον αφορά στο έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών, αναφέρεται πως το 5μηνο του 2004 περιορίστηκε σημαντικά (κατά 1.029 εκατ. ευρώ) σε σύγκριση με το αντίστοιχο πεντάμηνο του 2003 και διαμορφώθηκε σε 4.038 εκατ. ευρώ.

Η εξέλιξη αυτή αντανακλά κυρίως τη μεγάλη αύξηση του πλεονάσματος του ισοζυγίου των υπηρεσιών και δευτερευόντως την αξιόλογη αύξηση του πλεονάσματος του ισοζυγίου των μεταβιβάσεων, οι οποίες συνολικά υπεραντιστάθμισαν τη διεύρυνση του εμπορικού ελλείμματος και του ελλείμματος του ισοζυγίου των εισοδημάτων.

Σε επίπεδο Μαΐου, το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών περιορίστηκε σε σύγκριση με εκείνο του αντίστοιχου μήνα του προηγούμενου έτους και διαμορφώθηκε στα 681 εκατ. ευρώ από 738 εκατ. ευρώ πέρσι. Το εμπορικό έλλειμμα σημείωσε αύξηση από τα 1,877 δισ. ευρώ έως τα 2,022 δισ. ευρώ.

Η εξέλιξη αυτή οφείλεται αποκλειστικά στη διεύρυνση του πλεονάσματος του ισοζυγίου των υπηρεσιών, ενώ αντίθετα διευρύνθηκαν τα ελλείμματα του εμπορικού ισοζυγίου και του ισοζυγίου των εισοδημάτων και περιορίστηκε το πλεόνασμα του ισοζυγίου των μεταβιβάσεων.

Το μήνα Μάιο, στην κατηγορία των άμεσων επενδύσεων παρατηρήθηκε μικρή καθαρή εκροή κεφαλαίων. Στην κατηγορία των επενδύσεων χαρτοφυλακίου, η καθαρή εκροή ύψους 3.042 εκατ. ευρώ αντανακλά κυρίως την αύξηση των τοποθετήσεων κατοίκων σε ομόλογα έκδοσης μη κατοίκων.

Ακόμη, όσον αφορά τις ”λοιπές” επενδύσεις, η καθαρή εισροή ύψους 4.021 εκατ. ευρώ αντανακλά κυρίως τη μείωση των καταθέσεων και των τοποθετήσεων σε repos στο εξωτερικό από κατοίκους (εγχώρια πιστωτικά ιδρύματα) και την αύξηση των αντίστοιχων τοποθετήσεων στην Ελλάδα από μη κατοίκους.

Ταυτόχρονα, σχετικά με το ισοζύγιο χρηματοοικονομικών συναλλαγών στο 5μηνο του 2004, παρατηρήθηκε καθαρή εισροή ύψους 439 εκατ. ευρώ στην κατηγορία των άμεσων επενδύσεων, η οποία κυρίως αντανακλά την εισροή κεφαλαίων τον Ιανουάριο (λόγω της διαδικασίας εξαγοράς της Panafon Α.Ε.Ε.Τ. από τη Vodafone) και το Μάρτιο (λόγω της εξαγοράς της Γενικής Τράπεζας από τη Société Générale), όπως έχει αναφερθεί σε προηγούμενα δελτία Τύπου.

Την ίδια περίοδο σημειώθηκε σημαντική καθαρή εισροή ύψους 5.675 εκατ. ευρώ στην κατηγορία των επενδύσεων χαρτοφυλακίου, η οποία αντανακλά την εισροή κεφαλαίων για τοποθετήσεις μη κατοίκων σε ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου, που υπερκάλυψε την αντίστοιχη εκροή κεφαλαίων από κατοίκους για τοποθετήσεις σε ομόλογα του εξωτερικού.

Τέλος, στην κατηγορία των ”λοιπών” επενδύσεων η καθαρή εκροή 2.610 εκατ. ευρώ συνδέεται κυρίως με τη σημαντική εκροή για καταθέσεις και τοποθετήσεις σε repos στο εξωτερικό από κατοίκους (εγχώρια πιστωτικά ιδρύματα), καθώς και –σε μικρότερο βαθμό– με την εκροή κεφαλαίων για την εξόφληση δανείων που είχαν χορηγηθεί από μη κατοίκους, οι οποίες υπεραντιστάθμισαν την εισροή κεφαλαίων για καταθέσεις και τοποθετήσεις σε repos από μη κατοίκους.

* Οι πίνακες με τα αναλυτικά στοιχεία δημοσιεύονται στη δεξιά στήλη ”Συνοδευτικό Υλικό”.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v