Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αντέχουν οι τράπεζες, λένε Ράπανος - Νανόπουλος

Σημαντικές οι αντοχές του τραπεζικού συστήματος, είπαν στη Βουλή Ν. Νανόπουλος και Β. Ράπανος. Αισιοδοξία για τα stress tests. Προαναγγελία μειώσεων επιτοκίων καταθέσεων. Αιχμές από Β. Παπανδρέου. Τι είπε ο πρωθυπουργός.

Αντέχουν οι τράπεζες, λένε Ράπανος - Νανόπουλος
Αισιόδοξοι ότι οι ελληνικές τράπεζες θα περάσουν χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα τα «stress tests» και τονίζοντας ότι έχουν ισχυρούς ισολογισμούς και επαρκή κεφαλαιακή βάση εμφανίστηκαν τόσο ο πρόεδρος όσο και ο αντιπρόεδρος της ΕΕΤ κ. Βασίλης Ράπανος και Νίκος Νανόπουλος, ενημερώνοντας την Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής σχετικά με την πορεία του τραπεζικού συστήματος.

«Το ελληνικό τραπεζικό σύστημα έδειξε να έχει σημαντικές αντοχές απέναντι στη διεθνή χρηματοπιστωτική κρίση και αυτό οφείλεται και στο ότι οι ελληνικές τράπεζες δεν είχαν εκτεθεί σε κινδύνους και δεν είχαν επενδύσει σε τοξικά προϊόντα. Μετά την υπογραφή του μνημονίου με την τρόικα, οι κίνδυνοι είναι πολύ μικρότεροι. Πιστεύουμε ότι οι ελληνικές τράπεζες θα περάσουν τα "stress tests" χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα. Σήμερα εξακολουθούν να έχουν υγιή βάση και κεφαλαιακή επάρκεια. Σε αυτό βοήθησε και η ουσιαστική παρέμβαση του κράτους τόσο με το πρώτο και δεύτερο πακέτο στήριξης όσο και με την πρόσφατη ψήφιση του Ταμείου Σταθερότητας», τόνισε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της ΕΕΤ και διοικητής της Εθνικής Τράπεζας κ. Βασίλης Ράπανος, σημειώνοντας ότι τα προβλήματα ήταν εντονότερα σε καταθέσεις και δάνεια.

Ακόμα, υποστήριξε ότι το πρόβλημα ρευστότητας που παρουσιάζουν οι ελληνικές τράπεζες δεν οφείλεται στην κεφαλαιακή τους επάρκεια, αλλά στο ότι έκλεισαν οι διατραπεζικές αγορές ως αποτέλεσμα της υποβάθμισης της ελληνικής οικονομίας.

Ο διοικητής της Εθνικής Τράπεζας τόνισε επίσης ότι το πρώτο εξάμηνο του 2010 οι καταθέσεις μειώθηκαν περίπου κατά 15 δισ. ευρώ, όμως από τον Ιούνιο το φαινόμενο αυτό άρχισε να υποχωρεί. «Δεν πήγαν όλα αυτά τα λεφτά στο εξωτερικό. Κάποια έφυγαν για το εξωτερικό, κάποια πήγαν για αποπληρωμές δόσεων, ενώ πολύς κόσμος που ανησύχησε πήρε τα μετρητά και τα έβαλε στο σεντούκι. Από τον Ιούνιο όμως άρχισαν να μειώνονται αισθητά οι αναλήψεις», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε ο κ. Ράπανος στην κεφαλαιακή επάρκεια των τραπεζών, τονίζοντας ότι «είναι απόλυτα ικανοποιητική». Πρόσθεσε δε ότι «ούτε θα προκύψει οποιοδήποτε πρόβλημα για τους μικροκαταθέτες. Στη χειρότερη περίπτωση το κράτος εγγυάται τις καταθέσεις τους».

Πάντως, ο κ. Ράπανος παραδέχτηκε ότι για την «κακή εικόνα των τραπεζών φταίνε και οι ίδιες», γιατί, όπως είπε, «και αυτές έκαναν λάθη». Πρόσθεσε όμως πως «δεν πρέπει να ξεχνάμε πόσο βοήθησε το τραπεζικό σύστημα τα ελληνικά νοικοκυριά».

Από την πλευρά του ο κ. Νανόπουλος προανήγγειλε προσαρμογή των επιτοκίων καταθέσεων ώστε να είναι πιο λογικά σε σχέση με τα ευρωπαϊκά, τονίζοντας χαρακτηριστικά:

«Ακολουθούμε τις παραινέσεις του διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος για αποκλιμάκωση των επιτοκίων καταθέσεων ώστε να είναι πιο λογικά και συμβατά με αυτά της Ευρώπης για να μεταφερθεί αυτό και στα επιτόκια δανεισμού. Οι ελληνικές τράπεζες καταβάλλουν επιτόκια 4% και 5% για τις καταθέσεις και αυτό οδηγεί σε αύξηση των επιτοκίων χορηγήσεων. Το 4% και 5% είναι εκτός πραγματικότητας», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Επίσης, ο αντιπρόεδρος της ΕΕΤ τόνισε ότι, παρά τα προβλήματα ρευστότητάς τους, οι ρυθμοί της πιστωτικής επέκτασης των ελληνικών τραπεζών είναι θετικοί σε ετήσια βάση, σε αντίθεση με την ευρωζώνη όπου είναι αρνητικοί, και ότι αρνητικό πρόσημο διαπιστώνεται μόνο στα καταναλωτικά δάνεια.

Ο κ. Νανόπουλος ανέφερε επίσης ότι λόγω της κρισιμότητας της οικονομικής κατάστασης μειώθηκαν αισθητά οι αιτήσεις για δάνεια, όπως και η χορήγησή τους, καθώς η αξιολόγηση γίνεται με αυστηρότερα κριτήρια.

Τέλος, σχετικά με τις συγχωνεύσεις τραπεζών, θέμα που τέθηκε από πολλούς βουλευτές, ο κ. Ράπανος τόνισε πως σε ό,τι αφορά την Εθνική Τράπεζα δεν σκέφτεται κάτι τέτοιο, για τις άλλες τράπεζες θα το αποφασίσουν οι ίδιες, αλλά αυτό δεν σημαίνει και απολύσεις εργαζομένων.

«Κανείς δεν έχει αντίρρηση να στηριχτεί το τραπεζικό σύστημα. Όμως δεν σημαίνει πως ό,τι κάνατε μέχρι σήμερα θα πρέπει να το χειροκροτήσουμε. Οι τραπεζίτες δεν είναι πολύ επωφελείς, γιατί, όπως και οι πολιτικοί, στην εποχή των παχιών αγελάδων προκαλέσατε», σχολίασε η πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικών κ. Βάσω Παπανδρέου.

Ακόμα, η κ. Παπανδρέου κάλεσε τις ελληνικές τράπεζες να συμβάλουν ουσιαστικά στη στήριξη της ελληνικής οικονομίας, ενώ πρόσθεσε ότι δεν μπορεί να ψηφίζουμε μείωση μισθών και συντάξεων και να δίνονται αφορολόγητα μπόνους, μέσω θυγατρικών τους στο εξωτερικό.

Απαντώντας ο κ. Ράπανος διέψευσε ότι συνεχίζουν οι ελληνικές τράπεζες την πολιτική των μπόνους σε στελέχη τους, ωστόσο η κ. Παπανδρέου επέμεινε ότι ορισμένες το κάνουν μέσω θυγατρικών τους εταιριών, που λειτουργούν ως «off shore».

«Δεν θέλουμε ένα τραπεζικό σύστημα "ζόμπι"», σχολίασε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ κ. Δημήτρης Κουσελάς, ενώ ο βουλευτής της Ν.Δ. κ. Χρήστος Σταϊκούρας στάθηκε στις θετικές αναφορές για την πρωτοβουλία του κόμματός του να στηρίξει με νομοθετική ρύθμιση το τραπεζικό σύστημα.


Γ. Παπανδρέου: Οι τράπεζες να μπουν και πάλι στην πραγματική οικονομία  

«Οι τράπεζες να μπουν και πάλι στο παιχνίδι, όχι όμως στην "οικονομία καζίνο", αλλά στην πραγματική οικονομία, και να δίνουν χρήματα στις επιχειρήσεις για να κάνουν επενδύσεις», τόνισε ο πρωθυπουργός κ. Γ. Παπανδρέου από τον Πόρο, στο πλαίσιο των εργασιών του Συμποσίου της Σύμης. 

Επίσης, επισημάνθηκε ότι χρειάζεται αναδιοργάνωση του τραπεζικού συστήματος και ανάπτυξη και νέων τραπεζικών θεσμών.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v