Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Eurogroup: Ψήφος εμπιστοσύνης στην Ελλάδα

Ικανοποίηση για δαπάνες, πιέσεις για ασφαλιστικό-εργασιακό. Έρχονται οι ελεγκτές της τρόικας. Όχι Σλοβακίας σε στήριξη Ελλάδας. Επίσπευση δημοσιονομικής εξυγίανσης από το 2011 συμφώνησαν οι 16. Στο τραπέζι τα stress tests.

Eurogroup: Ψήφος εμπιστοσύνης στην Ελλάδα
Τα εύσημα στην προσπάθεια της Ελλάδας για δημοσιονομική εξυγίανση απέδωσε ο πρόεδρος του Eurogroup κ. Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ. Μιλώντας στη συνέντευξη Τύπου μετά το τέλος της συνεδρίασης των 16 υπουργών Οικονομίας της ευρωζώνης, κατά τη διάρκεια της οποίας εξετάστηκε η πρόοδος του μνημονίου, ο κ. Γιούνκερ είπε ότι η ελληνική κυβέρνηση δείχνει θέληση να διορθώσει τη δημοσιονομική της κατάσταση και ότι η προσπάθεια "ξεπέρασε τις προσδοκίες μας".

Από την πλευρά του, ο επίτροπος για νομισματικές και οικονομικές υποθέσεις, κ. Όλι Ρεν, είπε ότι η πορεία υλοποίησης του μνημονίου βρίσκεται στη σωστή κατεύθυνση και αναφέρθηκε στην καλύτερη του αναμενομένου μείωση των δαπανών στο εξάμηνο.

Πρόσθεσε ότι η ελληνική κυβέρνηση σπρώχνει αυτήν τη στιγμή μια σειρά σημαντικών αλλαγών, ιδιαίτερα του ασφαλιστικού, και πως η τρόικα θα στείλει σε λίγες μέρες τους ελεγκτές της για να έχουν πλήρη εικόνα της κατάστασης της ελληνικής οικονομίας.

Η έκθεση θα δημοσιοποιηθεί στις αρχές Αυγούστου και βάσει αυτής θα αποφασιστεί η εκταμίευση της δεύτερης δόσης του δανείου τον Σεπτέμβριο. Παρ' όλα αυτά, ό πρόεδρος του Eurogroup, κ. Γιούνκερ, άφησε να εννοηθεί ότι η Ελλάδα θα πάρει το πράσινο φως.

Παρασκηνιακά, τόσο η Κομισιόν όσο και το Eurogroup ζήτησαν από τον κ. Γιώργο Παπακωνσταντίνου να επισπευστούν οι μεταρρυθμίσεις και να ολοκληρωθούν οι αλλαγές στο ασφαλιστικό και στο εργασιακό και ενημερώθηκαν για τις διαπραγματεύσεις με τους κοινωνικούς εταίρους και τους χειρισμούς της κυβέρνησης.

Έγινε λόγος για τις εκκρεμότητες στον τομέα της υγείας αλλά και το τι σκοπεύει να πράξει η κυβέρνηση με τις ελλειμματικές ΔΕΚΟ.

Οι εταίροι μας ενημερώθηκαν και για τις ελλείψεις στα στοιχεία που δεν δίνουν τη δυνατότητα να υπάρξει σαφής εικόνα για τις οφειλές του Δημοσίου στην υγεία, στην ασφάλιση και στην τοπική αυτοδιοίκηση.

Ο κ. Ρεν ζήτησε όταν έρθουν οι ελεγκτές της τρόικας στη χώρα μας, σε λίγες μέρες, το ΥΠΟΙΟ να είναι σε θέση να δώσει τα στοιχεία αυτά.

Το σλοβακικό εμπόδιο

Πονοκεφάλους προκαλεί στην ευρωζώνη η άρνηση της νέας κυβέρνησης της Σλοβακίας να επικυρώσει τον μηχανισμό στήριξης της ευρωζώνης, ύψους 440 δισεκατομμυρίων ευρώ, που για να τεθεί σε λειτουργία χρειάζεται το πράσινο φως και από τις 16 χώρες-μέλη. Η πρωθυπουργός της Σλοβακίας που επισκέφθηκε χθες τις Βρυξέλλες διατήρησε τις επιφυλάξεις της, ενώ τάχθηκε καθαρά εναντίον του πακέτου διάσωσης προς την Ελλάδα.

"Δεν συμφωνούμε με αυτήν την πράξη (βοήθεια προς την Ελλάδα), αλήθεια. Τόσο εγώ όσο και ο υπουργός Οικονομίας και το κόμμα διαφωνούσαμε εξαρχής",  δήλωσε η κ. Ιβέτα Ραντίκοβα μετά τη συνάντησή της με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, κ. Χένρι βαν Ρόμπεϊ.

Ο πρόεδρος του Eurogroup κάλεσε τον Σλοβάκο υπουργό Οικονομίας να υπογράψει σύντομα τη δημιουργία του Ταμείου. Σε αντίθετη περίπτωση ο μηχανισμός θα μπει στον πάγο. Από τα 440 δισεκατομμύρια ευρώ του μηχανισμού, μόλις τα 4,4 αναλογούν στη Σλοβακία και είναι η μόνη χώρα που δεν το έχει επικυρώσει.

Ο κ. Γιούνκερ εξέφρασε την ελπίδα ότι το θέμα θα λυθεί μέχρι τα τέλη Ιουλίου όταν το Ταμείο θα τεθεί σε λειτουργία σε οργανωτικό επίπεδο.

Τα στρες τεστ

Τα αποτελέσματα των τεστ κοπώσεως των τραπεζών που έχουν ολοκληρωθεί θα συζητήσουν σήμερα οι 27 υπουργοί Οικονομίας της Ε.Ε. που καλούνται να αποφασίσουν εάν τελικά θα δημοσιοποιηθούν όλα τα στοιχεία των τεστ ή μερικά. Η Γερμανία πιέζει να μην υπάρξει πλήρης ανακοίνωση.

Χθες το βράδυ στη συνέντευξη Τύπου του Eurogroup, ο επίτροπος κ. Ρεν δήλωσε ότι "ο ευρωπαϊκός χρηματοπιστωτικός τομέας είναι ανθεκτικός σε γενικές γραμμές", προσθέτοντας ωστόσο ότι "πρέπει να προετοιμαστούμε για ευάλωτα σημεία όταν δημοσιοποιηθούν τα αποτελέσματα". Συμπλήρωσε ότι τα τεστ είναι υψίστης σημασίας για την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των αγορών, αρνήθηκε όμως να δώσει περισσότερες διευκρινίσεις καθώς, όπως είπε, δεν ήθελε να προκαταλάβει τις αγορές.

Task... not!

Πριν από την επίσημη έναρξη του Eurogroup, συνεδρίασε για τρίτη φορά η ομάδα κρούσης (task force) υπό τον κ. Χ. βαν Ρόμπεϊ για τα μέτρα σύσφιγξης του Συμφώνου Σταθερότητας, συμπεριλαμβανομένων και των ποινών. Σύμφωνα με πληροφορίες, στο τραπέζι τέθηκε ξανά η γερμανική πρόταση για ελεγχόμενη πτώχευση μιας χώρας της ευρωζώνης.

Οι Γερμανοί φρόντισαν να αφήσουν να διαρρεύσουν στον Τύπο λεπτομέρειες της πρότασης και θεωρούν ότι πρέπει να αντιμετωπιστεί ως συμπλήρωμα του μηχανισμού στήριξης της ζώνης του ευρώ.

Μετά το τέλος της συνεδρίασης ο κ. Ρόμπεϊ ανακοίνωσε πως η εποπτεία των εθνικών προϋπολογισμών θα ξεκινήσει από τις αρχές του 2011, η δημοσιονομική εξυγίανση θα επισπευστεί από όλες τις χώρες το νέο έτος, ότι οι ποινές θα αυστηροποιηθούν και το χρέος θα αναβαθμιστεί ως κριτήριο. Δεν πρόσθεσε δηλαδή τίποτα καινούργιο από αυτά που ήδη γνωρίζουμε, καθώς και πάλι υπήρξε ασυμφωνία στις λεπτομέρειες.

Μάλιστα, η Βρετανία φρόντισε να δυναμιτίσει τη συνεδρίαση στέλνοντας γράμμα, σύμφωνα με το οποίο το Λονδίνο διαφωνεί στο θέμα των ποινών και στην εποπτεία των προϋπολογισμών. Στο γράμμα ο Βρετανός υπουργός Οικονομικών αναφέρει πως οι προτάσεις της Κομισιόν "δεν μπορούν να εφαρμοστούν στη Βρετανία". Η ομάδα κρούσης πρέπει να παρουσιάσει τις λεπτομέρειες των προτάσεών της σε έκτακτη -ανεπίσημη- συνεδρίαση του Eurogroup στις 7 Σεπτεμβρίου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v