ΕΕ: Συμφωνία για δημοσιονομική σύσφιγξη

Σε τέσσερις βασικές αρχές για τη βελτίωση των ευρωπαϊκών κανόνων και σύσφιγξη της δημοσιονομικής πειθαρχίας κατέληξαν οι 27 υπουργοί Οικονομικών της Ε.Ε. Αποκλείεται ελεγχόμενη πτώχευση της Ελλάδας.

ΕΕ: Συμφωνία για δημοσιονομική σύσφιγξη
Τέσσερα κοινά σημεία βρήκαν οι 27 Ευρωπαίοι υπουργοί Οικονομίας της Ε.Ε. που συμφώνησαν ότι πρέπει να επισπευστεί η αλλαγή του Συμφώνου Σταθερότητας ώστε να γίνει πιο αυστηρό και πιο αποτελεσματικό.

Ταυτόχρονα άνοιξαν τον δρόμο για την επιβολή κυρώσεων και αυστηρών ποινών για τους παραβάτες. Την ίδια στιγμή, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου κ. Χένρι Βαν Ρόμπεϊ απέκλεισε την πιθανότητα η Ελλάδα να μπει σε ελεγχόμενη πτώχευση, άφησε όμως ανοιχτό το ενδεχόμενο η πρόταση να υιοθετηθεί σε μακροπρόθεσμο επίπεδο.

Παράλληλα, παραδέχτηκε ότι η Ευρώπη άργησε να πάρει μέτρα κατά της κρίσης και δεν αξιοποίησε πλήρως τα εργαλεία που διαθέτει.

Στη συνεδρίαση, εκτός από τους "27", παρόντες ήταν επίσης ο επίτροπος για οικονομικές και νομισματικές υποθέσεις κ. Όλι Ρεν, ο οποίος κατέθεσε τις ήδη γνωστές προτάσεις της Κομισιόν, και ο πρόεδρος της ΕΚΤ κ. Ζαν-Κλοντ Τρισέ.

Στο κοινό ανακοινωθέν αναφέρεται ότι οι χώρες ομόφωνα αποφάσισαν να πορευτούν με βάση τέσσερεις άξονες:

1. Να υπάρξει μεγαλύτερη πειθαρχεία στην εφαρμογή των προϋπολογισμών και να ενισχυθεί το Σύμφωνο Σταθερότητας, ώστε να γίνει πιο αποτελεσματικό.

2. Οι χώρες να υιοθετήσουν μέτρα ώστε να υπάρξει ομοιογένεια και σύγκλιση στον τομέα της ανταγωνιστικότητας μεταξύ των χωρών-μελών.

3. Να δημιουργηθεί πιο αποτελεσματικός μηχανισμός κατά των κρίσεων, ώστε να αποφευχθεί μια νέα "Ελλάδα".

4. Να ενισχυθεί και να επισπευστεί η οικονομική διακυβέρνηση.

Όπως έγραψε το euro2day, οι τελικές αποφάσεις θα παρθούν στη σύνοδο κορυφής του Οκτωβρίου καθώς, σύμφωνα με πληροφορίες, η κάθε χώρα κατέθεσε σήμερα τις δικές της προτάσεις, που σε πολλές περιπτώσεις είναι αντικρουόμενες. Γι' αυτό και ο κ. Χ. Βαν Ρόμπεϊ κράτησε χαμηλά τον πήχη των προσδοκιών, λέγοντας πως "βρισκόμαστε ακόμα στην αρχή των συνομιλιών, όμως υπάρχει σαφής πολιτική βούληση για να προχωρήσουμε. Είναι αναγκαίο και το αναγνωρίζουν όλοι".

Ερωτώμενος για την πρόταση της Γερμανίας να υπάρξει δυνατότητα ελεγχόμενης πτώχευσης μιας χώρας-μέλους της ευρωζώνης, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκου Συμβουλίου απάντησε:

"Ας είμαστε ξεκάθαροι και ακριβείς. Ο μηχανισμός στήριξης για την Ελλάδα, που εγκρίθηκε τον Μάρτιο και τον Απρίλιο, δεν προνοεί κάτι τέτοιο. Ούτε αφορά στο πακέτο στήριξης των 750 δισεκατομμυρίων ευρώ που αποφάσισε η Ε.Ε. Κανείς δεν έθεσε τέτοιο θέμα για άμεση εφαρμογή".

Πρόσθεσε, όμως, ότι η πρόταση αυτή μπορεί να συζητηθεί σε μακροπρόθεσμο επίπεδο.

Ερωτώμενος για την πιθανότητα αλλαγής της Ευρωπαϊκης Συνθήκης ώστε να περάσουν μέσα οι αυστηροί κανόνες που βρίσκονται τώρα επί τάπητος, ο κ. Ρόμπεϊ δήλωσε ότι είναι καλύτερα να βρεθεί μια φόρμουλα για να μη χρειαστεί αλλαγή της συνθήκης, καθώς κάτι τέτοιο χρειάζεται πολύ χρόνο, όμως δεν το απέκλεισε.

Αποκάλυψε ωστόσο ότι υπάρχει σύμπνοια στην επιβολή και νέων πιο αυστηρών ποινών και κυρώσεων (εκτός από αυτές για τις οποίες ήδη προνοεί το Σύμφωνο Σταθερότητας) στις χώρες που παρουσιάζουν κατ' εξακολούθησιν υψηλά ελλείμματα και χρέη. Δήλωσε ότι κάποιες από τις κυρώσεις θα είναι χρηματικές και κάποιες όχι, χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.

Η ομάδα (task force) που συμπεριλαμβάνει τους 27 υπουργούς Οικονομίας της Ε.Ε., την Κομισιόν και την ΕΚΤ θα συνεδριάσει άλλες δύο φορές για να παραδώσει το πρώτο πόρισμα από τις διαβουλεύσεις στη σύνοδο κορυφής αρχηγών κρατών τον Ιούνιο. Εκεί κάθε χώρα θα συγκεκριμενοποιήσει τις θέσεις της, ώστε μέσα στο καλοκαίρι οι ομάδες του κ. Ρόμπεϊ να καταρτίσουν συγκεκριμένες προτάσεις, που θα τεθούν προς τελική ψήφιση στη σύνοδο κορυφής του Οκτωβρίου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v