Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΔΕΗ: Ομαδικά πυρά των ιδιωτών για τις στρεβλώσεις

"Πυρ ομαδόν" δέχεται η ΔΕΗ από το σύνολο σχεδόν των ιδιωτών παραγωγών ενέργειας για τις στρεβλώσεις της χονδρεμπορικής αγοράς που καταλογίζονται σε αυτήν.

  • της Αθηνάς Καλαϊτζόγλου
ΔΕΗ: Ομαδικά πυρά των ιδιωτών για τις στρεβλώσεις
"Πυρ ομαδόν" δέχεται η ΔΕΗ από το σύνολο σχεδόν των ιδιωτών παραγωγών ενέργειας για τις στρεβλώσεις της χονδρεμπορικής αγοράς που καταλογίζονται σε αυτήν.

Στο πλαίσιο της δημόσιας διαβούλευσης από τη ΡΑΕ, για την επανεξέταση των ρυθμιστικών μέτρων και κανόνων που διέπουν τη χονδρεμπορική αγορά (ολοκληρώθηκε ήδη την προηγούμενη Παρασκευή), υπέβαλαν τις απόψεις τους τέσσερις εταιρίες, η  Aegean Power, η EGL Ελλάς, η Electrabel Energeia Hellas και η Verbund, καθώς και οι φορείς Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Ηλεκτρισμού Ελλάδος (έχει συσταθεί με πρωτοβουλία της ΔΕΗ) και Ελληνικός Σύνδεσμος Ανεξάρτητων Εταιριών Ηλεκτρικής Ενέργειας (στεγάζει όλους τους μεγάλους ιδιώτες παραγωγούς).

Τόσο ο Σύνδεσμος των Ανεξάρτητων Παραγωγών (ΕΣΑΗ) όσο και η Aegean Power και η Electrabel συστοιχίζονται με την καταγγελία της EGL για τη χρήση των υδροηλεκτρικών από τη ΔΕΗ, η οποία εγκαλείται γιατί ανεβοκατεβάζει κατά περίπτωση την οριακή τιμή του συστήματος.

Αντίθετα, ο σύνδεσμος που "στεγάζει" τη ΔΕΗ διαφοροποιείται πλήρως από τους υπόλοιπους παίκτες σε μια σειρά ζητημάτων που έχουν να κάνουν με τη λειτουργία της χονδρεμπορικής αγοράς.

Πιο συγκεκριμένα, ο ΕΣΑΗ υπογραμμίζει ότι ο προγραμματισμός των μονάδων για τον υπολογισμό της ΟΤΣ περιλαμβάνει συστηματικά πολύ μεγαλύτερες ποσότητες παραγωγής από μονάδες χαμηλού κόστους και μικρότερες ποσότητες από μονάδες υψηλού κόστους, κάτι το οποίο "δεν συνάδει με μια ορθώς λειτουργούσα αγορά".

Ειδικότερα, σε ό,τι έχει να κάνει με τη διαχείριση των νερών ο ΕΣΑΗ, που προέβη κι αυτός σε σχετική ανάλυση των στοιχείων της αγοράς, καταγγέλλει ότι η παραγωγή από υδροηλεκτρικές μονάδες προγραμματίζεται με τέτοιον τρόπο ώστε η ΟΤΣ να είναι χαμηλότερη από το πραγματικό βραχυχρόνιο οριακό κόστος της ενέργειας του συστήματος, και μάλιστα με τρόπο αδιαφανή.

Το 2009, κατά τον ΕΣΑΗ, οι ποσότητες ενέργειας από λιγνιτικές μονάδες υπερέβαιναν τις πραγματικές κατά 8%, ενώ η υδροηλεκτρική παραγωγή, που εμφανιζόταν ως "υποχρεωτική", άρα μηδενικού κόστους, ήταν υπερδηλωμένη σε ποσοστό πλέον του 11%.

Συνολικά, η παραγωγή από λιγνίτες και νερά ήταν μεγαλύτερη από την πραγματική στο 91% των ωρών!

Μάλιστα ο ΕΣΑΗ καταγγέλλει ότι η χρήση των νερών συνδυάζεται με τη διαμόρφωση της ΟΤΣ με τρόπο ώστε να είναι χαμηλότερη από το βραχυχρόνιο οριακό κόστος του συστήματος κατανομής, με αποτέλεσμα να παρεμποδίζονται νέες επενδύσεις στην ηλεκτροπαραγωγή.

Στο σημείο αυτό ο ΕΣΑΗ παραπέμπει ευθέως στις καταγγελίες της EGL στη ΡΑΕ.

Από την πλευρά της, η Aegean Power επισημαίνει ότι το τελευταίο διάστημα παρατηρήθηκαν περιπτώσεις μεγάλης διακύμανσης των υποχρεωτικών νερών από τη ΔΕΗ, και πιο συγκεκριμένα, τους τρεις πρώτους μήνες του 2010 καταγράφεται μεγάλη απόκλιση στις προβλέψεις της από τα τελικώς δηλωθέντα υποχρεωτικά νερά. Σε διάστημα 25 ημερών, κατά τον Μάρτιο και Απρίλιο, τα υποχρεωτικά νερά μειώθηκαν από 40.000 MWh σε 5.000 MWh την ημέρα.

Η θολή, όπως χαρακτηρίζεται από την εταιρία, εικόνα μιας αγοράς δημιουργεί συνθήκες εκμετάλλευσης της "εσωτερικής πληροφορίας" από κάποιους συμμετέχοντες.

"Τέτοιες αγορές", τονίζει η Aegean Power, "δεν έχουν καμία θέση στο ευρωπαϊκό στερέωμα, όπου οι ρυθμιστές ευαγγελίζονται την ανάπτυξη ευκαιριών επιχειρηματικότητας, μέσω της ανάπτυξης υγιούς ανταγωνισμού και πλήρους διαφάνειας".

Την ανάγκη επαναπροσδιορισμού των νερών, ώστε να περιορίζονται σε εκείνα που δεν έχουν την ευελιξία να είναι διαχειρίσιμα, επισημαίνει η Electrabel Energeia Hellas, η οποία κάνει λόγο ξεκάθαρα για αποκλίσεις στις προβλέψεις για την παραγωγή υδροηλεκτρικής ενέργειας.

Έπειτα από όλα αυτά, προτείνεται από όλους η διαχείριση των νερών να περάσει στον ΔΕΣΜΗΕ.

Πάντως, ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Ηλεκτρισμού Ελλάδος, μεταφέροντας για το θέμα των νερών την πρόταση της ΔΕΗ, τάσσεται υπέρ της διατήρησης του υπάρχοντος ρυθμιστικού πλαισίου για τα νερά, γιατί κάτι τέτοιο συνεπάγεται πολλούς κινδύνους και θα άφηνε μονομερώς στη Δημόσια Επιχείρηση το βάρος των οικονομικών και άλλων ζημιών που θα προκληθούν.

Ένα δεύτερο ζήτημα που θέτουν οι ιδιώτες παραγωγοί, αλλά με το οποίο διαφωνεί ο σύνδεσμος που έχει ως μέλος του τη ΔΕΗ, είναι το κόστος CO2. Οι πρώτοι προτείνουν να ενσωματώνεται στην ΟΤΣ, ενώ ο δεύτερος να παραμείνει εκτός αγοράς.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v