Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τοποτηρητές της τρόικας σε καίρια υπουργεία!

Μόνιμοι επιτηρητές στην Ελλάδα από ΔΝΤ και ΕΕ. Σε ποια υπουργεία θα εγκατασταθούν, τι θα εποπτεύουν και πώς θα επιβάλλουν νέα μέτρα. Φοροδιαφυγή, έσοδα, ΕΣΠΑ, ασφαλιστικό στις βασικές προτεραιότητες.

Τοποτηρητές της τρόικας σε καίρια υπουργεία!
Τις βαλίτσες τους ετοιμάζουν αξιωματούχοι του ΔΝΤ και της Κομισιόν ώστε να εγκατασταθούν μόνιμα στη χώρα μας και να παρακολουθήσουν βήμα-βήμα την υλοποίηση των μέτρων που έχει εξαγγείλει η κυβέρνηση, ως αντάλλαγμα για τη χρηματική βοήθεια των 110 δισ. ευρώ.

Διασταυρωμένες πληροφορίες αναφέρουν ότι το ΔΝΤ έχει ήδη προκηρύξει δύο θέσεις ανάμεσα στο προσωπικό του στην Ουάσιγκτον (έπονται και άλλες εάν χρειαστεί) που αναμένεται να καλυφθούν μέχρι το τέλος της εβδομάδας.

Τις ίδιες διεργασίες πραγματοποιεί και η Κομισιόν, «το κλιμάκιο της οποίας θα είναι ανάλογο σε αριθμό με αυτό του διεθνούς οργανισμού», αναφέρει υψηλά ιστάμενος αξιωματούχος. Η πρώτη προτεραιότητα της τριμερούς είναι να διασφαλίσει τα όποια... πισωγυρίσματα που μπορεί να προκαλέσουν κυλιόμενες απεργίες αλλά προπαντός πολιτικές κόντρες μέσα στην ίδια την κυβέρνηση.

Υψηλά ιστάμενος αξιωματούχος της Κομισιόν ανέφερε στο euro2day πως το υπουργείο Οικονομικών έχει ενημερωθεί «ότι μέχρι το τέλος του μήνα όλα τα υπουργεία πρέπει να είναι σε θέση να παρουσιάζουν τους μηνιαίους προϋπολογισμούς τους».

Εάν οι διαφαινόμενες κόντρες μεταξύ των υπουργών καθυστερήσουν τις υποχρεώσεις αυτές, οι παρατηρητές, βάσει των κανόνων της επιτήρησης αλλά και του γράμματος προθέσεως που έχει υπογράψει η Ελλάδα, θα είναι σε θέση όχι να συνιστούν αλλά να επιβάλλουν κατευθύνσεις και μέτρα όπου χρειαστεί.

Οι παρατηρητές αναμένεται να εγκατασταθούν σε καίρια υπουργεία, στο πλαίσιο της συμφωνίας που έχει κάνει η Ελλάδα με την τρόικα, ώστε να υπάρξει πιστή και απαρέγκλιτη εφαρμογή των μέτρων που ανακοίνωσε η κυβέρνηση.

Υπό τον φόβο καθυστερήσεων, οι εταίροι μας θα βάλουν τους δικούς τους ανθρώπους σε υπουργεία από τα οποία εν πολλοίς εξαρτάται η υλοποίηση του προγράμματος σταθερότητας.

Τα υπουργεία είναι:

Το υπουργείο Οικονομικών και ΕΣΥΕ - για παρακολούθηση της πάταξης της φοροδιαφυγής, ενίσχυσης του εισπρακτικού μηχανισμού εσόδων και εξονυχιστικούς ελέγχους στα στατιστικά στοιχεία. Ήδη η Eurostat έχει γνωστοποιήσει στην Κομισιόν ότι ακόμα υπάρχουν γκρίζα σημεία στα στοιχεία του 2009 κυρίως όσον αφορά στα νοσοκομεία.

Το υπουργείο Οικονομίας - για γρήγορη ενεργοποίηση του ΕΣΠΑ και της σωστής και έγκαιρης απορρόφησης των κοινοτικών κονδυλίων και πάταξη της γραφειοκρατίας στην επιχειρηματικότητα και στις επενδύσεις. 

Το υπουργείο Εργασίας - για ολοκλήρωση των αποφάσεων σε εργασιακό και ασφαλιστικό μέχρι την εκταμίευση της δεύτερης δόσης τον Αύγουστο.
 
Το υπουργείο Υγείας - όπου παρατηρείται καθυστέρηση στην εφαρμογή των μεταρρυθμιστικών μέτρων.

Όπως εξηγούν κοινοτικοί παράγοντες, στις περιπτώσεις όπου θα διαπιστώνεται κωλυσιεργία, οι παρατηρητές θα συντάσσουν μια κοινή γνωμοδότηση και θα την παραδίδουν στις ελληνικές αρχές, οι οποίες θα είναι αναγκασμένες να πορεύονται βάσει αυτής.

Υπενθυμίζεται ότι ανά τρίμηνο η τριμερής θα πραγματοποιεί εξονυχιστικούς ελέγχους και αξιολογήσεις για την πορεία της ελληνικής οικονομίας και αναλόγως θα πράττει. Στη χείριστη περίπτωση όπου θα υπάρχει κατ' εξακολούθηση εκτροχιασμός από τους στόχους, η τριμερής έχει το δικαίωμα να παγώσει τις χρηματοδοτήσεις.

Στην κυβέρνηση όμως θεωρούν ότι τέτοιο ενδεχόμενο είναι απομακρυσμένο, καθώς μέχρι στιγμής ο προϋπολογισμός τηρείται πιστά, ενώ τα μέτρα πάταξης της φοροδιαφυγής αλλά και ενίσχυσης των εσόδων από αποκρατικοποιήσεις θα φανούν στο δεύτερο εξάμηνο του έτους. Με αυτήν την προοπτική η κυβέρνηση θεωρεί ότι δεν θα χρειαστούν άλλα μέτρα δημοσιονομικού χαρακτήρα μέσα στο 2010.

Ήδη από τις Βρυξέλλες όπου συνεδρίαζαν τα συμβούλια υπουργών Οικονομίας της Ε.Ε. ο κ. Γιώργος Παπακωνσταντίνου διατύπωσε την εκτίμηση ότι η Ελλάδα θα μπορέσει να ξαναδανειστεί από τις αγορές πριν από το πρώτο τρίμηνο του 2012.

Δέχτηκε πάντως πιέσεις για την επίσπευση της μεταρρύθμισης του ασφαλιστικού και την περαιτέρω χαλάρωση των κανόνων εργασίας, με πρόφαση την υψηλή ανεργία και τη χαμηλή ανταγωνιστικότητα της χώρας μας. Τη σκυτάλη των πιέσεων θα πάρουν τα κλιμάκια της τρόικας που αναμένεται να καταφθάσουν στην Ελλάδα στις αρχές Ιουνίου.
 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v