Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΟΝΕ: Γκάζι σε μέτρα, φρένο σε εθνική κυριαρχία

Υπερεξουσίες, με τη "βούλα" των 16, αποκτά σιγά-σιγά η Κομισιόν. Τι προτείνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τι σημαίνουν οι αλλαγές για τις υπερχρεωμένες χώρες. Οι βλέψεις της Γερμανίας και ο ρόλος της Βρετανίας.

ΟΝΕ: Γκάζι σε μέτρα, φρένο σε εθνική κυριαρχία
Χέρι στον τρόπο με τον οποίο ασκούν οι κυβερνήσεις της ευρωζώνης την οικονομική πολιτική βάζει η Κομισιόν, που σιγά-σιγά αποκτά υπερεξουσίες με τη "βούλα" μάλιστα των "16".

Οι προτάσεις για τη δημιουργία μόνιμου μηχανισμού κρίσεων που παρουσίασε χθες ανοίγουν τον δρόμο για την αλλαγή του τρόπου λειτουργίας της ευρωζώνης, ώστε το κέντρο εξουσίας να είναι πλέον στις Βρυξέλλες, οι οποίες θα κατευθύνουν όχι μόνο το πώς θα καταρτίζονται οι εθνικοί προϋπολογισμοί αλλά και τα Προγράμματα Σταθερότητας.

Την ίδια στιγμή, η Γερμανία σπρώχνει σιωπηρά τη δημιουργία του οικονομικού διευθυντηρίου που θα ελέγχει και τις 27 χώρες της Ε.Ε. και παράλληλα την υποψηφιότητα του κ. Αξλ Βέμπερ στη θέση του προέδρου της ΕΚΤ.

Η κ. Άγκελα Μέρκελ δήλωσε ότι οι προτάσεις της Κομισιόν είναι ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση, πρόσθεσε όμως εμμέσως πλην σαφώς ότι δεν πρόκειται να κάνει ούτε ένα βήμα πίσω μέχρι οι προτάσεις να "σφίξουν" κι άλλο και να περάσουν στην Ευρωπαϊκή Συνθήκη με νομοθετική ρύθμιση.

Βάσει των προτάσεων, η κάθε κυβέρνηση θα είναι υποχρεωμένη να έρχεται σε διαβουλεύσεις με την Κομισιόν για να καταρτίζει τον ετήσιο προϋπολογισμό, ώστε "να εξασφαλίζεται η δημοσιονομική σταθερότητα μακροπρόθεσμα", δήλωσε ο αρμόδιος επίτροπος κ. Όλι Ρεν.

Αυτό για τις υπερχρεωμένες χώρες όπως η Ελλάδα σημαίνει μακροχρόνια λιτότητα και μέτρα που θα καθορίζονται από την Κομισιόν (στην περίπτωση μας από την τριμερή) χωρίς την δυνατότητα ιδιαίτερων παρεμβάσεων από την κυβέρνηση.

Η κατάθεση των προϋπολογισμών προς ψήφιση στα εθνικά κοινοβούλια θα γίνεται αφού πρώτα δώσει το πράσινο φως η Κομισιόν.

Επίσης κάθε αρχή έτους, η Επιτροπή θα δίνει κατευθύνσεις στις χώρες μέλη για την κατάρτιση των Προγραμμάτων Σταθερότητας και με γνώμονα την δημοσιονομική κατάσταση, την ανάπτυξη, την ανταγωνιστικότητα της κάθε μίας θα κάνει τις ανάλογες συστάσεις. Οι έλεγχοι δηλαδή των Βρυξελλών διευρύνονται σε όλους τους τομείς της οικονομίας.

Για τις χώρες που θα δείξουν ανυπακοή, δηλαδή θα παραβαίνουν κατ’ εξακολούθηση τους κανόνες του Συμφώνου Σταθερότητας, η Κομισιόν θα έχει πλέον τη δυνατότητα να επιβάλει άμεσα ποινές, όπως η παρακράτηση κοινοτικών κονδυλίων που δικαιούται μία χώρα, ή και το φρένο στη δανειοδότηση σε περίπτωση όπου συγκεκριμένη χώρα κάνει χρήση του ευρωπαϊκού μηχανισμού στήριξης. Μέχρι σήμερα οι ποινές ήταν η ύστατη λύση και το τελευταίο σκαλοπάτι της επιτήρησης, όμως η κρίση αντέστρεψε τους όρους.

Οι προτάσεις της Κομισιόν, που θα συζητηθούν στα συμβούλια των υπουργών Οικονομίας τη Δευτέρα και την Τρίτη, στις Βρυξέλλες, αναμένεται να υπερψηφιστούν από τις 16 κυβερνήσεις της ευρωζώνης, παρά την αυστηρότητά τους και την ουσιαστική παρέμβασή τους στον τρόπο με τον οποίο ασκεί την οικονομική πολιτική το κάθε μέλος. Θεωρούνται το αντίβαρο του ταμείου στήριξης ύψους 720 δισεκατομμυρίων ευρώ που αποφασίστηκε την περασμένη Κυριακή.

Οι χώρες του Νότου που παραδοσιακά αντιστέκονταν σε τέτοιες σφιχτές δημοσιονομικές γραμμές δεν έχουν πλέον επιλογή να θέσουν βέτο, καθώς προτιμούν να έχουν την επιλογή της χρηματικής βοήθειας στη φαρέτρα τους.

Έτσι, αυτήν τη στιγμή στην ευρωζώνη κυριαρχούν οι χώρες του Βορρά και της δημοσιονομικής πειθαρχίας με πρώτη και καλύτερη τη Γερμανία.

Οι δύο ταχύτητες που φαίνεται πως σιγά-σιγά δημιουργούνται ισχυροποιούν τη θέση της Γερμανίας, που όχι μόνο άνοιξε διάπλατα την πόρτα της ευρωζώνης στο ΔΝΤ, αλλά επιμένει να πιέζει σιωπηρά στη δημιουργία του οικονομικού διευθυντηρίου που θα ελέγχει και τις 27 χώρες της Ε.Ε.

Κάτι τέτοιο βέβαια αναμένεται να προσκρούσει κυρίως στο βέτο της Βρετανίας που δεν επιθυμεί έλεγχο από την Κομισιόν ή από κάποιο άλλο όργανο στο εσωτερικό της.

Η Γερμανία φαίνεται πως επωφελείται από την κρίση και την ανάγκη για αποφάσεις ώστε να ικανοποιήσει και ένα άλλο απωθημένο της: την προεδρία της ΕΚΤ.

Ήδη, σύμφωνα με δημοσιεύματα του γερμανικού Τύπου, όλες αυτές τις μέρες που εξελισσόταν το παζάρι στις Βρυξέλλες για τον μηχανισμό στήριξης, οι Γερμανοί έβαλαν όρο για να πουν το ναι τη στήριξη του ισχυρού άνδρα της Bundesbank κ. Αξλ Βέμπερ ως αντικαταστάτη του κ. Ζαν-Κλοντ Τρισέ, η θητεία του οποίου λήγει σε έναν χρόνο.
 
Ήδη ο κ. Βέμπερ ήταν το φαβορί, όμως οι Ιταλοί έσπρωχναν δυναμικά τον δικό τους πρώην κεντρικό τραπεζίτη κ. Μάριο Ντράγκι.

Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα, η καγκελαρία διεμήνυσε στους υποψήφιους μνηστήρες να κάνουν πίσω ώστε το πεδίο να είναι ελεύθερο για τον Γερμανό κεντρικό τραπεζίτη.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v