Αναπτυξιακό σχέδιο για Ελλάδα από Κομισιόν

Σε 12 δόσεις η χρηματική στήριξη για την Ελλάδα. Ταμείο συναλληλεγγύης ετοιμάζει η ευρωζώνη. Κοινή στάση στήριξης των μέτρων απόψε από τους εταίρους. Αναπτυξιακό σχέδιο για την Ελλάδα ετοιμάζει η Κομισιόν.

Αναπτυξιακό σχέδιο για Ελλάδα από Κομισιόν
Η Κομισιόν ετοιμάζεται να ανακοινώσει στις 17 Μαΐου αναπτυξιακό σχέδιο που θα ενισχύσει την ανταγωνιστικότητα, την απασχόληση και τις επενδύσεις, αναφέρει κοινοτικός αξιωματούχος, ως απάντηση στις ενστάσεις ότι τα μέτρα θα ρίξουν την Ελλάδα σε βαθύτερη ύφεση.

Εν τω μεταξύ, σύσσωμη η ηγεσία της Ε.Ε. αναμένεται να δώσει πλήρη στήριξη στο πακέτο μέτρων που υιοθέτησε η κυβέρνηση σε μια προσπάθεια να αποφύγει όχι μόνο το οικονομικό αλλά και το κοινωνικό ντόμινο. Ήδη έχει περάσει ένας χρόνος από τότε που ο πρόεδρος του Eurogroup κ. Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ δήλωσε ότι φοβάται πως η κρίση θα φέρει κοινωνική αναταραχή, λόγω της αυξανόμενης ανεργίας.

Οι διαρροές για τη βοήθεια έχουν αρχίσει και αξιωματούχοι της Κομισιόν αναφέρουν ότι η χρηματική στήριξη θα «κοπεί» σε 12 δόσεις, με την πρώτη να δίνεται στα μέσα Μαΐου και τη δεύτερη στα μέσα Αυγούστου.

Κοινοτικός αξιωματούχος ανέφερε ότι η πρώτη δόση θα είναι κοντά στα 9 δισεκατομμύρια ευρώ «αφού τόσα χρειάζεται η Ελλάδα τη δεδομένη στιγμή». Την ίδια ώρα, όμως, οι εταίροι μας στην ευρωζώνη έχουν θέσει στο σχέδιο όρο δημιουργίας ταμείου συναλληλεγγύης, σε περίπτωση που η χώρα μας δεν καταφέρει να εκπληρώσει τις δανειακές της υποχρεώσεις. Δηλαδή, όπως εξηγούν πηγές από την Κομισιόν, «σε περίπτωση που μια χώρα-δανειοδότης δεν εισπράξει τα χρήματά της, θα δημιουργηθεί ταμείο στο οποίο θα μπουν όλα τα κέρδη από τη δανειοδότηση προς την Ελλάδα από όλες τις άλλες χώρες ώστε να αποζημιωθούν πλήρως όσοι "έχασαν"».

Σε μια προσπάθεια να δημιουργηθεί κλίμα αισιοδοξίας προς τις αγορές, κοινοτικοί παράγοντες εκτίμησαν ότι «εάν η υλοποίηση του προϋπολογισμού εξελιχθεί ομαλά, η Ελλάδα θα μπορέσει να επιστρέψει στις αγορές για δανεισμό προς το τέλος του έτους».

Εκτιμούν επίσης ότι συνήθως οι αγορές «ανοίγουν» μετά την εκταμίευση της δεύτερης δόσης, όμως η Ελλάδα λόγω του βεβαρημένου παρελθόντος θα χρειαστεί περισσότερο χρόνο για να πείσει τις αγορές ότι η δημοσιονομική εξυγίανση είναι μακροπρόθεσμη».

Πηγές από το Eurogroup αναφέρουν ότι απόψε όλοι οι Ευρωπαίοι ηγέτες, συμπεριλαμβανομένων και της Γερμανίδας καγκελαρίου κ. Άγκελα Μέρκελ αλλά και της ΕΚΤ και της Κομισιόν, θα κρατήσουν κοινή στάση και θα διαμηνύσουν προς τις αγορές δύο σημεία:

1. Ότι η Ελλάδα δεν πρόκειται να χρεοκοπήσει.

2. Ότι δεν τίθεται θέμα εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη.

Στόχος η διασφάλιση της ισοτιμίας του ευρώ και η προσπάθεια να περιοριστούν οι έντονες αυξομειώσεις έναντι των κύριων νομισμάτων και ιδιαίτερα του δολαρίου.

Βέβαια, πίσω από τις κλειστές πόρτες έχει διαμηνυθεί προς την ελληνική πλευρά ότι η εκταμίευση των δόσεων θα γίνεται αφού οι επιτηρητές της τριμερούς διαπιστώσουν ότι δεν υπάρχει απόκλιση από τους στόχους του προγράμματος στο οποίο έχει δεσμευτεί η χώρα μας.

Επίσης, η Γερμανία «σπρώχνει» την ατζέντα της για να αλλάξουν με συνοπτικές διαδικασίες οι όροι της επιτήρησης ώστε να γίνουν πιο αυστηροί αλλά και να δημιουργηθεί μέχρι τον Σεπτέμβριο το οικονομικό διευθυντήριο το οποίο θα ελέγχει πλέον εξονυχιστικά τις δημοσιονομικές εξελίξεις όλων των χωρών-μελών της Ε.Ε. Με γνώμονα την προστασία του ευρώ το διευθυντήριο θα έχει το δικαίωμα να παρεμβαίνει στην κατάρτιση των προϋπολογισμών. Και μπορεί στους 27 η γερμανική ιδέα να μην «περάσει», στους 16 της ευρωζώνης όμως φαίνεται πως κερδίζει έδαφος. Ήδη έχει κατατεθεί η πρόταση της Κομισιόν να προεγκρίνει τους προϋπολογισμούς των χωρών πριν αυτοί κατατεθούν προς ψήφιση στα εθνικά κοινοβούλια.


ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v