Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κινητή τηλεφωνία: Αγωνία για τις κεραίες

Την παρέμβαση του πρωθυπουργού προκειμένου να δοθεί λύση στο σοβαρό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι εταιρείες κινητής τηλεφωνίας ζήτησαν με επιστολή τους προς τον κ. Γ. Παπανδρέου οι επικεφαλής των τριών εταιρειών.

  • της Μάρως Τσαντήλα
Κινητή τηλεφωνία: Αγωνία για τις κεραίες
Την παρέμβαση του πρωθυπουργού προκειμένου να δοθεί λύση στο σοβαρό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν εδώ και πολλά χρόνια οι εταιρείες κινητής τηλεφωνίας ζήτησαν με επιστολή τους προς τον κ. Γ. Παπανδρέου οι επικεφαλής των τριών εταιρειών.

Στην κοινή επιστολή της Ένωσης Εταιρειών Κινητής Τηλεφωνίας (ΕΕΚΤ) οι κκ. Ν. Σοφοκλέους για λογαριασμό της Vodafone, ο Μ. Τσαμάζ για την Cosmote και ο Σ. Κομινάκης για την Wind ζητούν την προσωπική παρέμβαση του πρωθυπουργού για να διευθετηθεί άμεσα και οριστικά το πολυετές πάγωμα στην αδειοδότηση των υφιστάμενων και νέων δικτύων κινητής τηλεφωνίας προκειμένου, όπως σημειώνουν, να διασφαλιστούν οι αναγκαίες συνθήκες ομαλούς αδειοδότησης και να εδραιωθεί ένα γόνιμο επενδυτικό περιβάλλον στο χώρο των ασύρματων επικοινωνιών, ώστε, εν τέλει, να επιτευχθούν οι στόχοι ευρυζωνικότητας που έχει θέσει η χώρα μας.

Σε κίνδυνο επενδύσεις ύψους 1,8 δισ. ευρώ

Πρόκειται για την δεύτερη επιστολή της ΕΕΚΤ προς τον πρωθυπουργό καθώς προηγήθηκε τον περασμένο Ιούλιο επιστολή, με το ίδιο ακριβώς αντικείμενο και παραλήπτη τον τότε πρωθυπουργό. Στο μεσοδιάστημα όμως τίποτε δεν έγινε προς την κατεύθυνσης της άρσης των σοβαρών εμποδίων που αντιμετωπίζουν οι εταιρείες κινητής τηλεφωνίας στο στήσιμο του δικτύου τους με αποτέλεσμα, μετά και τις πρόσφατες μαζικές αποξηλώσεις κεραιών κινητής τηλεφωνίας σε Αθήνα και επαρχία, οι εταιρείες να επανέλθουν θέτοντας ζήτημα κινδύνου για επενδύσεις που προγραμματίζουν.

Οι τρεις εταιρείες κινητής τηλεφωνίας στην επιστολή τους σημειώνουν ότι προγραμματίζουν την υλοποίηση σημαντικών επενδύσεων ύψους 1,8 δισ. ευρώ, σε ορίζοντα τριετίας, που θα αφορούν σε υποδομές κινητής ευρυζωνικότητας, τεχνολογίας 3G και 4G-LTE. Τα συγκεκριμένα δίκτυα τονίζουν οι εταιρείες θα αποτελέσουν την κινητήριο δύναμη στην παροχή προηγμένων ευρυζωνικών υπηρεσιών που θα είναι προσβάσιμες σε όλους τους πολίτες, ιδίως στην περιφέρεια, σε τιμές προσιτές.

Οι επικεφαλής των τριών εταιρειών σημειώνουν επίσης ότι, στην παρούσα κρίσιμη συγκυρία για την ελληνική οικονομία οι επενδύσεις που προγραμματίζουν θα συνεισφέρουν σημαντικά στην αναβάθμιση όλων των τομέων της εγχώριας οικονομίας και θα συμβάλουν επίσης σημαντικά στην ενίσχυση της απασχόλησης και της παραγωγικότητας όχι μόνο στον ιδιωτικό αλλά και τον δημόσιο τομέα.

Σύμφωνα με τις εταιρείες κινητής τηλεφωνίας, ο οποίες υποχρεώνονται να λειτουργούν με κεραίες που δεν είναι αδειοδοτημένες, τονίζουν ότι δεν νοείται να σχεδιάζονται πολιτικές σύγκλισης με τους ταχείς ρυθμούς της υπόλοιπης Ευρώπης, για μελλοντικές προηγμένες ευρυζωνικές εφαρμογές και υπηρεσίες, την στιγμή που δεν έχει ακόμη επιλυθεί το πρόβλημα αδειοδότησης των υποδομών που θα αποτελούν βασικό συστατικό για την καθολική παροχή των εφαρμογών αυτών.

Το 10% των κεραιών έχει έγκριση περιβαλλοντικών επιπτώσεων

Στην επιστολή επισημαίνεται ότι από το 2006 έως σήμερα έχουν εκδοθεί από τις 9 περιφέρειες λιγότερο από το 10% των 6.000 εγκρίσεων περιβαλλοντικών επιπτώσεων που απαιτούνται για την αδειοδότηση των κεραιών κινητής τηλεφωνίας. Ενδεικτικά στην περιοχή της Αττικής έχουν εκδοθεί 106 εγκρίσεις σε σύνολο 1.800 αιτημάτων.

Τα στελέχη των τριών εταιρειών κάνουν λόγο για ανασφαλές περιβάλλον δραστηριοποίησης και υποστηρίζουν ότι η διαιώνιση του προβλήματος αδειοδότησης των δικτύων αποτελεί σοβαρό αντικίνητρο και βασικό ανασταλτικό παράγοντα στην υλοποίηση των επενδύσεων που προγραμματίζουν.

Επιπλέον υποστηρίζουν ότι τα σοβαρά εμπόδια αδειοδότησης δημιουργούν πρόβλημα στην κοινωνία συνολικά αν ληφθεί υπόψη ότι σπαταλούνται πόροι για την διαχείριση των συνεπειών από την υφιστάμενη αναρχία στο καθεστώς αδειοδότησης.

Ενδεικτικά κάθε χρόνο οι τρεις εταιρείες υποχρεώνονται να παραστούν σε περίπου 900 δικαστικές υποθέσεις που αφορούν την εκδίκαση περιπτώσεων αμφισβήτησης της έννομης λειτουργίας καιρειών κινητής τηλεφωνίας, παρόλο που αυτές λειτουργούν βάσει των ορίων που έχει εγκρίνει η Ελληνική Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας. Οι διαδικασίες αυτές έχουν και σοβαρό οικονομικό σκέλος αφού υπολογίζεται το κόστος επαναδειοδότησης των υποδομών δικτύου ανέρχεται έως σήμερα στα 35 εκατομμύρια ευρώ για όλες τις εταιρείες του κλάδου.

Να σημειώσουμε, τέλος, πως χαρακτηριστικό του αρνητικού περιβάλλοντος που αντιμετωπίζουν οι εταιρείες κινητής τηλεφωνίας είναι το στοιχείο ότι ο μέσος χρόνος αδειοδότησης για μια κεραίας κινητής τηλεφωνίας αγγίζει τους 30 μήνες, όταν ο αντίστοιχος χρόνος για την ευρωπαϊκή ζώνη φτάνει τους 6 με 7 μήνες.
 
Η συμμετοχή τουλάχιστον 8 αρμόδιων οργανισμών και αρχών(μεταξύ αυτών E.E.T.T, Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας (ΥΠΑ), Ελληνική Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας (ΕΕΑΕ), Πολεοδομία) την ώρα που στην ΕΕ η άδεια δίνεται με την εμπλοκή τριών υπηρεσιών, έχουν ως αποτέλεσμα η διαδικασία να είναι ιδιαίτερα χρονοβόρα και ως συνέπεια το συντριπτικό ποσοστό των εγκατεστημένων κεραιών είναι τυπικά παράνομες αφού εκκρεμούν χιλιάδες αιτήσεις αδειοδότησης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v