Ύπατοι αρμοστές για την οικονομία

Τι φέρνει η επόμενη μέρα της ενεργοποίησης του πακέτου. Η εγκατάσταση επιτηρητών. Ποιες επιτροπές δημιουργούνται. Μήνα-μήνα οι έλεγχοι, ανά 3μηνο η αξιολόγηση. Τι αλλαγές φέρνει στη δομή της Ε.Ε. το παράδειγμα της Ελλάδας.

Ύπατοι αρμοστές για την οικονομία
Τι φέρνει η επόμενη μέρα της ενεργοποίησης του πακέτου. Ο ερχομός και η εγκατάσταση των επιτηρητών. Ποιες επιτροπές δημιουργούνται. Μήνα-μήνα οι έλεγχοι και ανα τρίμηνο η αξιολόγηση για τυχόν νέα μέτρα. Τι αλλαγές φέρνει στη δομή της Ε.Ε. το παράδειγμα της Ελλάδας.

Βήμα-βήμα θα προχωρά πλέον η ελληνική οικονομία μέχρι να ολοκληρώσει τη δημοσιονομική της προσαρμογή. Χθες οι εταίροι μας έδωσαν το πράσινο φως για τη βοήθεια των 110 δισεκατομμυρίων και ως αντάλλαγμα πήραν τη δέσμευση της κυβέρνησης για την επιβολή μέτρων όποτε η τριμερής κρίνει απαραίτητο.

Πηγές από την Κομισιόν αναφέρουν ότι η επιτήρηση θα είναι πλέον πολύ σκληρότερη και πιο εξονυχιστική απ’ ό,τι μέχρι στιγμής, "ώστε να μη φτάσουμε στο σημείο να εκτροχιαστούν οι στόχοι και χρειαστούν νέα μέτρα".

Οι ίδιες πληροφορίες λένε πως κάθε πλευρά θα στείλει δικούς της επιτηρητές με κλιμάκια τα οποία είτε θα εγκατασταθούν μόνιμα στην Αθήνα είτε θα πηγαινοέρχονται.

Με την πρώτη εκταμίευση χρημάτων μέχρι τις 19 Μαΐου ο έλεγχος της πορείας της οικονομίας περνά στα χέρια της τριμερούς, που έχει πλέον το δικαίωμα να ζητάει αναπροσαρμογές σε όλους τους τομείς της οικονομίας ανάλογα με τις εξελίξεις και τα αποτελέσματα των μέτρων που έχουν ανακοινωθεί.

Βασικός στόχος των επιτηρητών θα είναι να διασφαλίσουν την περικοπή των δαπανών αλλά και τη διατήρηση των στόχων στο σκέλος των εσόδων.

Η Ελλάδα όμως είναι μόνο η αρχή. Η κρίση έφερε στο προσκήνιο τις δυσλειτουργίες του Συμφώνου Σταθερότητας και έδειξε τις ανισορροπίες που υπάρχουν ανάμεσα στις χώρες-μέλη της Ε.Ε.

Ήδη, οι εκθέσεις της Κομισιόν δείχνουν ότι οι προβλέψεις, ειδικά για το δημόσιο χρέος της συντριπτικής πλειονότητας των χωρών-μελών, είναι ιδιαίτερα αισιόδοξες και η δεκαετία που διανύουμε θα στιγματιστεί από υψηλά χρέη και μεγάλη ανεργία.

Έχοντας αυτό ως δεδομένο και υπό τον φόβο να μην κληθεί η ευρωζώνη να δώσει άλλα 80 δισεκατομμύρια ευρώ σε μια δεύτερη Ελλάδα, οι χώρες, οπαδοί της σφιχτής δημοσιονομικής πολιτικής, με αρχηγό τη Γερμανία και τις πλάτες της ΕΚΤ, ήδη πέτυχαν να προχωρήσουν μια σειρά αλλαγές που εάν ψηφιστούν θα δώσουν τη δυνατότητα παντός καιρού παρέμβασης στην οικονομική διαχείριση μιας χώρας, γεγονός που συνιστά παραβίαση της εθνικής κυριαρχίας.

Ήδη, η Ε.Ε. στη σύνοδο κορυφής του Μαρτίου έχει αποφασίσει:

- Μέχρι το τέλος του έτους η Κομισιόν να παρουσιάσει προτάσεις για τη δημιουργία της οικονομικής διακυβέρνησης που θα ελέγχει τους προϋπολογισμούς όλων των χωρών, ανεξάρτητα εάν βρισκόμαστε σε κρίση ή όχι - και εάν διαπιστώσει ότι ελλοχεύει κίνδυνος αποσταθεροποίησης του ευρώ να παρέμβει και να ζητήσει αλλαγή πολιτικής. Η Γερμανία δεν έχει κρύψει ότι επιδιώκει να επισπεύσει την απόφαση με πρόφαση το πρόβλημα της Ελλάδας. Η πρόταση προϋποθέτει αλλαγή της Ευρωπαϊκής Συνθήκης και ομοφωνία, ωστόσο οι εξελίξεις δείχνουν ότι κερδίζει έδαφος υπό τον φόβο δημιουργίας ντόμινο του ελληνικού προβλήματος και σε άλλες χώρες.

- Στη σύνοδο κορυφής του Ιουνίου η Κομισιόν να παρουσιάσει προτάσεις για την περαιτέρω σύσφιγξη των κανόνων επιτήρησης. Ανάμεσά τους το δικαίωμα να μπαίνει μια χώρα στη διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος πιο γρήγορα απ’ ό,τι σήμερα. Επίσης, να μπαίνει σε επιτήρηση και βάσει του ύψους του χρέους, ασχέτως εάν το έλλειμμα είναι σε χαμηλά επίπεδα.

Βάσει των εν λόγω αποφάσεων, στις Βρυξέλλες, προχωρούν στη σύσταση επιτροπών με στόχο να σφίξουν και άλλο το ζωνάρι. Συγκεκριμένα:

1. Συστήνεται επιτροπή που "θα παρακολουθεί τις επείγουσες προκλήσεις της ανταγωνιστικότητας και της εξέλιξης των ισοζυγίων πληρωμών της κάθε χώρας". Η επιτροπή θα έχει το δικαίωμα να παρεμβαίνει και να ζητάει μέτρα εάν διαπιστώνεται πτώση των δεικτών της ανταγωνιστικότητας.
 
2. Δημιουργείται επιτροπή που -υπό την ομπρέλα της Κομισιόν- "θα παρακολουθεί βάσει των άρθρων 121 και 136 πιο στενά την εφαρμογή της νέας συνθήκης της Λισαβόνας και θα έχει στόχο να εντοπίζει τους περιορισμούς που παρεμποδίζουν την ανάπτυξη σε εθνικό επίπεδο όπως και στην Ε.Ε. (εσωτερική αγορά, υποδομές)". Οποιαδήποτε απόκλιση ισοδυναμεί με μέτρα.

3. Δημιουργείται "ειδική ομάδα από εκπροσώπους των χωρών, της προεδρίας και της ΕΚΤ που θα προτείνει μέτρα για το πώς θα αποφεύγονται εγκαίρως προβλήματα όπως της Ελλάδας".

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v