Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Economist: Καταλύτης ανάκαμψης η ενέργεια

Η ενέργεια και δη, οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας μπορούν να αποτελέσουν καταλύτη ανάκαμψης της Ελλάδας, τόνισαν στο συνέδριο του Economist ο CEO της ΔΕΗ και ο Π. Σακελλάρης. Τι δήλωσε ο Δ. Κοπελούζος.

Economist: Καταλύτης ανάκαμψης η ενέργεια
«Καταλύτη» για την ανάκαμψη της Ελλάδας αποτελεί ο τομέας την ενέργειας, εκτίμησε ο Πλούταρχος Σακελλάρης, Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, μιλώντας στο βήμα συνεδρίου του Economist.

«Πρέπει άμεσα να επισπεύσουμε τη ριζική μετάβαση σε ένα σύστημα ενεργειακού εφοδιασμού με χαμηλές εκπομπές άνθρακα», υπογράμμισε ο κ. Σακελλάρης, προσθέτοντας ότι εγείρονται «αυξανόμενες ανησυχίες για την ασφάλεια του ενεργειακού εφοδιασμού σε παγκόσμιο επίπεδο.

Παράλληλα, εκτίμησε ότι «το πετρέλαιο και το αέριο θα παραμείνουν κύριες πηγές ενέργειας για τις επόμενες δεκαετίες κι έτσι εκφράζονται ανησυχίες για τη σταθερότητα, όπως επίσης και για το κόστος του ενεργειακού εφοδιασμού, γεγονός που επηρεάζει τον ανταγωνισμό».

Ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων έδωσε ιδιαίτερη βαρύτητα στην αύξηση της παραγωγής ενέργειας μέσω των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (Α.Π.Ε.), κάτι που θα επιφέρει «τεράστια βελτίωση των ενεργειακών αποδόσεων» και κατέληξε λέγοντας ότι «απαιτούνται τεράστιες επενδύσεις για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής».


Α. Ζερβός (ΔΕΗ): Στροφή στις ΑΠΕ

Ζωτικής σημασίας για την ανάπτυξη και την ευημερία της χώρας είναι η στροφή προς τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (Α.Π.Ε.). Αυτό δήλωσε ο πρόεδρος της Δημόσιας Επιχείρησης Ηλεκτρισμού (Δ.Ε.Η.), Αρθούρος Ζερβός, επισημαίνοντας παράλληλα τους πολλαπλούς κινδύνους που εγκυμονούν από τη συνέχιση του υπάρχοντος μοντέλου.

«Εάν συνεχιστούν οι σημερινές εκπομπές αερίων διοξειδίου του άνθρακα, ενδέχεται να οδηγήσουν σε αύξηση έως και 4 βαθμών Κελσίου την παγκόσμια θερμοκρασία έως τα μέσα της δεκαετίας του 2050, με τραγικές κοινωνικοοικονομικές επιπτώσεις, που κατά ορισμένους επιστήμονες μπορεί να οδηγήσουν ακόμα και στην πολιτική αποσταθεροποίηση μεγάλων περιοχών δημιουργώντας νέους πυρήνες ανθρωπιστικών καταστροφών», επεσήμανε ο κ. Ζερβός.

Συμπλήρωσε, δε, ότι «αν δεν αλλάξουμε τις συνήθειές μας ως το 2050, η ζήτηση για ενέργεια, καθώς και οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, θα έχουν διπλασιαστεί, ενώ η ζήτηση για ηλεκτρική ενέργεια θα τριπλασιαστεί και τα 2/3 αυτής θα παράγεται από τα ορυκτά καύσιμα».

Αναφερόμενος στην περίπτωση της Ελλάδας, ο πρόεδρος της Δ.Ε.Η. υποστήριξε ότι «οι νέες ενεργειακές επενδύσεις θα πρέπει να στοχεύουν στην ισόρροπη επίτευξη τριών βασικών στόχων: της ασφάλειας εφοδιασμού, της προστασίας του περιβάλλοντος και αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής και της οικονομικής αποδοτικότητας με κατάλληλο επιμερισμό των κινδύνων», ενώ δεν παρέλειψε να αναφέρει ότι «η ΔΕΗ δίνει σήμερα στρατηγική έμφαση στην υλοποίηση επενδύσεων σε έργα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, με στόχο την υλοποίηση μέχρι το 2015 ενός επενδυτικού σχεδίου που θα ξεπεράσει τα 2 δισ. ευρώ με την προσθήκη πάνω από 1.000 νέων MW ΑΠΕ».


Roberto Poti (Εdison): Φυσικό αέριο από Αζερμπαϊτζάν 

Την ανάγκη να διαφοροποιηθούν και να εμπλουτιστούν οι πηγές τροφοδοσίας της Ευρώπης με φυσικό αέριο, ώστε να αποκτήσει ενεργειακή ασφάλεια και να μην είναι τόσο πολύ εξαρτημένη από τη Ρωσία, που αυτή τη στιγμή καλύπτει το 50% αυτών των αναγκών, επεσήμανε ο Executive Vise-President International, Renewables and Special Projects, Edison, Roberto Poti.

Η ιδανική περίπτωση για την διαφοροποίηση της ενεργειακής εξάρτησης της Ευρώπης, σύμφωνα με τον κ. Poti, είναι το Αζερμπαϊτζάν, το οποίο δηλώνει έτοιμο να ξεκινήσει τη ροή φυσικού αερίου. Ο κ. Poti παραδέχτηκε ότι το τελευταίο διάστημα παρατηρείται μία σχετική μείωση στη ζήτηση για φυσικό αέριο, λόγω της παγκόσμιας κρίσης. Ωστόσο, εκτίμησε ότι αυτή η εικόνα θ’ αλλάξει λόγω των αναμενόμενων μεγάλων αναγκών για επενδύσεις στην πυρηνική ενέργεια και τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας.


Δ. Κοπελούζος: Να κάνουμε την Κρήτη το πιο "πράσινο" νησί

Ο Δημήτρης Κοπελούζος, Πρόεδρος του Ομίλου Κοπελούζου, μιλώντας στο συνέδριο του Economist, έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην πρόταση που έχει υποβάλει από τον Δεκέμβριο, για εγκατάσταση φωτοβολταϊκών πάρκων σε ολόκληρη την Κρήτη ισχύος 1.000 MW και υποθαλλάσια σύνδεση του νησιού με την Πελοπόννησο και συνεπώς με ολόκληρη την ηπειρωτική Ελλάδα.

Με τον τρόπο αυτόν, είπε ο κ. Κοπελούζος, η Κρήτη θα γίνει το πιο «πράσινο» νησί στον κόσμο, ενώ ταυτόχρονα θα απαλλαγεί από τις παλαιές και ρυπογόνες εγκαταστάσεις παραγωγής ενέργειας που λειτουργούν σήμερα στο νησί και καταναλώνουν πετρέλαιο. Επίσης, είπε ο κ. Κοπελούζος, «με την πρότασή μας δεν επηρεάζουμε το περιβάλλον των περιοχών που θα εγκατασταθούν τα πάρκα, δημιουργούμε 1.000 θέσεις εργασίας για την κατασκευή των εγκαταστάσεων και 300 θέσεις για τη λειτουργία τους στη συνέχεια, ενώ η ΔΕΗ θα έχει όφελος περίπου 200 εκατ. ευρώ ετησίως εάν αγοράζει ενέργεια από αυτά τα αιολικά πάρκα».


ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v