Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Επισπεύδονται οι αποφάσεις για το «πακέτο»

Αγώνας δρόμου για να ολοκληρωθεί το πακέτο στήριξης μέχρι το σαββατοκύριακο. Ποια φόρμουλα βρέθηκε για να ξεπεραστούν τα κωλύματα της Γερμανίας. Το ύψος της βοήθειας και οι κρίσιμες ημερομηνίες.

Επισπεύδονται οι αποφάσεις για το «πακέτο»
Φουλ τις μηχανές βάζει η Ε.Ε. προκειμένου να ολοκληρωθεί το πακέτο στήριξης προς την Ελλάδα μέσα στα επόμενα εικοσιτετράωρα.

Στόχος να ηρεμήσουν οι αγορές και να αποφευχθεί το φαινόμενο του ντόμινο και σε άλλες χώρες όπως η Πορτογαλία και η Ισπανία.

Για να πάρει τα χρήματα η Ελλάδα -που για το πρώτο έτος υπολογίζονται στα 30 δισεκατομμύρια ευρώ- θα πρέπει να λάβει επώδυνα μέτρα σε βάθος χρόνου, με τη λιτότητα να κυριαρχεί στους επόμενους 3 προϋπολογισμούς τουλάχιστον

Έπειτα από διαρροές από το γερμανικό στρατόπεδο, το ύψος της βοήθειας στην τριετία μπορεί να φτάσει τα 150 δισεκατομμύρια ευρώ, όμως, όπως και τα μέτρα, θα αποφασίζεται και θα αξιολογείται ανάλογα με τις εξελίξεις και την πορεία της ελληνικής οικονομίας.

Ο Γ.Γ. του ΔΝΤ κ. Ντομινίκ Στρος-Καν και ο πρόεδρος της ΕΚΤ κ. Ζαν-Κλοντ Τρισέ πίεσαν τη Γερμανίδα καγκελάριο κ. Άγκελα Μέρκελ να πει το "ναι" σε διαδικασία-εξπρές. Έπειτα από πολύωρες διαπραγματεύσεις στο Βερολίνο, βρέθηκε η φόρμουλα προκειμένου να ξεπεραστούν τα όποια νομικά και συνταγματικά κωλύματα αντιμετώπιζε η Γερμανία με τον μηχανισμό. Δηλαδή:

1. Μετά και τη ραγδαία αύξηση των spreads των ομολόγων, την υποβάθμιση της Πορτογαλίας και της Ισπανίας καθώς και την πίεση στο ευρωπαϊκό νόμισμα, η Γερμανία μπορεί να χαρακτηρίσει την κατάσταση στην Ελλάδα "ultima ratio" και ως ύστατη λύση να πει το "ναι" στη στήριξη, αφού πληρούνται οι όροι του σχεδίου.

2. Οι αντιδράσεις των αγορών και των οίκων αξιολόγησης έχουν θορυβήσει την Καγκελαρία, που μπορεί πλέον να ενεργοποιήσει τον όρο περί "απειλής του ευρώ" ο οποίος υπάρχει στο σύνταγμά της και να προχωρήσει σε δανεισμό της Ελλάδας χωρίς να προσκρούει στον όρο "no bail out " που απαγορεύει τη διάσωση μιας χώρας από τη Γερμανία.

Υπό αυτές τις συνθήκες, το Βερολίνο θεωρεί ότι θα κάμψει τις όποιες αντιστάσεις στο Κοινοβούλιο της χώρας και θα περάσει τη στήριξη για την Ελλάδα μέχρι τις 7 Μαΐου, αφού, νομικά τουλάχιστον, η γερμανική κυβέρνηση είναι καλυμμένη.

Την ίδια στιγμή, η Κομισιόν και η ΕΚΤ συνεργάζονται ώστε μέχρι την Κυριακή να υπάρξει σύμπνοια με το κλιμάκιο του ΔΝΤ ως προς τα μέτρα, το ύψος, τη διάρκεια και το επιτόκιο του δανεισμού προς την Ελλάδα. Το κλιμάκιο του ΔΝΤ αναμένεται να ολοκληρώσει το πόρισμά του μέσα στο σαββατοκύριακο.

Οι κρίσιμες ημερομηνίες

- Τη Δευτέρα 3 Μαΐου ο υπουργός Οικονομίας της Γερμανίας αναμένεται να θέσει το νομοσχέδιο για βοήθεια προς την Ελλάδα στο Κοινοβούλιο της χώρας. Εκτίμησε ότι μέχρι το τέλος της εβδομάδας θα έχει ψηφιστεί.
 
- Στις 4 Μαΐου αναμένεται τηλεδιάσκεψη των υπουργών Οικονομίας της ευρωζώνης για το σχέδιο στήριξης.
 
-Στις 7 Μαΐου αναμένεται να τεθεί προς ψήφιση από το Δ.Σ. του ΔΝΤ η εισήγηση για την Ελλάδα και η κυβέρνηση με τη σειρά της θα κληθεί να υπογράψει το γράμμα πρόθεσης. Με την υπογραφή η χώρα έχει τη δυνατότητα να κάνει την πρώτη εκταμίευση από τα κονδύλια του ΔΝΤ.
 
- Στις 10 Μαΐου αναμένεται Σύνοδος Κορυφής αρχηγών κρατών της ευρωζώνης ώστε να επισφραγιστεί η συμφωνία και να λάβει αμέσως μετά η Ελλάδα τις πρώτες εκταμιεύεις χρημάτων. Ενδέχεται η ημερομηνία να επισπευστεί ανάλογα με τις εξελίξεις.
 
Με φόντο την ελληνική στήριξη, όμως, η ευρωζώνη καλείται να λύσει πιο κρίσιμα θέματα όπως η επιβίωση της ίδιας της ΟΝΕ ως έχει. Ήδη η Γερμανία σκοπεύει να σπρώξει τις αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής του Μαρτίου που κάνουν λόγο για πιο αυστηρή συνθήκη του Μάαστριχτ αλλά και για μια οικονομική διακυβέρνηση.

Μέχρι το τέλος του έτους, η Κομισιόν έχει επιφορτιστεί να παρουσιάσει σχετικές προτάσεις. Οι εξελίξεις όμως είναι ραγδαίες και ενδέχεται οι χώρες που υποστηρίζουν την αυστηρή δημοσιονομική πειθαρχία να σπρώξουν προς επίσπευση των αποφάσεων.

Η οικονομική διακυβέρνηση θα δίνει τη δυνατότητα στο συμβούλιο να παρεμβαίνει στους εθνικούς προϋπολογισμούς -δηλαδή στις κυβερνητικές πολιτικές- και να ζητάει αλλαγές ή μέτρα όταν θεωρήσει ότι κινδυνεύει το ευρωπαϊκό νόμισμα.

Αυτό σημαίνει και παρέμβαση στην εθνική κυριαρχία μιας χώρας. Φαίνεται όμως πως οι εξελίξεις προς αυτήν την κατεύθυνση είναι μονόδρομος για τη βιωσιμότητα της ίδιας της ΟΝΕ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v