Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Το ν/σ για τις ΑΠΕ ρυθμίζει θέματα της ΔΕΗ

Ένα σημαντικό ζήτημα που έχει να κάνει με τη διαφάνεια και τη σχέση εμπιστοσύνης των μετόχων μειοψηφίας της ΔΕΗ ρυθμίζει το νομοσχέδιο για τις ΑΠΕ, που κατατέθηκε προς ψήφιση στη Βουλή.

  • της Αθηνάς Καλαϊτζόγλου
Το ν/σ για τις ΑΠΕ ρυθμίζει θέματα της ΔΕΗ
Ένα σημαντικό ζήτημα που έχει να κάνει με τη διαφάνεια και τη σχέση εμπιστοσύνης των μετόχων μειοψηφίας της ΔΕΗ ρυθμίζει το νομοσχέδιο για τις ΑΠΕ, το οποίο κατατέθηκε προς ψήφιση στη Βουλή.
 
Πρόκειται για την κατάργηση των παραγράφων 2 και 3 του άρθρου 8 του καταστατικού της ΔΕΗ, με το οποίο ως τώρα οριζόταν πλαφόν 5% για την άσκηση των δικαιωμάτων των μετόχων μειοψηφίας, ασχέτως του αν είχαν μεγαλύτερο ποσοστό.

Με άλλα λόγια, τα δικαιώματα των κατόχων 5% και πάνω ήταν ισότιμα με αυτούς που είχαν έως 5%. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έκρινε ότι οι ρυθμίσεις αυτές αντίκεινται στη συνθήκη περί ελεύθερης διακίνησης κεφαλαίων και αποτρέπουν την επένδυση στη ΔΕΗ από επενδυτές, από τη στιγμή που δεν θα μπορούν να ασκούν τα δικαιώματά τους κατά το αναλογούν ποσοστό τους στο μετοχικό κεφάλαιο της Επιχείρησης.

Η Κομισιόν είχε ορίσει προθεσμία συμμόρφωσης ως τις 8/12/2009 και δεν έδωσε καμία παράταση, παρότι ζητήθηκε από την ελληνική πολιτεία, οπότε η συγκεκριμένη ρύθμιση για την κατάργηση του πλαφόν αυτού συμπεριλαμβάνεται στο νομοσχέδιο για τις ΑΠΕ.
Το νομοσχέδιο, πέραν της απλοποίησης της διαδικασίας για την προώθηση έργων ΑΠΕ, περιλαμβάνει μεταξύ άλλων και τις εξής ρυθμίσεις:

Καταρχήν, το ΥΠΕΚΑ εμμένει στις αρχικές θέσεις του για τα θαλάσσια αιολικά πάρκα, διατηρώντας στον έλεγχο του Δημοσίου τη χωροθέτηση και τη διαδικασία αδειοδότησής τους, χωρίς να λαμβάνει τις απόψεις των επενδυτών που έχουν ως τώρα δαπανήσει αρκετά κεφάλαια για την προώθηση ανάλογων έργων στην ελληνική επικράτεια.
 
Μετά την ολοκλήρωση της φάσης αυτής προβλέπεται ανοιχτός δημόσιος διαγωνισμός που θα προκηρύσσουν τα συναρμόδια υπουργεία, ΠΕΚΑ και Οικονομίας και Ανταγωνιστικότητας, για την ανάθεση της κατασκευής των έργων αυτών, με αντάλλαγμα την παραχώρηση της εκμετάλλευσής τους, είτε ως σύνολο είτε εν μέρει.

Προβλέπει ότι μετά την έναρξη ισχύος του νόμου δεν θα γίνονται δεκτές νέες αιτήσεις, ενώ όσες έχουν υποβληθεί έως τώρα και εκκρεμούν προς εξέταση από τη ΡΑΕ δεν θα μπορούν να συμπληρώνονται με νέα στοιχεία, αλλά θα αξιολογηθούν ως έχουν μέσα σε έξι μήνες. Εφόσον πληρούν τις προϋποθέσεις θα παίρνουν πράσινο φως από τη ΡΑΕ όχι για να αναπτύξουν μόνοι τους τα έργα αυτά, αλλά θα μπορούν να συμμετέχουν στους διαγωνισμούς που θα γίνονται, έχοντας ενδεχομένως ένα "συν", λόγω της έγκρισης της πρότασής τους από τη Ρυθμιστική Αρχή.

Επίσης, με το νομοσχέδιο ανοίγει ο δρόμος για την εγκατάσταση έργων ΑΠΕ στο Άγιο Όρος από αυτόνομους παραγωγούς, για την κάλυψη των ενεργειακών αναγκών των μονών της Χερσονήσου του Άθω. Γι' αυτό δεν θα χρειάζεται άδεια παραγωγής, μόνο η έγκριση της μελέτης και των περιβαλλοντικών όρων από το Κέντρο Διαφύλαξης Αγιορείτικης Κληρονομιάς και έγκριση εγκατάστασης και λειτουργίας από την Ιερά Κοινότητα. Με λίγα λόγια, τα συγκεκριμένα έργα θα είναι στη διακριτική ευχέρεια του Αγίου Όρους με ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται.

Σε ό,τι έχει να κάνει με την τιμολόγηση της ενέργειας από ΑΠΕ, το νομοσχέδιο δεν διαφοροποιείται από το αρχικό, αλλά προβλέπει πως η παραγόμενη ενέργεια, πλην των φωτοβολταϊκών και των ηλιοθερμικών σταθμών, θα απολαμβάνει προσαύξηση 20% στις αρχικές τιμές που έχουν δοθεί, εφόσον τα συγκεκριμένα έργα δεν έχουν ενταχθεί στον αναπτυξιακό νόμο, και 15% για βιομάζα και βιοαέριο από βιομάζα.

Τέλος, με το νομοσχέδιο προβλέπεται ποσοστό 1% του τέλους ΑΠΕ (3%) να αποδίδεται απευθείας στους οικιακούς καταναλωτές της περιοχής όπου εγκαθίσταται το έργο ΑΠΕ, ενώ ένα μέρος της εισφοράς για την ΕΡΤ θα αποδίδεται στον ΔΕΣΜΗΕ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v