Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σκληρό πρέσινγκ σε όλα τα μέτωπα για το πακέτο

Κοινά χρονοδιαγράμματα Ε.Ε. - ΕΚΤ - ΔΝΤ για το πακέτο στήριξης. Κόντρα για το ποιος θα έχει το "πάνω χέρι" στον μηχανισμό. Πιθανά και νέα δημοσιονομικά μέτρα το 2010. Ποιες αλλαγές ζητάει η τρόικα.

Σκληρό πρέσινγκ σε όλα τα μέτωπα για το πακέτο
Κοινά χρονοδιαγράμματα φαίνεται πως χαράσσουν η Κομισιόν, η ΕΚΤ και το ΔΝΤ ως προς το πακέτο στήριξης.

Όμως ακόμα και μετά τις διαβουλεύσεις υπάρχουν γκρίζα σημεία αλλά και "κόντρες" για το ποιος θα έχει το πάνω χέρι στον μηχανισμό.

Χαρακτηριστική η εμμονή του γενικού γραμματέα του ΔΝΤ, κ. Ντομινίκ Στρος-Καν, ότι ο οργανισμός διαπραγματεύεται απευθείας με την ελληνική κυβέρνηση.

Από την άλλη, ο πρόεδρος του Eurogroup, κ. Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, σε συνέντευξή του στο euro2day επέμεινε ότι ο συντονισμός θα γίνει από κοινού.

Όπως εξηγούν αξιωματούχοι τόσο από την Κομισιόν όσο και από την Ουάσιγκτον, οι διαπραγματεύσεις με την ελληνική πλευρά θα είναι συνεχείς, όμως έχει αποφασιστεί να υπάρξει εξαρχής σαφές χρονοδιαγράμματα σε βάθος τριετίας όπου θα αναγράφονται οι δέσμες μέτρων που θα πάρει η κυβέρνηση όσο διαρκεί το πρόγραμμα.

Στο σχέδιο αναμένεται να συμπεριλαμβάνεται και το ενδεχόμενο επιπρόσθετων δημοσιονομικών μέτρων για το 2010, τα οποία θα συζητηθούν στο τέλος Ιουνίου, ανάλογα με τα αποτελέσματα εξαμήνου του προϋπολογισμού.

Ήδη συγκαταλέγεται στα μείον η αναπροσαρμογή του ελλείμματος και του χρέους χθες από τη Eurostat, με την προοπτική να αναθεωρηθούν προς τα πάνω τους επόμενους μήνες όταν ολοκληρωθούν οι έλεγχοι των Ευρωπαίων εμπειρογνωμόνων σε ΕΣΥΕ και ΓΛΚ.

Πάντως η κυβέρνηση, με γνώμονα τη βαθύτερη του αναμενομένου ύφεση, εξετάζει το ενδεχόμενο να ζητήσει παράταση στη δημοσιονομική προσαρμογή πέρα από το 2012.
 
Επίσης στις Βρυξέλλες γνωρίζουν καλά ότι ακόμα και τα σαφή χρονοδιαγράμματα θα αναθεωρούνται (και θα επιβάλλονται) ανά τρίμηνο ή εξάμηνο, ανάλογα με την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας.

Κατά τα άλλα -σε περίπτωση που η Ελλάδα ζητήσει βοήθεια- η τρόικα έχει κάνει γνωστές τις προθέσεις της για το ότι θέλει να έχει στα χέρια της δημοσιονομικό πλάνο για το 2011 και το 2012, πέραν των διαρθρωτικών αλλαγών.

Υπάρχει σύμπνοια για τις αλλαγές που πρέπει να γίνουν σε προβληματικούς τομείς όπως:

- Δημόσιο τομέα με περαιτέρω συρρίκνωσή του και κατάργηση φορέων και συγχώνευσεις θέσεως ώστε να περικοπούν τα λειτουργικά κόστη στο πλαίσιο του ιρλανδικού μοντέλου. Δηλαδή μείωση των δημοσίων υπαλλήλων με οποιονδήποτε τρόπο.

- Πάγωμα μισθών για όλη τη διάρκεια της δημοσιονομικής προσαρμογής και στον ιδιωτικό τομέα καθώς και περικοπές επιδομάτων, συμπεριλαμβανομένων και του 13ου - 14ου μισθού.

- Εργασία-"λάστιχο" με κατάργηση του όρου του 2% στις απολύσεις και ευελιξία στα ωράρια τα τετραήμερα, κατάργηση των ρεπό, εργασία στους νέους χωρίς ασφάλιση.

- Για το ασφαλιστικό ζητείται άμεση εφαρμογή των αλλαγών που περιλαμβάνουν την εξίσωση των ορίων ηλικίας.

- Πάγωμα προλήψεων για το 2011 και το 2012.

- Συρρίκνωση της τοπικής αυτοδιοίκησης και των λειτουργικών δαπανών κατά 50% καθώς θεωρείται "μαύρη τρύπα".

- Μείωση των εξοπλιστικών δαπανών.

- Συγχώνευση των κρατικών ταμείων μέχρι και τρία.

- Πιο ευέλικτο κυβερνητικό σχήμα με πιθανές συγχωνεύσεις υπουργείων και καταργήσεις υφυπουργείων.

Οι πολιτικές της Κομισιόν, της ΕΚΤ και του ΔΝΤ ως προς τα μέτρα δείχνουν να συγκλίνουν. Εκεί όπου φαίνεται πως υπάρχει απόκλιση είναι ως προς το ποιος θα έχει το πάνω χέρι σε όλη αυτή τη διαδικασία.

Πληροφορίες από την Ουάσιγκτον αναφέρουν ότι το ΔΝΤ θέλει να επιβάλει τον δικό του υπερ-επιτηρητή που θα έχει απευθείας επαφές με την κυβέρνηση, όπως άλλωστε έχει κάνει και σε άλλες χώρες.

Από την άλλη, η ευρωζώνη και η Κομισιόν επιθυμούν οι επιτηρήσεις να γίνονται από κοινού, αφού και η Επιτροπή, βάσει των κανόνων αυστηρής επιτήρησης, θα στείλει δικούς της επιτηρητές στα καίρια υπουργεία ώστε να παρακολουθεί στενά στις εξελίξεις αλλά και το πώς θα χρησιμοποιούνται τα κονδύλια που θα εκταμιεύονται ανά χρονικά διαστήματα που δεν έχουν διευκρινιστεί ακόμα.

Η πιο πρόσφατη διαφωνία της τρόικας είναι από πού θα αντληθούν τα πρώτα χρήματα. Από τη μία το ΔΝΤ δηλώνει έτοιμο να παραχωρήσει ποσό της τάξεως των 3 δισ. ευρώ, σε περίπτωση που η Ελλάδα υπογράψει το letter of intent.

Από την άλλη, η ευρωζώνη δηλώνει ότι ήδη 5 χώρες είναι πρόθυμες να παραχωρήσουν διμερή δάνεια στη χώρα μας όταν το ζητήσει. Ανάμεσα σε αυτές είναι η Γαλλία και το Βέλγιο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v