Παίρνει "σάρκα και οστά" το διευθυντήριο της ΕΕ

Πρόταση να ελέγχονται οι προυπολογισμοί από την Κομισιόν πριν κατατεθούν στα εθνικά κοινοβούλια από το Eurogroup. Συνεχίζονται οι διαβουλεύσεις για το πακέτο στήριξης. Το μπαλάκι στο ΔΝΤ από τους υπουργούς οικονομικών.

Παίρνει σάρκα και οστά το διευθυντήριο της ΕΕ
Την ενίσχυση της εποπτείας στις εθνικές δημοσιονομικές πολιτικές συζήτησαν οι υπουργοί οικονομίας της ευρωζώνης.

Για πρώτη φορά παρουσιάστηκε η πρόταση της Κομισιόν να επιθεωρούνται οι εθνικοί προυπολογισμοί ανά έτος, μόλις καταρτιστούν και πριν περάσουν από την έγκριση των κοινοβουλίων της χώρας.

Σε συνέντευξη τύπου τόσο ο πρόεδρος του γιούρογκρουπ Ζαν-Κλωντ Γιούνκερ όσο και ο επίτροπος Ολι Ρεν και ο πρόεδρος της ΕΚΤ Ζαν-Κλωντ Τρισέ, υποστήριξαν την πρόταση κάνοντας λόγο για ανάγκη αυξημένης εποπτείας ώστε να υπάρχει έγκαιρη προειδοποίηση σε περίπτωση δημοσιονομικού εκτροχιασμού.

Κατά τον κ.Ρεν πρέπει να συστηθεί ένας μόνιμος μηχανισμός παρακολούθησης κρίσεων μετά και τις τελευταίες αναλύσεις που έχει στα χέρια του, ότι τα Προγράμματα Σταθερότητας πολλών χωρών για το 2011 και 2012 στερούνταν μονίμων μέτρων και βασίζονταν πάνω σε αισιόδοξα σενάρια.

Σύμφωνα με Κοινοτικές πηγές, εκτός από την παρακολούθηση των προυπολογισμών συζητήθηκαν και οι προτάσεις για σύσφιξη του Συμφώνου Σταθερότητας μέσω δύο κριτηρίων:

- Την δυνατότητα ένταξης μιας χώρας σε επιτήρηση όταν το δημόσιο χρέος της βρίσκεται πάνω από το όριο του 60% του ΑΕΠ και η συνεχής παρακολούθηση του από τα νέα εποπτικά όργανα που θα συσταθούν βάση των αποφάσεων της συνόδου κορυφής του Μαρτίου. Μέχρι τώρα το βασικό κριτήριο ήταν η υπέρβαση του ελλείμματος πάνω από το 3%.

- Την σύσταση δείκτη ανταγωνιστικότητας ώστε πλέον οι αποφάσεις για την επιβολή μέτρων να γίνεται και βάση του επιπέδου του συγκεκριμένου δείκτη. Στόχος να μην υπάρχουν στο μέλλον αποκλίσεις στην ανταγωνιστικότητα μεταξύ των χωρών μελών.

- Την επίσπευση της διαδικασίας για να μπει μια χώρα σε επιτήρηση και την επιβολή χρηματικών κυρώσεων σε περίπτωση που βρίσκεται επανλειμμένα εκτός στόχων

H τελική δέσμη προτάσεων αναμένεται να παρουσιαστεί το Μάιο, όμως όλα δείχνουν ότι το οικονομικό διευθυντήριο παίρνει σάρκα και οστά παρά τις αντιδράσεις αρκετών χωρών ότι μπορεί να παρεμβαίνει στα κυριαρχικά δικαιώματα τους.

Το θέμα της Ελλάδας

Τόσο ο πρόεδρος του Eurogroup όσο και επίτροπος Όλι Ρεν προτίμησαν να κρατήσουν κλειστά τα χαρτιά τους για την συζήτηση που έγινε γύρω από την επιστολή της Ελλάδας προς την τρόικα.

Ο λόγος είναι ότι ακόμα δεν έχει διευκρινιστεί ο ρόλος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Πληροφορίες από το περιβάλλον του κ. Γιούνκερ ανέφεραν ότι οι τελικές διαβουλεύσεις θα γίνουν στην Αθήνα την Δευτέρα, παρουσία των εκπροσώπων της ελληνικής κυβέρνησης καθώς το Ταμείο επιμένει να επιβάλλει τους δικούς του όρους, με τους οποίους η ευρωζώνη πρέπει να συμπλεύσει για να υπάρξει προς τα έξω σύμπνοια.

Από το προεδρείο του Eurogroup επιχειρείται να υπάρξει σύμπνοια και ως προς τα μέτρα που θα κληθεί να πάρει η χώρα μας σε περίπτωση που ζητήσει την ενεργοποίηση του μηχανισμού.

Αίσθηση προκάλεσε ωστόσο η ενημέρωση των δημοσιογράφων από τον εκπρόσωπο τύπου του γερμανού υπουργού οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε (ο οποίος απουσίαζε), που υποστήριξε ότι δεν υπάρχει αλλαγή στο θέμα της Ελλάδας και ότι οι θέσεις τις καγκελαρίας είναι γνωστές.

Ερωτώμενος εάν γνωρίζει για επικείμενη αναθεώρηση του ελληνικού ελλείμματος προς τα πάνω, στις 22 Απριλίου, όταν θα ανακοινωθούν οι εαρινές προβλέψεις της Κομισιόν, ο γερμανός εκπρόσωπος απάντησε «ναι» χωρίς να δώσει ωστόσο τον ακριβή αριθμό.

Ο υπουργός οικονομίας Γιώργος Παπακωνσταντίνου έχει υποστηρίξει ότι η αναθεώρηση θα είναι πολύ μικρή, ωστόσο συνεχή δημοσιεύματα ανεβάζουν το έλλειμμα για το 2009 εως και μια ποσοστιαία μονάδα από 12,7% που βρίσκεται σήμερα.

Οικονομικοί αναλυτές θεωρούν ότι μια αναθεώρηση της τάξεως του 1% θα προκαλέσει νέες αναταράξεις στην αγορά ομολόγων και για αυτό τον λόγο η Ελληνική πλευρά επισπεύδει την διαδικασία ενεργοποίησης του μηχανισμού.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v