Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

EKT: Οι χρηματοπιστωτικές αγορές δεν ανακάμπτουν

Οι χρηματοπιστωτικές αγορές της Ευρώπης δεν έχουν επανακάμψει λειτουργικά και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις και θα έχει ενεργό συμμετοχή στις αγορές, δηλώνει η ΕΚΤ.

EKT: Οι χρηματοπιστωτικές αγορές δεν ανακάμπτουν
Οι χρηματοπιστωτικές αγορές της Ευρώπης δεν έχουν επανακάμψει λειτουργικά και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις και θα έχει ενεργό συμμετοχή στις αγορές, δηλώνει η ΕΚΤ στην ετήσια έκθεσή της για την εναρμόνιση του χρηματοπιστωτικού τομέα, που δημοσιεύτηκε σήμερα.

Η τράπεζα θεωρεί τις παρεμβάσεις της απαραίτητες ώστε οι χρηματαγορές να επανέλθουν στην προ της κρίσεως λειτουργία τους. Κρατά ωστόσο τα χαρτιά της κλειστά για την απόσυρση της ρευστότητας που παρείχε στην αγορά χρήματος κατά τη διάρκεια της ύφεσης.

Η ΕΚΤ από τη μία αναφέρει ότι η κατάσταση στο ευρωσύστημα δεν έχει ομαλοποιηθεί και πως υπάρχουν μεγάλες αποκλίσεις ανάμεσα στις χώρες της Ε.Ε., από την άλλη όμως σημειώνει ότι "δεν μπορεί να προβλέψει πώς θα κινηθούν οι αγορές όταν το σύστημα χορήγησης ρευστότητας θα διαδραματίσει λιγότερο υποστηρικτικό ρόλο τους επόμενους μήνες".

Υπενθυμίζεται ότι κατά την τελευταία συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της τράπεζας ο πρόεδρός της κ. Ζαν-Κλοντ Τρισέ ανέφερε ότι "προκειμένου να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά κάθε απειλή διατάραξης της σταθερότητας των τιμών μεσομακροπρόθεσμα, η χορηγηθείσα ρευστότητα θα απορροφηθεί όταν κριθεί απαραίτητο, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο να καθυστερήσει η πλήρης απορρόφηση του ρευστού από το σύστημα".

Σύμφωνα με την έκθεση, η διατραπεζική αγορά χρήματος είναι αυτή που έδειξε τα πιο γρήγορα αντανακλαστικά και συνήλθε μετά και την πρώτη δωδεκάμηνη δημοπρασία της ΕΚΤ, τον περασμένο Ιούνιο, όπου διοχέτευσε το ποσό-ρεκόρ των 442 δισ. ευρώ στο σύστημα.

Η αναταραχή στα διατραπεζικά επιτόκια, που προκλήθηκε από την κρίση, έχει ελαχιστοποιηθεί σημαντικά στο δεύτερο εξάμηνο του 2009 από τη γενναία πολιτική παροχής ρευστότητας, υποστηρίζει η ΕΚΤ, η οποία συμπληρώνει ωστόσο ότι "δεν διαπιστώθηκε η μεταφορά της ρευστότητας που εισέπραξαν οι τράπεζες στην εσωτερική αγορά της κάθε χώρας υπο μορφή δανείων".

Η έκθεση διαπιστώνει επίσης αποκλίσεις στα επιτόκια που "παραμένουν σημαντικά υψηλότερα από αυτά προ της κρίσης και συνεπώς φαίνεται ότι η λειτουργία της αγοράς απέχει αρκετά από το κανονικό".

Η ΕΚΤ υπογραμμίζει ότι "είναι πολύ δύσκολο να προβλέψει σε αυτό το στάδιο πόσο θα κρατήσουν οι επιπτώσεις της κρίσης στις αγορές χρήματος, λαμβάνοντας υπόψη ότι το σύστημα χορήγησης ρευστότητας θα διαδραματίσει λιγότερο υποστηρικτικό ρόλο τους επόμενους μήνες".

Η έκθεση αναφέρει ότι η απόφαση της ΕΚΤ τον προηγούμενο Μάιο να αγοράσει καλυμμένα ομόλογα ύψους 60 δισ. ευρώ βοήθησε στη γενική αναζωογόνηση των αγορών και παρείχε την απαραίτητη διασφάλιση ώστε να υποχωρήσουν κατακόρυφα τα spreads.

Τέλος, μέσω της έκθεσης η ΕΚΤ κάνει έκκληση για περαιτέρω εναρμόνιση της αγοράς καλυμμένων ομολόγων, ώστε να υπάρχει κοινό επίπεδο και προσδιορισμός σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες, για να διευρυνθεί η επενδυτική βάση αλλά και να ενισχυθεί η συγκεκριμένη αγορά ως ξεχωριστή επενδυτική κατηγορία.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v