Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Εκβιάζουν τώρα τη βοήθεια οι αγορές

Στα ύψη τα spreads, στην πόρτα της Ευρώπης η Ελλάδα. Απαιτούνται άμεσες διευκρινίσεις για το ποσό, την τιμολόγηση και τους επιμέρους όρους του μηχανισμού στήριξης. Τα σινιάλα των ξένων.

Εκβιάζουν τώρα τη βοήθεια οι αγορές
Στη χρήση του μηχανισμού βοήθειας επιχειρούν να σύρουν την Ελλάδα οι αγορές, τεστάροντας πλέον τις προθέσεις και την ικανότητα της Ευρώπης να δώσει άμεσα λύση στο ελληνικό ζήτημα.

Η εκ νέου διεύρυνση των spreads των ελληνικών ομολόγων σήμανε χθες συναγερμό στην Ελλάδα και στην ευρωζώνη. Παρά την απόφαση της Τραπέζης της Ελλάδος να επιβάλει διακανονισμό των short θέσεων στα ομόλογα στο Τ. + 1 και να αυξήσει τα spreads μεταξύ τιμών αγοράς και πώλησης από τους ειδικούς διαπραγματευτές, τα spreads όχι μόνο δεν μειώθηκαν, αλλά εκτοξεύτηκαν ως τις 453 μ.β. για το δεκαετές.

Ούτε η παρέμβαση Τρισέ ότι δεν υπάρχει θέμα χρεοκοπίας της Ελλάδας στάθηκε ικανή να αναστρέψει το βαρύ κλίμα. Το μόνο που κατάφερε ήταν να επιφέρει μικρή αποκλιμάκωση των spreads, τα οποία έκλεισαν, όμως, σε νέα ιστορικά υψηλά επίπεδα (427,8 μ.β. για το δεκαετές).

«Οι αγορές εκβιάζουν την προσφυγή της Ελλάδας στον μηχανισμό στήριξης και δεν κάμπτονται από πολιτικές δηλώσεις» αναφέρει στο Euro2day στέλεχος ξένης επενδυτικής τράπεζας συμπληρώνοντας ότι η «καυτή πατάτα» επιστρέφει και πάλι στην ευρωζώνη.

Η εκτίναξη των spreads των ελληνικών ομολόγων έχει ήδη καταστήσει «άσφαιρο» το πιστόλι πάνω στο τραπέζι, καθώς αποδείχτηκε ότι η ασαφής δέσμευση της ευρωζώνης για βοήθεια στην Ελλάδα δεν πέτυχε να συγκρατήσει την εκτόξευση του ελληνικού κόστους δανεισμού. Στον αντίποδα η ψαλίδα των spreads άνοιξε πάνω από 100 μονάδες βάσης μετά τη θεσμοθέτηση του μηχανισμού στήριξης.

Χαρακτηριστικό είναι ότι στελέχη της Fitch και ξένων χρηματοοικονομικών ομίλων (Nomura, Fortis, AXA) διαπίστωναν χθες πως οι αγορές έχουν δώσει σαφές σινιάλο ότι δεν θέλουν να δανείσουν την Ελλάδα, εκβιάζοντας έτσι την προσφυγή στην ευρωπαϊκή βοήθεια.

Το ερώτημα των δισεκατομμυρίων ευρώ, σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, είναι αν η κυβέρνηση θα υποχρεωθεί να ζητήσει την ενεργοποίηση του μηχανισμού ή αν θα προηγηθεί από πλευράς Ευρώπης επιχείρηση αναστροφής του κλίματος ώστε η Ελλάδα να μην υποχρεωθεί να κάνει χρήση της ύστατης λύσης.

Για να συμβεί αυτό, σύμφωνα με κυβερνητικούς τίτλους, θα πρέπει η ευρωζώνη όχι απλώς να διευκρινίσει αμέσως το ύψος και την τιμολόγηση της βοήθειας, αλλά να δηλώσει και έτοιμη να διευκολύνει την Ελλάδα σε ορίζοντα μερικών ετών ως προς την αναχρηματοδότηση του χρέους της.

Εν όψει του προσεχούς Ecofin, η επεξεργασία καθορισμού των όρων με τους οποίους θα λειτουργήσει ο μηχανισμός έχει ήδη ξεκινήσει και κατά τη διάρκεια της διαπραγμάτευσης δεν αποκλείεται να προκύψουν εκπλήξεις, σε μια ύστατη προσπάθεια να επιδειχθεί σε μεγαλύτερες δόσεις κοινοτική αλληλεγγύη προς την Ελλάδα.

Επισήμως η κυβέρνηση επέμεινε και χθες στη γραμμή ότι «η χώρα θα τα καταφέρει μόνη της χωρίς προσφυγή σε βοήθεια». Προς το παρόν, η Ελλάδα δεν χρειάζεται να κάνει χρήση του μηχανισμού στήριξης, ανέφερε χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Την ίδια στιγμή, στελέχη του Οργανισμού Διαχείρισης Δημόσιου Χρέους δήλωναν ότι το πρόγραμμα δανεισμού θα πραγματοποιηθεί ομαλά βάσει του υφιστάμενου προγραμματισμού. Σημείωναν δε ότι η χώρα θα βγει και θα δανειστεί, αν χρειαστεί, και με υψηλό επιτόκιο ευελπιστώντας ότι θα είναι για μία μόνο φορά.

Με δεδομένο, πάντως, ότι ο ΟΔΔΗΧ διαθέτει ρευστότητα για να αντιμετωπίσει τις λήξεις Απριλίου, θεωρητικά έχει τη δυνατότητα να περιμένει έως και έναν μήνα τη βελτίωση των συνθηκών στις αγορές.

Το βέβαιο είναι ότι χθες η απουσία αγορών στη δευτερογενή αγορά ομολόγων «πάγωσε» για πάνω από μία ώρα την αγορά, εξέλιξη που μπορεί να οφείλεται στην απόφαση διεύρυνσης του spread μεταξύ τιμών αγοράς και πώλησης, επιδείνωσε όμως την ήδη κακή ψυχολογία.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v