Γερμανία: "Απαγορευτικοί" όροι βοήθειας σε Ελλάδα

Τρεις σκληρές έως ...μάλλον απαγορευτικές προϋποθέσεις για την ύπαρξη πακέτου βοήθειας προς Ελλάδα θέτει η Γερμανία, σημειώνοντας ότι δεν αναμένεται συμφωνία στη Σύνοδο Κορυφής. Τι δηλώνει η Α. Μέρκελ.

Γερμανία: Απαγορευτικοί όροι βοήθειας σε Ελλάδα
Τρεις βασικές προϋποθέσεις για ύπαρξη πακέτου βοήθειας της Ελλάδας θέτει η Γερμανία, όπως αναφέρει υψηλόβαθμος αξιωματούχος της γερμανικής κυβέρνησης στους Financial Times.

Ο αξιωματούχος σημείωσε ότι δεν θα υπάρξει συμφωνία στη Σύνοδο Κορυφής περί συγκεκριμένου "πακέτου διάσωσης" της Ελλάδας.

Μια συμφωνία για "μηχανισμό" που θα μπορούσε να παράξει τέτοια βοήθεια, αναφέρει, θα μπορούσε να ενεργοποιηθεί:

1) Μόνον εφόσον η Ελλάδα θα έχει εξαντλήσει τα περιθώρια δανεισμού στις διεθνείς αγορές

2) Το ΔΝΤ θα συμφωνήσει σε σημαντική συμβολή στο πακέτο διάσωσης και

3) Οι ευρωπαίοι ηγέτες να έχουν συμφωνήσει σε νέους κανόνες που θα θέτουν ισχυρότερους περιορισμούς στα δημόσια χρέη και τα ελλείμματα των χωρών της ευρωζώνης, ώστε να μην επαναληφθεί τέτοιο πρόβλημα.

"Η Γερμανία θα συμφωνήσει σε ένα μοντέλο βοήθειας προς την Ελλάδα που θα συνδυάζει ΔΝΤ και διμερή βοήθεια", δήλωσε η κ. Μέρκελ, όπως σημειώνει το Reuters, επικαλούμενο πηγές στη γερμανική κυβέρνηση.
 
Η κ. Μέρκελ υπογραμμίζει ότι "θα μπορούσε να υπάρξει ύστατη λύση για την Ελλάδα εάν η χώρα δεν μπορούσε να στραφεί στις αγορές για δανεισμό", προσθέτοντας πως "Δεν έχουμε φτάσει ακόμη σε κατάσταση που να απαιτεί αυτή την ύστατη λύση".   

Η νέα γερμανική θέση εμφανίζεται μετά τις αυξημένες πιέσεις από την Κομισιόν και άλλα κράτη μέλη της Ε.Ε. ώστε να εξευρεθεί ένας μηχανισμός διάσωσης της Ελλάδας στην σύνοδο κορυφής Πέμπτης- Παρασκευής.

Αν και η Γερμανία απομονώνεται όλο και περισσότερο, στην στάση της κατά οποιασδήποτε επίσης διάσωσης της Ελλάδας, δεν φαίνεται να υπάρχει καμία δυνατότητα για πακέτο βοήθειας χωρίς την σύμφωνη γνώμη του Βερολίνου.

Ισως πάντως υπάρχει περιθώριο να συμφωνηθεί ένα πρώτο βήμα αυτή την εβδομάδα, σύμφωνα με την γερμανική άποψη, στους FT: Να τεθούν οι όροι υπόι τους οποίους θα μπορεί να δοθεί έκτακτη βοήθεια, αλλά χωρίς άμεση σύνδεση με την ελληνική κρίση και μόνον αν αποσαφηνιστεί ότι καμία διάσωση δεν θα γίνεται αυτόματα.

Όπως αναφέρει η Wall Street Journal, οι όροι που ζητά το Βερολίνο επιβάλλουν αλλαγή της Συνθήκης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μια μακρά διαδικασία που θα χρειαστεί χρόνια και θα απαιτήσει τη σύμφωνη γνώμη των 27 μελών της ΕΕ.

Παράλληλα, η WSJ τονίζει ότι είναι η πρώτη φορά που το σενάριο εμπλοκής του ΔΝΤ περιγράφεται ως "απαραίτητο" αντί για "πιθανό" ή "ενδιαφέρον".
 
Η Wall Street Journal επισημαίνει την απόκλιση στις θέσεις Αθήνας και Βερολίνου για την αντιμετώπιση της ελληνικής κρίσης. Ο γερμανός υπουργός Οικονομίας, Rainer Bruderle επιμένει σε μακροπρόθεσμες μεταρρυθμίσεις, υπερβολικά πολύπλοκες για να υλοποιηθούν εγκαίρως και να βοηθήσουν την Ελλάδα, τη στιγμή που ο έλληνας ομόλογός του σημειώνει ότι η ευρωζώνη πρέπει να δημιουργήσει νέα εργαλεία για την αποφυγή κρίσεων, αν και επιμένει ότι η Ελλάδα θα φτιάξει μόνη της το δημοσιονομικό της πρόβλημα. 
 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v