Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πρόταση Μπαρόζο για λύση στη Σύνοδο Κορυφής

Πρόταση της τελευταίας στιγμής από Κομισιόν για διάσωση της Ελλάδας, χωρίς να αποκλείεται συνδρομή του ΔΝΤ, ενώ ο Μπαρόζο δεν διευκρινίζει αν έχει το "πράσινο φως" της Γερμανίας για την πρόταση.

Πρόταση Μπαρόζο για λύση στη Σύνοδο Κορυφής
Tρόπους ώστε να αποφύγει το ναυάγιο στη σύνοδο κορυφής αναζητά η Κομισιόν. Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται η ανακοίνωση της Παρασκευής από τον πρόεδρό της κ. Ζοζέ Μπαρόζο ότι προτίθεται να καταθέσει επίσημη πρόταση για συντονισμό της Ε.Ε. ώστε να βρεθεί φόρμουλα να βοηθηθεί η Ελλάδα με τρόπο που δεν θα προσκρούει στη συνθήκη της Λισαβόνας.

Η ανακοίνωση είναι αποτέλεσμα έντονων παρασκηνιακών διαβουλεύσεων μεταξύ του προέδρου της Κομισιόν, του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου κ. Χ. Βαν Ρομπέι και του προέδρου του Eurogroup κ. Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ. Επαφή υπήρξε και με τον Έλληνα πρωθυπουργό.

Η πρόταση θα αφορά στη δημιουργία ενός οργάνου που θα αναλάβει τη βοήθεια προς την Ελλάδα. Τέτοιο όργανο θα μπορούσε να συντονίζει διμερή δάνεια τα οποία θα είναι συμβατά με τον όρο μη διάσωσης που προβλέπει η συνθήκη της Λισαβόνας, ανέφερε σε γραπτή ανακοίνωσή του ο κ. Μπαρόζο. Πρόκειται δηλαδή για δανειοδότηση από τα επιμέρους κράτη της Ε.Ε. που επιθυμούν να συμβάλουν στη διαδικασία.

Ερώτημα παραμένει πάντως η στάση που θα κρατήσει η Γερμανία απέναντι στο συγκεκριμένο σχέδιο.

Από τις Βρυξέλλες υποστηρίζουν πάντως ότι «δεν είναι βέβαιο πως η πρόταση αυτή θα μπει σε εφαρμογή αμέσως, αλλά μπορεί να βρίσκεται έτοιμη εάν και εφόσον χρειαστεί».

Σε κάθε περίπτωση, η ερχόμενη σύνοδος κορυφής είναι εξαιρετικά κρίσιμη καθώς η Ευρώπη κατεβαίνει διασπασμένη και με την κάθε πλευρά να έχει τη δική της θέση γύρω από το ελληνικό πρόβλημα.

Η ισπανική προεδρία, για παράδειγμα, ενημέρωσε τους υπουργούς Οικονομίας των 16 πως σκοπεύει να υποβάλει πρόταση (ελπίζοντας να πείσει και τη Γερμανία) η οποία θα σχετίζεται με τη μελλοντική εγγύηση των εκδόσεων ελληνικού δημοσίου από μέρους της ευρωζώνης, ώστε να αποκλιμακωθούν τα επιτόκια.

Άλλες χώρες εκτιμούν ότι πρέπει να αφήσει η Ε.Ε. να περάσει λίγος χρόνος με την ελπίδα πως θα αποκλιμακωθούν τα επιτόκια δανεισμού του Δημοσίου. Ο χρόνος αυτός θα πρέπει να αξιοποιηθεί ώστε να συνεχιστούν οι διαβουλεύσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο για μεσοπρόθεσμες λύσεις (ευρωομόλογο).

Από την άλλη πλευρά, ο πρόεδρος του Eurogroup, κ. Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, θα θέσει και το θέμα της αντιμετώπισης της κερδοσκοπίας που ήδη αποτελεί πρόβλημα για την Ελλάδα αλλά και απειλή για τους υπόλοιπους αδύναμους κρίκους της Ευρώπης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v