Το συνταγματικό κώλυμα της Γερμανίας...

Στο Σύνταγμα της Γερμανίας σκοντάφτει η όποια απόφαση για χρηματική βοήθεια από την Ε.Ε. προς την Ελλάδα. Κινδυνεύει με αγωγές από πολίτες η κυβέρνηση της χώρας αν πει "ναι" σε στήριξη.

Το συνταγματικό κώλυμα της Γερμανίας...
Στο Σύνταγμα της Γερμανίας σκοντάφτει η όποια απόφαση για χρηματική βοήθεια από την Ε.Ε. προς την Ελλάδα.

Οι καλά γνωρίζοντες αναφέρουν ότι τα κωλύματα της κ. Άνκελα Μέρκελ δεν είναι μόνο πολιτικά, λόγω εκλογών και δημοσκοπήσεων, αλλά οφείλονται και στη δομή της συνταγματικής λειτουργίας της χώρας.

Όπως αναφέρει ο πρώην πρωθυπουργός της Ιρλανδίας κ. Γκάρετ Φιτστζέραλντ, «η Γερμανία έχει συνταγματικό πρόβλημα, κάτι που δεν έχει γίνει αντιληπτό στην Ελλάδα. Όταν ψηφίστηκε η συνθήκη του Μάαστριχτ, η γερμανική κυβέρνηση πήρε το πράσινο φως να συναινέσει από το συνταγματικό δικαστήριο της χώρας, μόνο και μόνο γιατί υπήρχε στη συνθήκη το "no bail out clause", δηλαδή να μη χρηματοδοτείται μια χώρα από άλλη».

Ο δρ Φιτστζέραλντ συνεχίζει λέγοντας: «Αν, για παράδειγμα, η κ. Μέρκελ πει ναι στη στήριξη προς την Ελλάδα, πολλοί πολίτες μπορούν να προσφύγουν στο συνταγματικό δικαστήριο της Γερμανίας, με αγωγές κατά της κυβέρνησης».

Η σκληρή στάση της Γερμανίας δεν σημαίνει όμως ότι δεν μπορεί να βρεθεί λύση. Η Κομισιόν, μετά και τις επαφές με την ελληνική πλευρά, φαίνεται πως προωθεί τη μέση λύση των διμερών μορφών στήριξης ώστε να μη συμμετέχει η Γερμανία. Εν τω μεταξύ, έχει τον μηχανισμό έτοιμο, σε περίπτωση που βρεθεί νομική παράκαμψη του γερμανικού κωλύματος και επιτευχθεί ομοφωνία στους κόλπους της ευρωζώνης, να ανακοινώσει σχέδιο.

Τόσο ο πρωθυπουργός κ. Γιώργος Παπανδρέου όσο και υπουργός Οικονομίας κ. Γιώργος Παπακωνσταντίνου έχουν αντιληφθεί τις δυσκολίες και τις αποτυπώνουν ήδη στις δηλώσεις τους. Με την πρόφαση ότι η Ελλάδα δεν έχει ανάγκη από βοήθεια ούτε από την Ε.Ε. αλλά ούτε από το ΔΝΤ, παρατείνονται οι διαβουλεύσεις χωρίς να χάσει καμία πλευρά -ακόμα- την αξιοπιστία της.

Πλέον και ενόψει της Συνόδου Κορυφής της Ε.Ε. οι χώρες χωρίζονται σε αυτές που ήδη εξέφρασαν την προθυμία να υποστηρίξουν χρηματικά τη χώρα μας σε διμερές επίπεδο, στις αδιάφορες που τηρούν στάση αναμονής και στη Γερμανία που θεωρεί ότι η στήριξη πρέπει να παραμείνει σε πολιτικό επίπεδο.

Με αυτά τα δεδομένα στο τραπέζι και μετά την ολοκλήρωση των επαφών της στις Βρυξέλλες, η κυβέρνηση αντιλαμβάνεται ότι στη Σύνοδο Κορυφής ίσως να μην υπάρξει τίποτα χειροπιαστό πέραν της γνωστής γραμμής «θα σας στηρίξουμε εάν μας το ζητήσετε» και το μπαλάκι θα κρατάνε πλέον οι αγορές που ανάλογα με την εξέλιξη του προϋπολογισμού θα ανεβοκατεβάσουν και το κόστος δανεισμού.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v